|

Başkanlık provası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos seçim sürecinde ‘Anayasal yetkilerimi kullanırım’ diyerek işaret ettiği Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda topladı. Özal’ın 7, Evren’in 4, Gürsel, Korutürk ve Demirel’in 2’şer kez başvurduğu uygulama, Erdoğan’ın başkanlığında ilk kez gerçekleşti

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2015 Salı
Güncelleme: 22:49 - 19/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantı için Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geldi. Kurul toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında saat 12.30 sıralarında başladı. Saat 15.20 sularında öğle yemeği arası verildi.

Milli Güvenlik Kurulu’nun gerçekleştirildiği salonda yapılan toplantıdan ilk kareler, öğle saatlerinde basına yansıdı. Tarihi toplantıda oturma düzeni de dikkati çekti. Erdoğan, masanın en başında tek başına otururken, başbakan ve kabine üyelerinin masadaki oturma düzenlerinde protokol listesi esas alındı. Buna göre, Başbakan, Erdoğan’ın sağ tarafında yer alırken, kabinenin iki numaralı ismi Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı’nın sol tarafında yer aldı.

TEŞKİLAT YAPISINI ANLATTI

Başbakanın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısındaki protokol düzenin korunduğu görülen toplantıda başbakan yardımcılarının karşılıklı oturduğu gözlendi. Diğer bakanlar da bakanlıklarının alfabetik sıralamasına göre toplantı masasındaki yerini aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine’ye, değişen Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı ve çalışma biçimini anlattığı belirtildi. Erdoğan, göreve geldikten sonra yayınladığı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’nın çalışma düzenini ve kurumsal yapısını değiştirmişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’ndaki mevcut Başkanlıklara yeni başkanlıklar eklemiş, böylece başkanlık sayısı 12’ye çıkmıştı.

ATAY’DAN CİZRE BRİFİNGİ

Toplantı sürerken Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geldi. Komutan Abdullah Atay’ın, Cizre’de son günlerde yaşanan olaylara ilişkin bilgi verdiği belirtildi. Orgeneral Atay'ın yanı sıra toplantıya  Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da katıldı. MİT Müsteşarlığı da toplantıda küresel terörizm faaliyetleri, Türkiye, Fransa, Nijerya, Suudi Arabistan ve Yemen'deki saldırılar konusunda Bakanlar Kurulunda kapsamlı bir değerlendirmede bulundu.

TOPLANTI 8,5 SAAT SÜRDÜ 

Başbakanlığı döneminde yatırım ve projelere büyük önem veren, çalışmaları da bizzat takip etmesiyle bilinen Erdoğan, projelerin geldiği son durumu ilgili bakanlardan bizzat dinledi. Meclis çalışmaları, çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele ve ekonomideki gelişmelerin de masaya yatırıldığı zirvenin ardından Erdoğan, Kabine üyelerine Saray’ı gezdirdi. 8,5 saat süren toplantının ardından açıklamayı her zaman olduğu gibi Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç yaptı.

Bakanlar sunum yaptı

Cumhurbaşkanı’nın başkanlığındaki toplantıda, bakanlar da 7 ayrı konuda sunum yaptı. Buna göre; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomi, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, güvenlik, asayiş ve paralel yapıyla mücadele, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Suriye ve Irak’taki son durum, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ithalat ve ihracat rakamları, AB Bakanı Volkan Bozkır da Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda sunum yaptı. Ayrıca güvenlikle ilgili üst düzey bürokratlar da küresel terörizm konusunda sunum gerçekleştirdi.


Beştepe’de ilk zirve

Eski Cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in ardından Kabine’ye başkanlık yapan Erdoğan, bu alanda altıncı cumhurbaşkanı oldu. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 7, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in 4, 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 2’şer kez Bakanlar Kurulu’nu topladı. Dün yapılan ve Cumhurbaşkanı başkanlığındaki 18. toplantı, daha önce Çankaya Köşkü’ndeki zirvelerin dışında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen ilk toplantı olması yönünden de önem taşıyor. 


Anayasal yetkilerimi kullanırım

10 Ağustos seçim sürecinde ‘Anayasa’dan kaynaklanan tüm yetkileri kullanırım’ diyen Erdoğan, bu sözleriyle Bakanlar Kurulu’na da başkanlık edebileceğinin mesajını vermişti. Erdoğan, seçim sürecinde, “Başbakanın yetkilerini elinden alacak değiliz. Bu söz konusu olmaz. Seçilmiş cumhurbaşkanı, seçilmiş başbakan, Bakanlar Kurulu ele ele verip, görüşüp, konuşup, çalışırız; hep birlikte Türkiye’yi uçururuz. Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması her hafta Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceği anlamına gelmez. Herhalde gelip başbakanın yerine oturacak halimiz yok. Oturur konuşuruz. Cumhurbaşkanı, Milli Güvenlik Kurulu’nu belli aralıklarla toplamıyor mu? Topluyor, başkanlık ediyor. Bakanlar Kurulu’yla da belli aralıklarla böyle toplanılır. Başbakanla, Bakanlar Kurulu’yla konuşur, görüşürüz; belli aralıklarla toplanılır. Bu da Anayasa’ya aykırı olmaz” diye konuşmuştu. 


 



Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15.20 sıralarında Bakanlar Kurulu’na öğ le yemeği verdi. Bu yemek ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bakanlar ile ilk kez toplu bir yemekte bir araya gelmiş oldu.

#Tayyip Erdoğan
#Ahmet Davutoğlu
#Bakanlar Kurulu
9 yıl önce