|

Beklenen 'güvenlik paketi' Meclis'te

İç güvenlik reformuyla ilgili düzenleme Meclis'e sunuldu. İç Güvenlik Reformu Paketi'nde jandarma ve polise yeni yetkiler verilirken molotof silah olarak kabul edilecek. Uyuşturucu cezalarında yeni düzenleme de pakette yer alıyor.

10:40 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:24 - 24/11/2014 Pazartesi
Diğer
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzasını taşıyan 43 maddelik “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 

İç Güvenlik Reformu Paketi ile kolluk kuvvetlerinin durdurma, arama ve gözaltına alma, gerektiğinde silah kullanma gibi yetkilerinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. “Son zamanlarda meydana gelen toplumsal olayların terör örgütlerinin propagandasına dönüşmesi, göstericilerin vatandaşlarımızın can güvenliklerini ve vücut bütünlüklerini tehdit etmesi, kamuya ve özel kişilere ait bina, araç ve mallara zarar vermesi, hatta yağma girişimlerinde bulunması özgürlük-güvenlik dengesini bozmadan yeni tedbirler alınmasını zorunlu kılmıştır” ifadelerinin yer aldığı tasarının genel gerekçesinde, tasarı ile suç işlenmesinin önlenmesi, vatandaşların kendilerini güvende hissetmelerinin sağlanması, can ve mal emniyetinin temin edilmesi, suçun aydınlatılması ve suçluların yakalanması gibi asli görevleri olan kolluk kuvvetlerinin durdurma, arama ve gözaltına alma, gerektiğinde silah kullanma gibi yetkilerinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. İl İdaresi Kanunu gereğince il ve ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiri olan ve suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri almakla yükümlü olan mülki idare amirlerinin yetki ve sorumluluklarının daha belirgin hale getirilmesi yönünde düzenlemelerin yapıldığı tasarı ile toplumsal olaylarda cebir ve şiddet kullananlara uygulanan bazı cezaların caydırıcı hale getirilmesi sağlanıyor. Tasarının genel gerekçesinde, “Toplumsal olaylarda kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek şiddet olayları ile terör olaylarında kişilerin vücut bütünlüğüne ve kamu malları ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların devlet tarafından karşılanması halinde genel hükümlere göre sorumlulara zorunlu olarak rücu edilmesi öngörülmekte, rücu istemine ilişkin zamanaşımı sürelerinin bir kat artırılarak uygulanması yönünde düzenleme yapılmaktadır. Fiziksel engel ve benzeri sağlık sorunları ile İçişleri Bakanlığı’nca belirlenecek diğer sebeplerle müşteki, mağdur ve tanık ifadelerinin kolluk tarafından konutlarında veya işyerlerinde alınması sağlanmaktadır” denildi.

 'İç Güvenlik Reformu Paketi'nden detaylar:


Jandarmaya yetki

- Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanı olarak tespit edilecek.


- Jandarma teşkilatında daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, İçişleri Bakanlığı’na verilecek. General düzeyindeki subay atamaları, müşterek kararname ile yapılacak. Sahil Güvenlik komutanlarını, İçişleri Bakanı atayacak.


- İl ve ilçelerde jandarmanın disiplin amiri vali ve kaymakamlar olacak. Kaymakamlar, askeri görevler dışında jandarmayı denetleyecek. Bu madde için Genelkurmay’dan görüş alınacak.


- İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı hariç, jandarma teşkilatı personelini, askeri nitelikte olmayan görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı görevden uzaklaştırabilecek. Askeri suçlarla ilgili kararı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, kendi bünyesinde alacak.


Polise yeni yetki ve düzenlemeler

- Polis; suç işlemenin önlenmesi, kaçan failin yakalanması, yurttaşların hayatlarına, mal varlığına veya topluma yönelik tehlikenin önlenmesi amacıyla amirin emriyle kişilerin üstünü, eşyasını ve aracını arayabilecek.


- Polis, toplumsal olayları önlemek için kişileri o anda bulundukları yerden geçici olarak uzaklaştırabilecek veya bir yere girmelerini engelleyebilecek.


Molotof silah olarak kabul edilecek

- Molotof, silah olarak kabul edilecek. Vatandaşın canına, konutuna, işyerine, aracına, halkın tek tek veya toplu halde bulunduğu açık ve kapalı alanlara molotof ve benzeri maddelerle saldırılması hallerinde kolluk güçleri silah kullanabilecek.


Demir bilye, taş ve sapana hapis cezası

- Gösterilere; silah, taş, sopa, sapan, demir bilye ile havai fişek, yakıcı, yaralayıcı maddelerle katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.


- Gösterilerde yüzlerini bez ve benzeri unsurlarla tanınmayacak biçimde kapatanlara, 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Terör örgütünün propagandası şekline dönüştürülen toplantı ve gösterilerde yüzünü kapatıp şiddete başvuranlara verilecek cezaların alt sınırı 1 yıldan 2.5 yıla çıkarılacak.


Uyuşturucu cezalarında artırım

- Uyuşturucu kullanan ve satanların cezaları; bu suçun okul, yurt, hastane ve ibadethane gibi yerlerde işlenmesi halinde yarı yarıya artırılacak.


Polis koleji kapatılacak

- Polis koleji kapatılacak. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı dengi okullara aktarılacak. Güvenlik bilimleri fakültesi kapatılacak ve polis amir eğitim merkezine dönüştürülecek.

#iç güvenlik reformu
#tbmm
#İç Güvenlik Reformu Paketi
#ak parti
9 yıl önce