|

Başkanlık sistemi zamanla netleşir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan’ın ‘Tek başkanlık’ sözlerine açıklık getirdi: Sayın Cumhurbaşkanımız, tek kamara mı çift kamara mı bağlamında gündeme getirdi. Nasıl hayata geçirileceğini önümüzdeki süreçte göreceğiz

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 четверг
Güncelleme: 22:30 - 28/01/2015 среда
Diğer
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk kez bilgilendirme toplantısı yaparak, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ’Tek başkanlık sistemi' açıklamasına ilişkin sorular üzerine Kalın şu ifadelere yer verdi:

“Başkanlık tartışması Türkiye’de yeni bir konu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız, tek başkanlık sistemi derken Parlamento ile ilgili tek kamara mı çift kamara mı yani Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemini bağlamında bu konuyu gündeme getirdi. Değişik modelleri ve örnekleri var, bu farklı modeller değerlendirilebilir. 

BAZI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Bu konunun gündeme gelmesinden daha doğal bir şey olamaz. Başkanlık sistemindeki farklı modeller tartışılacaktır. Elbette bir takım çalışmalar yapılıyor. Hangi aşamada nasıl hayata geçirileceğini önümüzdeki süreçte göreceğiz.”

GÖLGE KABİNE DEĞİL

Kalın, Cumhurbaşkanlığı’nın yeni teşkilat yapısının “gölge kabine”olarak görülemeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı teşkilat şemasına 4 başkanlık eklendiğini belirten Kalın, “Bugün itibari ile güvenlik birimlerini de dahil ettiğimizde toplam 13 başkanlığın olduğunu, çeşitli müdürlüklerin ve birimlerin bulunduğunu görüyoruz. Bu başkanlıkların sayısının kapsamının ne olacağının tamamen Cumhurbaşkanımızın takdirinde” diye konuştu.

 HÜKÜMETLE TAM UYUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında tam bir uyumun ve mükemmel koordinasyonun olduğunu söyleyen Kalın, Çözüm Süreci ve paralel yapı ile mücadele konularında da hükümetle ve ilgili kurumlarla koordine içinde devam edeceğini anlattı. 

Kalın, Erdoğan’ın Kolombiya, Küba ve Meksika’yı kapsayan Latin Amerika ülkelerini ziyaret edeceğini, Mart ayında da Brezilya, Arjantin ve Şili’ye gidilmesinin planlandığını söyledi. Kalın, Küba'da cami temeli atılmasının sözkonusu olmadığını belirtti.

Saraçoğlu başdanışman

Sözcü İbrahim Kalın, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı ekibine başdanışman olarak katıldığını belirterek, hayırlı olmasını diledi. 

#İbrahim Kalın
#Erdoğan
#Cumhurbaşkanı
9 лет назад