|

Başörtüsü zulmü baroda da bitti

Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 20. maddesinde yer alan avukatların “başları açık” görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesi, davayı esastan görüşerek, düzenlemeyi iptal etti. Böylece baronun uyguladığı başörtüsü yasağının yasal gerekçesi kalmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:36 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Danıştay 8. Dairesi, daha önce yürütmesini durdurduğu Türkiye Barolar Birliği'nin uyguladığı başörtüsü yasağını tamamen ortadan kaldırdı. Avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliğince reddedilen bir avukat, Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açmış, davayı görüşen 8. Daire de “Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar” şeklindeki maddenin “başları açık” ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurmuştu. Bunun üzerine davalı Türkiye Barolar Birliği karara itiraz etti. Başvuruyu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu baronun itirazını oy çokluğuyla reddetti. Danıştay 8. Dairesi, başvuruyu esastan da sonuçlandırarak, 20. Maddede geçen “başları açık” ibaresini iptal etti.



HAKİMLER DİRENİYORDU


Konuyla ilgili açıklama yapan Hukukçu Kadınlar Platformu Başkanı Avukat Figen Şaştım, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen birçok mahkeme hakiminin, bu kararı uygulamakta direndiğini, iptal kararının bu açıdan önemli olduğunu belirtti.Avukat Şaştım, “Bu karar ile Türkiye'yi vesayet rejimine mahkum etmeye çalışan, hukuk ve özgürlüklere karşı cephe açmış olan, demokrasiyi ve meşru siyasi otoriteyi yok sayan totaliter ve vesayetçi zihniyete karşı bir hukuk zaferi kazanılmıştır” ifadelerini kullandı.



KOCASAKAL'A 2 YIL HAPİS İSTEMİ


Geçtiğimiz günlerde İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve baro yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında, başörtülü stajyerlere baskı yaptıkları gerekçesiyle dava açılmış, savcı sanıklar hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemişti. Sanıkların avukatlığını ise Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu üstlenmişti.


#İstanbul Barosu
#avukat
#başörtüsü yasağı
9 yıl önce