|

Böcek koyanları kollama çabası

Başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın çalışma ofisine dinleme cihazı araması yapma bahanesiyle girerek ‘böcek’ koyan paralel yapının kurduğu tuzağın ayrıntıları netleşiyor. Eski Başbakanlık Güvenlik Büro Amiri Serhat Demir’in sözde böcek arama faaliyetleriyle ilgili raporu üç ay geç hazırladığı ve çalışmalara katılan diğer şüpheli polislerin isimlerinin raporda yer almasını engellediği tespit edildi

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:39 - 21/11/2014 Cuma
Diğer
OSMAN ÖZGAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Başbakanlığı döneminde konutuna ve çalışma ofisine böcek yerleştirerek dinleyen 13 şüpheliyle ilgili Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Arama/tarama bahanesiyle böcekleri yerleştiren ekibin çalışmaları kayıt altına almadığı, böceklerin ortaya çıkmasının ardından eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Serhat Demir’in böcek arama/tarama faaliyetleriyle ilgili rapor düzenlediği tespit edildi. Ancak Serhat Demir, şüpheli Seyit Saydam’a, aramaya katılan diğer şüpheli polislerin isimlerinin raporda yer almamasını, sadece ikisinin ismini yazmasını söylediği ortaya çıktı. 


ŞÜPHELİ POLİS HER ŞEYİ İTİRAF ETTİ

İddianamede, şüpheli polislerin oynadığı oyunun ayrıntılarına da yer verildi. Böceklerin ortaya çıkmasının ardından siyasi casusluk yapan ekibe yardım etmekle suçlanan eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel, Keçiören’deki konutta yapılan aramaya ilişkin raporu inceledi. Ancak 25 Kasım 2011'de arama kaydına rastlamadı. Yüksel, konuta ilişkin raporu 22 Şubat 2012'de incelediğinde ise söz konusu tarihte yani 25 Kasım 2011'de Serhat Demir ve Seyit Saydam tarafından bir arama yapıldığının yazılı olduğunu gördü. Bu durum arama çalışmalarının kayıt altına alınmadığını, böceklerin ortaya çıkmasından sonra raporun değiştirildiğini gösteriyor. Yaşanan bu olayı, şüpheli polislerden Seyit Saydam savcılıktaki sorgusunda itiraf etti. 


“İKİMİZİ YAZ, DİĞERLERİNİ KARIŞTIRMA”

İddianamedeki ifadesine Saydam, Demir’in Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı’nda inanılmaz gücü olduğunu, bu gücü de bacanağı olan ve Şube Müdürü olan Ahmet Türer’den kaynaklandığını belirtti. Yaptıkları işlerle ilgili yazılı rapor ya da form düzenlemediklerini belirterek, “2012 ilk aylarında Serhat Demir, bana ve Harun Yavuz’a geçmişe dönük gidilen böcek arama/tarama faaliyetleri ile ilgili boş bir çizelge hazırlanması talimatı verdi, özellikle 2011 yılının son 2-3 ayını doldurmaması söyledi. Yaptımız çizelgede bazı değişiklikler yaptı. Bize psikolojik baskı yaptı. Bizi odasına çağırdı ve 25 Kasım 2011 ibaresinin yazılı olduğu satırı göstererek sadece kendisinin ve benim ismimi yazmamı söyledi. Arama/taramaya başkalarının da gittiğini söyledim ancak onları karıştırmamam gerektiğini söyledi” dedi.


‘Akademi’den devreyiz’ yalanı

İddianamede şüpheliler Sedat Zavar ile Serhat Demir’in irtibat bilgilerine de yer verildi. Şüpheli Ali Özdoğan, örgütlenmeyi yapan, diğer şüphelileri ayarlayan isim. Ancak Serhat Demir ile Sedat Zavar da bu süreçte koordineyi sağladı. Ali Özdoğan’ın ABD’de olduğu 24-25 Kasım 2011 tarihinde de böcekleri yerleştiren ekibin başında bu iki isim bulunuyor. Demir ve Zavar, 2009-2011 yılları arasında polis akademisinden devre olduklarını belirttiler. Ancak bu iki ismin devre olmadıkları, hatta bir araya gelmek suretiyle kurulan ilk irtibatın Eylül 2011 tarihinde başladığı anlaşıldı. Demir ve Zavar arasında, 14 Eylül ile 26 Aralık 2011 tarihleri arasında 46 kez irtibat kuruldu.


Başkasına ait numara kullandı

İddianamede, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şubesi Müdür Yardımcısı Sedat Zavar’ın arama/tarama faaliyeti ve jammer testi adı altında gerçekleştirilen çalışmalarda önemli bir rol üstlendiği belirtildi. Sedat Zavar’ın ayrıca faaliyetlerini gizlemek amacıyla başkası adına kayıtlı numaralı kullandığı ortaya çıktı. Nitekim Zavar’ın bu süreçte, Erdal Acar ve Yüksel Yeter adına kayıtlı iki numarayı kullandığı tespit edildi.

#Erdoğan
#Başbakanlık konutu
#böcek
9 yıl önce