|

Bayram trafiğine kurban olmayın!

Mesut Bıyık, Kurban bayramı için yola çıkacak tatilcilere kritik önerilerde bulundu. Trafik yoğunluğunu azaltmak ve güvenli yol tercihinde bulunmanız için uyarılarda bulunan Bıyık, yola çıkmadan yapılması gerekenleri de sıraladı.

Mestu Bıyık
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 16:15 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bayram trafiğine kurban olmayın!
Bayram trafiğine kurban olmayın!
İşte Mesut Bıyık'ın o yazısı:

Kurban bayramı iyice yaklaştı. Uzun yolculuklar için bavullar hazırlanmaya, tatil planları yapılmaya başlandı.

Kimimiz sevdiklerimize kavuşup birlikte mutlu bir bayram geçirmek için, kimimiz bayramı tatile dönüştürmek için yollara çıkacağız ve yollar, normal zamanda olmadığı kadar yoğunlaşacak.

Çok tecrübeli sürücüler olduğu kadar, ilk defa uzun yola çıkan, oldukça acemi sürücüler de bizimle aynı trafiği paylaşacak.

O zaman iş, sürücüler olarak her birimize düşüyor. Eğer birazdan sıralayacağım önerilere kulak verirseniz daha güvenli ve rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.

Malum, sonbahardayız, yani yağışların arttığı aylardayız. Kimi bölgelerden, sel, heyelan, hortum gibi felaket haberleri geliyor. Bunlar, otomobiller için ciddi tehlikelerdir. Yola çıkmadan önce, gideceğiniz güzergahın meteoroloji raporlarını incelemeniz çok önemli.

Yağışların ortaya çıkardığı bir diğer riskse yolların ıslanmasıdır. Islak yolda araç sürmek, kuru bir yolda sürmeye göre çok daha fazla dikkat ister. Buna bir de bayram trafiğini, yani usta sürücüler kadar, acemilerin de yolda olduğu bir kalabalığı eklediğinizde risk birkaç kat artar.

Yola çıkmadan önce gerekli önlemleri almak ve yolculuk sırasında yeterli dikkat ve özeni göstermek, kazaları engelleyen en önemli unsurdur!

İlk önlemlerden biri, trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih etmektir. Gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek de oldukça faydalı bir tedbir olur. Bu arada, sizden haber bekleyenlere seçtiğiniz güzergâh ve tahmini varış zamanını mutlaka bildirmelisiniz ki zamanında ulaşamadığınızda gerekli yerlere haber verebilsinler.

Baştan beri söylediğimiz gibi, bayramda özellikle şehirlerarası yollarda trafik her zamankinden yoğun olacak. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkın.

Eğer aracınızı yeni aldıysanız otomobilinizin özelliklerini tam olarak öğrenmeden yola çıkmayın.

Eğer yeni değilse mutlaka bakımını yaptırın, yağını, motor ve silecek suyunu kontrol edin, eksikse tamamlayın.

Lastiklerinizi ve stepnenizi de kontrol edin ve eksik havaları tamamlayın. Kabak lastikle yola sakın çıkmayın, çünkü ıslak zeminde frenleme için lastik dişlerine ihtiyacınız olacak. Yeterli diş derinliğine sahip lastik, kaygan zeminde araç kullanımını kolaylaştırır ve sürücü hatalarını azaltır.

Yolculuğa başlarken, siz ve yolcularınız emniyet kemerini mutlaka bağlayın. Otomobilde çocukla yolculuk yapacaksanız onun çocuk koltuğunda seyahat etmesinin bir zorunluluk olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Telefonunuzu mutlaka açık tutun ve belli aralıklarla aracınızı yol kenarına çekerek, bulunduğunuz noktayla ilgili bilgi verin. Ama sakın direksiyon başında telefonla konuşmayın. Cep telefonuyla konuşmanın, trafikte kaza riskini %400 arttırdığını unutmayın.

Direksiyondayken sigara da içmeyin, sigara tiryakisiyseniz bunu molalara bırakın.

Aracınızı hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edebileceğiniz hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyarak kullanın.

Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakikalık dinlenme molaları verin.

Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağını ve sıkılacağını unutmayın, molalarda kan dolaşımını arttıran hareketler yapın ve elinizi yüzünüzü yıkayın.

Hava yağmurlu ve sisliyse hatta hava açık da olsa gündüzleri de farlarınızı açık tutun.

Eğer durmak, duraklamak ihtiyacı duyarsanız, emniyet şeridinde değil, belirli aralıklarla yol kenarlarında oluşturulmuş ceplerde veya mola noktalarında durun.

Emniyet şeridinde durmak zorunda kalırsanız da sürücü olarak sizin dışınızda herkesi sadece sağ kapılardan çıkarın, aracın içinde kimseyi bırakmayın. Ama herkesin de yolun dışına, refüjlerin arkasına geçmesini sağlayın.

Koşullar elverdiğince trafik akışına uyun. Aşırı hız farkları tehlikeyi beraberinde getirir.

Yokuş aşağı inişlerde asla vitesi boşa almayın ve uygun vitesle inin. Aksi halde sürüş kontrolünü kaybedebilirsiniz.

Hep daha sonrasını düşünerek aracınızı sürün. Muhtemel acil trafik durumlarını sürekli olarak aklınızdan geçirin ve başınıza herhangi bir şey gelme ihtimaline karşı kurtulma planları yapın.

Sol şeritkolik olmayın. Sol şerit hızlı sürüş değil, geçiş şerididir. Geçişler dışında sol şeridi boşaltın, hız yapanları yavaşlatacağım diye kendinizce önlemlere kalkışmayın. Bırakın, polisliği polisler yapsın.

Gece görüşünüzü koruyun, yaklaşan farlara fazla bakmayın, bakışınızı yolun sağ kenarına yoğunlaştırın. Karşıdan gelen uzun far yakıyorsa siz de inat edip uzunları yakmayın, tehlikeyi iki katına çıkarmayın.

Gözleriniz bir noktada sabit kalıyorsa bu uykunuzun geldiğine ve tehlikeye işarettir. Uykunuz geldiğinde hemen uygun bir yere aracınızı çekerek bir süre uyuyun.

Yakıt ikmali, ihtiyaç molası gibi anlarda, kısa süreli de olsa aracınızı terk ederken güvenceye alın. Yani el frenini çekin, camları kapatın ve kapıları kilitleyin.

Güle güle gidin, sağlıcakla dönün.


10 yıl önce