|

Bilvanis paşasına 20 yıl istendi

Balyoz'un kanlı planı Oraj'da görev almakla suçlanan Orgeneral Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 9'u general 28 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Hakkında 20 yıl hapis talep edilen Balanlı, iddianame kabul edilirse, Türkiye tarihinde 'darbeye teşebbüs'ten yargılanan ilk orgeneral olacak. Balanlı Bilvanis Çiftliği'ne yönelik fişlemelerle ilgili de hesap verecek.

Hamdi Ekinci
00:00 - 21/06/2011 Salı
Güncelleme: 23:51 - 20/06/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Bilvanis paşasına 20 yıl istendi
Bilvanis paşasına 20 yıl istendi

Darbe girişimi olduğu ileri sürülen Balyoz Planı ile ilgili Eskişehir'de emekli Hava İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen yeni belgelerle ilgili iddianame hazırlandı. Türkiye Cumuhuriyeti tarihinde ilk kez muvazzaf bir orgeneralin tutuklanmasına sebep olan soruşturmayla ilgili iddianamede 1 numaralı sanık olarak görülen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı darbeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. Balanlı ve Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. İddianame, birleştirilmesi talebiyle 196 sanıklı ana Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

28 ŞÜPHELİ SUBAY VAR

Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir'de Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen yeni Balyoz belgeleriyle ilgili soruşturma devam ederken bugüne kadar Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili ifadesi alınan 28 şüpheli subay hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından Eskişehir Balyoz belgeleriyle ilgili hazırlanan iddianame, onaylanması için İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen'e gönderildi. Başsavcı Vekili Seçen'in onayladığı iddianame, birleştirilmesi amacıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

BİR NUMARA BİLGİN BALANLI

İddianamede Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş, Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümamiral Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Albay Ahmet Zeki Üçok, Albay Mehmet Örgen, Albay Ahmet Dikmen, Albay Mehmet Erdem, Albay Halit Nejat Akgüner, Albay Emin Hakan Özbek, Hakim Albay Onur Uluocak, Deniz Kurmay Albay Rafet Oktar, Deniz Kurmay Binbaşı Ayhan Üstbaş ve emekli Albay Hakan Büyük ile bazı muvazzaf askerler sanık olarak yer alıyor.

20 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin kabul ya da reddine kararı vermek için 15 günlük süresi bulunuyor. Savcı Ayar'ın yürüttüğü, Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de tutuklandığı Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgelerine ilişkin soruşturması ise devam ediyor. Devam eden Balyoz soruşturması kapsamında aralarında Korgeneral Korcan Pulatsü'nün da aralarında bulunduğu şüpheliler ile ilgili üçüncü iddianamenin hazırlanması bekleniyor.

ORAJIN İHTİMALLER PLANINI KOORDİNE ETTİ

Eskişehir'den ele geçirilip iddianeme yansıyan delillere göre, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtınanın 23 Ocak 2003 tarihinde verdiği sözlü emrin ardından "İhtimalat Planı Hazırlama gurubu" oluşturuldu. Bu gurubun bilgisi şubat ayında Bilgin Balanlı tarafından Fırtına'ya iletildi. Balanlı, Oraj'ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladı. İhtimalat planlarında, Mevcut hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği belirtildi.

BELGEDEKİ İMZASI SORULDU

Balanlı'ya savcılık sorgusunda Balyoz'un 'Oraj Harekat Planı'yla ilgili isminin geçtiği belgelerin yanı sıra, 'irticai faaliyet' gerekçesiyle 2002'den bu yana jetlerle gözetlenip fişlenen Eskişehir'deki Bilvanis Çiftliği'ne yönelik faaliyetlerin de sorulduğu öğrenildi. Eskişehir'de ele geçirilen belgeleri ilk kez yayınlayan Yeni Şafak, 'Bilvanis Çiftliği'nin 9 yıldır Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 'irticai faaliyet' gerekçesiyle jetlerle gözetlenyip fişlendiğini ortaya çıkarmıştı. Belgelere göre, Bilvanis Operasyonu'nda yasadışı takip ve gözetleme için terörle mücadele gibi amaçlarla alınan keşif jetler kullanıldı. Org. Balanlı, 2007'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderdiği 'gizli' ve 'kişiye özel' damgalı yazıyla Bilvanis çiftliği ile ilgili son durum hakkında bilgi verirken "emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılacaktır" ifadelerini kullandı. Savcı Ayar tarafından Balanlı'ya çiftliğe yönelik gözetleme faaliyetleri ile '1. Hava Kuvveti Dosya Özet Formu' başlıklı belgedeki imzası soruldu.

BALYOZUN GÜNCELLENDİĞİ BELGELER ÇIKTI

Eskişehir'de Büyük'ün evinde ele geçirilen "Devir Teslim" isimli belge, Balyoz tutuklamalarına "Darbe girişimi 5-7 Mart 2003'teki seminerden sonra devam etmedi diyerek" muhalefet şerhi düşen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akaçay'ın gerekçesini çürüttü. İddianamede yer alan Albay Güngör Kurubaş tarafından o dönem Tümgeneral olan Balanlı'ya hitaben gönderilen ve 18 Kasım 2003 tarihinde hazırlandığı belirlenen belgede "Oraj Hava Harekat İhtimalat planına ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar Hv. Plt. Tuğg. Beyazıt Karataş'tan teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim" ifadesi yer aldı. Tuğgeneral Karataş'ta iddianamede sanık olarak yer alıyor.


Ünlü isimler neden fişlendi?

Orgeneral Balanlı'ya Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen belgeler sorulmuştu. Balanlı'ya Bilvanis Çiftliği'nin çalışanları ve burayı ziyaret edenler hakkında yaptırdığı fişleme çalışmalarını gösteren belgeler sorulmuştu. Savcı Ayar'ın, Balanlı'ya Bilvanis Çiftliği'ni ziyaret eden tanınmış işadamları, siyasiler ve futbolcularla ilgili istihbarat çalışmaları ile kişiye özel bilgileri içeren belgelerin hangi amaçla hazırlandığı yönünde sorular yöneltmişti.


Jandarmadan yardım istemişti

Albay Büyük'te ele geçirilen belgelerde Bilvanis Çiftliğini irticai yapılanma gerekçesiyle askeri jetlerle izleyip fotoğraflarını çekilmesi emrini veren Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de ismi geçiyor. Pulatsü'yle ilgili yeni hazırlanan ek soruşturmada, Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı'ndan da yasadışı izleme faaliyeti için yardım istendiğini gösteren belgeler de yer alıyor. Şubat 2005 tarihli, dönemin 1. Hava Kuvveti Komutan Yardımcısı Tümgeneral Korcan Pulatsü adına imzaya açılan 4 maddelik belgede, çiftliğin hedef çalışması kapsamına alındığı belirtilerek çalışmaların olgunlaştırılabilmesi için jandarmadan ihtiyaç duyulan bilgileri göndermesi istendi.


ORAJ soruşturması için tedbir 'bamya' Zeki Üçok'tan

Eskişehir'de ele geçirilen ve iddianamede yer alan belgelere göre 'Sahte çürük' davasının 1 numaralı tutuklu sanığı Ahmet Zeki Üçok, Oraj Harekât Planı hakkında olası bir soruşturmaya karşı önlem aldığı ortaya çıkmıştı. Mart 2003 tarihli 'hukuki önlemler' yazılı belgede 2 maddelik 'çok gizli' damgalı bilgilendirme notu bulundu. Altında 'A. Zeki Üçok, Adli Müşavir' yazılı iki maddelik bilgilendirme notu şöyle: Oraj Harekat planı hakkında olası yapılacak soruşturmada 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi ve Askeri Savcılığı'nca gerekli tedbirler alınmıştır. Soruşturmanın her aşamasının kontrol altında tutulabileceği ve yönlendirilebileceği değerlendirilmektedir. Arz ederim."


Müsaade eden ıslak imza Kocababuç'un

Bilvanis Çiftliği'nin hava fotoğraflarının çekilmesi yönündeki talimatta ise söz konusu dönemde 113. Filoda Üst Harekat Komutanlığı'nda Kurmay Albay olan Hava Harp Akademisi Komutanı Tuğgeneral Bülent Kocababuç'un ıslak imzası bulunuyor. İddianamede, Kocababuç'un Balanlı'nın emri doğrultusunda 113. Filo'daki keşif uçaklarıyla çiftliği görüntülettiği iddia ediliyor. Islak imzalı belgede ayrıca 2006'da çekilen Bilvanis'in fotoğrafları ile 2005'teki görüntülerin karşılaştırıldığı çalışmaya yer verildiği iddia ediliyor. “Kişiye özel, gizli” ibareli belgede, “Müsaade eden” bölümünde Üs Harekât Komutanı Kurmay Albay Bülent Kocababuç'un ıslak imzası ile “Kaleme alanın ismi” bölümünde ise HAFOK Kıta Komutanı Hava İstihbarat Yüzbaşı Mustafa Sümer, “Koordinasyon sorumlusu” bölümünde ise 113. Filo Komutanvekili Binbaşı Yaşar Kadıoğlu'nun imzaları olduğu öne sürülüyor.



13 yıl önce