|

Bavul başını yaktı

2010'da özel yetkili savcılığa teslim ettiği bir bavul askeri belgeyle Balyoz soruşturmasının başlamasını sağlayan gazeteci Mehmet Baransu, askeri casusluk suçu işlediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Evi aranan Baransu'ya 'terör örgütü kurmak' suçlaması yapıldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:30 - 1/03/2015 Pazar
Yeni Şafak
Taraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından evinde gözaltına alındı. Evinde yapılan aramanın ardından Emniyet’e götürülen Baransu, Türk Ceza Kanunu’nun 328. Maddesini ihlal ederek “askeri maksatla casusluk yapmakla” suçlanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, geçtiğimiz yıl Balyoz ve Ergenekon davalarında kumpas kurulduğu iddiaları üzerine soruşturma başlatmıştı. Balyoz davasındaki kumpas iddialarının araştırıldığı 2014/116320 sayılı soruşturmayı Terör Bürosu'nda görevli savcı Gökalp Kökçü yürütüyor.

ASKERİ SIRLAR ELE GEÇİRİLDİ

Arama sırasında Baransu’nun avukatı Sıddık Filiz de hazır bulundu. Filiz twitter'dan Baransu’nun evinde Balyoz davasıyla ilgili arama yapıldığını duyurdu. Bilişim Suçları ve Terörle Mücadele Şubesi polislerinin katıldığı aramalarda Baransu’ya ait bazı evraklara el kondu. Gözaltına alınan Baransu sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Talep yazısında, Baransu’nun savcılığa teslim ettiği belgeler içinde çok sayıda evrağın devletin askeri yararları bakımında gizli kalması gerektiği, ancak gizli belgelerin temin edilerek deşifre edildiği belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAKLA SUÇLANIYOR

Yöneltilen diğer suçlamalar şunlar: “Terör örgütü kurmak. Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek veya tahrip etmek, bu belgeler üzerinde sahtecilik yapmak, bunları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanmak, hileyle çalmak. Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken belgeleri temin etmek ve bu bilgileri açıklamak.”

Terör savcılığının kararını inceleyen İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, Baransu hakkındaki gözaltı kararını kabul etti.

Bu manşetle dava başladı

 



2010 yılının Ocak ayında Taraf Gazetesi’nde yayımlanan bir haberde TSK içinde 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan liderliğinde bir cunta olduğu ve darbe planlayan askerlerin Fatih ve Beyazıt Camilerini bombalamayı planladığı iddia ediliyordu. Haberi yapan Mehmet Baransu, Balyoz Darbe Planı’yla ilgili olduğunu iddia ettiği ve içinde 19 CD, 10 teyp kasedi ve 5 bin sayfadan fazla belge bulunan bavulu 30 Ocak 2010 günü Beşiktaş’taki Özel Yetkili Savcılığa teslim etti. 


365 ASKERE DAVA AÇILDI

Bavuldaki belgeleri inceleyen savcılığın başlattığı soruşturmalar 365 askerin yargılanmasını sağladı. Dava 21 Eylül 2012'de sona erdi. Çok sayıda sanık müebbet, 16, 13 ve 6 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi cezaları onadı fakat Anayasa Mahkemesi, hak ihlali kararı verince Balyoz Davası geçtiğimiz yıl içinde İstanbul Anadolu  4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı.

 


10 saatlik arama 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi'ne başvuran savcılık, dönemin özel yetkili savcılarına bir bavul içinde Balyoz belgelerini veren gazeteci Mehmet Baransu hakkında ev araması ve gözaltı kararı çıkarılmasını istedi. Dün sabah saat Baransu’nun Kağıthane Sadabat Sitesi’ndeki evine giden polislerin araması yaklaşık 10 saat sürdü. 

#Mehmet Baransu
#Balyoz
#Ergenekon
9 yıl önce