|

Bilgisayarlara wipe atıldı

İstanbul eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile şube müdürü Nazmi Ardıç’ın da aralarında bulunduğu 29 paralelci polis, 17 Aralık sonrası emniyet bilgisayarlarındaki kayıtları sildiği ortaya çıktı. Başka ekibin kayıtlara ulaşmasını engellemek için de sunuculara format/wipe attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:18 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul'daki son paralel yapı operasyonlarında tutuklanan emniyet görevlilerini, daha önce birlikte çalıştıkları bir polis memurunun gizli tanık olarak verdiği ifadeler yaktı. Gizli tanık, 17 ve 25 Aralık darbe operasyonlarından sonra paralel ekibin, emniyette tüm kayıtları nasıl yok etmeye başladığını deşifre etti. Gizli tanık ifadesinde polislerin 17 Aralık darbe girişimi sonrası görevli oldukları şubelerdeki kayıtları sistematik bir şekilde sildiğini söyledi.



17 ARALIK SONRASI SİLİNDİ


Paralel yapıya yönelik gerçekleştirilen son operasyonda 13 Nisan'da 29 kişi gözaltına alınmış, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nden sorumlu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile bu şubenin müdürü Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 19 polis tutuklanmıştı. Tutuklamaların ardından o dönemde paralelci ekiple birlikte çalışan bir polis memuru gizli tanık olarak ifade verdi.



FORMAT EMRİ GELDİ DOSYALARI SİLDİK


Yaptıkları bazı dinleme dosyalarının emniyette kalması gereken suretlerini de amirlerinin talimatıyla savcılığa gidecek klasörlerin içine koyduklarını itiraf eden gizli tanık, talimat doğrultusunda Mali Şube Teknik Takip İzleme Büro Amirliğindeki bütün bilgisayarlara format attıklarını söyledi. Gizli tanık, paralel ekibin kumpasını şu cümlelerle anlattı: “Çünkü emniyette suret kalsaydı bizden sonraki ekip soruşturmayı öğrenebilirdi. Format emrini Mustafa Demirhan bize verdi. Ahmet ve Veysel, Mali Şubedeki bütün bilgisayarlara format attılar. Wipe (silme, sürme) denilen ve geri dönüştürmesi mümkün olmayan şekilde Mali Şube Teknik Takip İzleme Büro Amirliğindeki bütün bilgisayarlara format attılar. Aslında böyle bir yetkileri yoktu. Mustafa Demirhan bütün verileri ve hard diski aldı gitti. Bunu savcılığa mı gönderdi kendine bir suret aldı mı bilmem, ancak Kazım Aksoy'a da dijital veriler veriliyordu. Bunun ne amaçlı kullanıldığını bilmiyorum” dedi.



Çakallı Ardıç'ı suçladı


Gözaltındaki şüphelilere gizli tanığın ifadeleri soruldu. “Bilgisayarlara neden wipe/format atıldı” sorusuna Mahir Çakallı bilgisi olmadığını savundu. Çakallı, adli bir görevi olmadığını, Organize Şube müdürünün (Nazmi Ardıç) sorumlu olduğunu söyledi. Teknik Takip Büro Amirliğinden sorumlu Ahmet Kalender ise, “Wipe'lama sistemi KOM Daire Başkanlığına bağlı bir yöntemdir” dedi.


#17 aralık
#Mustafa Demirhan
#darbe operasyonları
9 yıl önce