|

Biz birlikte Türkiye’yiz

Hükümetin sabırla yürüttüğü barış projesinde en kritik adım atıldı. HDP heyeti, hükümet üyeleriyle ortak bir açıklama yaparak, İmralı’nın PKK’ya ‘silah bırak’ çağrısında bulunduğunu kamuoyuna açıkladı. Şimdi Kandil’in kongre toplayıp “Silahlı mücadeleye son veriyoruz” demesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 23:19 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

PKK’nın bu bahar ‘silahlara veda’ demesi için tarihi çağrı yapıldı. Cuma günü İmralı’ya giden HDP heyeti ile Dolmabahçe’de buluşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinin en kritik adımı niteliğindeki ortak deklarasyonu kamuoyuna açıkladı. Hükümet adına konuşan Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek, HDP heyetinin önceki gün İmralı’ya giderek, bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlattı. Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu’nda, gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade eden Akdoğan, “Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz” dedi.


YENİ ANAYASA ÖNEMLİ

AK Parti iktidarı olarak 12 yıldır, “Akan kan dursun, analar ağlamasın” diyerek, sessiz devrim niteliğinde adımlar attıklarını vurgulayan Akdoğan, her türlü sorunun çözüm yeri olarak siyaset kurumunu gördüklerini söyledi. Akdoğan, şunları söyledi:


“Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır. Milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik sorunun çözümünde önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, uygulama önem taşımaktadır. Sürecin ete kemiğe bürünmesi, somut gelişmelerin yaşanması önemlidir. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye, bölgesel ve küresel bir güç haline gelecektir. Çözüm sürecinin zor, meşakkatli, ‘akşamdan sabaha’ bitmeyecek bir süreç olduğunu biliyoruz. Ancak samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımıza da inanıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Biz birlikte Türkiyeyiz’ ve ‘Her şey Türkiye için.” 


Çözümde 10 başlık

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışın temel omurgasını teşkil edecek olgusal başlıkları şöyle sıraladı:

“1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği,

2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,

3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri,

4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,

5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,

6. Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması,

7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,

8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,

9. Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,

10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.”

Önder, “Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak, tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz” dedi.

Ülke ağır bedeller ödedi

Türkiye, terör nedeniyle son 30 yılda çok ağır bedeller ödedi. 1984 yılından bu yana terör nedeniyle oluşan maliyetin 400 milyarı doları geçtiği tahmin ediliyor. Aradan geçen süre boyunca şehit edilen görevi sayısı 8 bini buldu. 22 binin üzerinde de PKK’lının öldürüldüğü süreçte 5 bin 500’ü aşkın sivil de terör eylemleri sonucu hayatını kaybetti. PKK’nın iç infazlarının sayısı henüz bilinmiyor. Bunlara ek olarak özellikle 90’lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde 17 bini aşkın faili meçhul cinayet yaşandı.


Kalıcı barışa doğru

Dolmabahçe’deki görüşme sonrası terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısını okuyan HDP’li Sırrı Süreyya Önder, son 30 yılda 40 binden fazla insanın yaşamına mâl olan Kürt meselesinin çözümüyle ilgili yürütülen çözüm süreci çalışmalarında tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunulduğunu söyledi. Türkiye’deki çözümün ya da çözümsüzlüğün tüm bölgeyi hatta dünyayı etkileyecek bir muhtevaya sahip olduğuna dikkat çeken Önder, cumhuriyet tarihi boyunca dışlanan tüm unsurların özgür ve eşitçe tanınmasının önemine işaret etti. Bölgenin 100 yıllık dengeleri altüst olurken küresel ve bölgesel zorbalıkların yolaçtığı algısal ve iradesel yaklaşımların evrensel insani değerler ölçüsünce geliştirilerek aşılması gerektiğini vurgulayan Önder, şöyle konuştu: 


DEMOKRATİK SİYASET VAKTİ

“Bütün bu belirlemelerin ışığında zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan’ın temel belirlemesi de şudur: ‘Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır’.” 


Silaha son

Dolmabahçe’den PKK’ya yapılan ortak çağrı, Diyarbakır ve bölge genelinde umutları yeşertti. ‘Artık kimsenin silah istemediğini’ belirten vatandaşlar, huzur için sürece sımsıkı sarılmanın önemine dikkat çekti.

İbrahim Ertek (Esnaf): “Çözüm sürecini candan istiyoruz. Çözüme doğru gidiyoruz. Bundan çok eminim.” 

Rıdvan Dursun (Esnaf): “HDP’nin PKK’nın silahsızlanması yönündeki açıklamaları samimiyetini gösteriyor. Bu sevindirici.” 

Abdulgaffur Bülbül (Esnaf): “Kimse silahı istemiyor. Bu aşamada hiçbir vatandaşın silah alarak dağa çıkmak isteyeceğini sanmıyorum.”

Serdar Akmaz (Esnaf): “PKK’nın silah bırakması bölgeye olumlu yansıyacak. Huzur ortamı olursa turist de gelir insanların işleri daha da artar.”

Yusuf Umut (Bankacı): “Türk ve Kürt halkı adına olumlu bir gelişme. Bizim için önemli olan 30 yıldır akan kanın durmasıdır.”

Ali Sait Özkan (Esnaf): “Diyarbakır’da ekonomi canlanacak, turist sayısı da artacak. Köylere dönüş de hızlanır, huzur, barış gelir.”

Hacı Turay (Emekli işçi): “Örgütün silahları bırakmasını hepimiz istiyoruz. Bu hem halk için hem de Ortadoğu için iyi bir fırsat olur. Gençler ölmez, ekonomi de düzelir.” 

Mehmet Sayan (İşletmeci): “Çözüm sürecine güvenerek Şırnak’ta işyeri açtım. Açıklamalar bizi gerçekten çok sevindirdi.” 

Soner Som (Emekli): “Huzurlu günlerin devamı konusunda umutlar arttı. Akan kanın durması her iki kesime de yarar sağlar. Allah bu işe katkı sunanlardan razı olsun.”

Ramazan Tunç (Esnaf): “Çözüm sürecine daha da fazla güvenmeye başladık.” 

Tahir Elçi (Diyarbakır Baro Başkanı): “Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK’nın silah bırakması, meselenin barışla sonuçlanması hedefini yüzde 90’ın üzerine çıkarır.”

Murat Koç (Özgür-Der Şube Başkanı): “Bu hayırlı ve tarihi bir gelişme. Siyasiler üzerlerine düşeni yaptılar. Şu anda sivil siyasi zemin PKK’nın silah bırakması açısından uygun.”

Beril Dedeoğlu (Akil Heyet Üyesi): “Tek çekincem hem grupların hem de Kandil’in bu çağrıya uymamasıdır. Uymadığı takdirde İmralı’nın otoritesi sarsılmış olur.”

Can Paker (Akil Heyet Üyesi): “İlk defa ortak açıklama oldu. Bu çok önemli. Türkiye’nin böyle bir barış süreci sonunda varolan gücü artacak.”

Yusuf Şevki Hakyemez (Akil Heyet Üyesi): “Bu şimdi Öcalan’dan Kandil’e bir talimat. Kandil’den gelecek açıklamayı takip etmek gerekiyor.”

Ahmet Faruk Ünsal (Akil Heyet Üyesi): “Çözüm srüeci çok iyi bir yöne doğru gidiyor. Çatışma süreci kötü bir hatıra olarak kalmalı.”

Abdurrahman Kurt (Akil Heyet Üyesi): “Artık silahlar, tarihin çöplüğüne atılmalı.” 
#hükümet
#çözüm süreci
#pkk
#silah bırakma çağrısı
9 yıl önce