|

'Bombayı polis verdi' tezgâhı bozuldu

İfade değişikliğinin ardından inceleme başlatan Cumhuriyet Savcılığı, Bedirhan Şinal'e cezaevinde gardiyanlar aracılığıyla baskı yapıldığını ve para teklif edildiğini tespit etti. Polisi hedef alan tezgaha ilişkin operasyonda 7 kişi gözaltına alındı.

Yusuf Gülbakan
00:00 - 24/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:38 - 24/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
'Bombayı polis verdi' tezgâhı bozuldu
'Bombayı polis verdi' tezgâhı bozuldu

Cumhuriyet Gazetesi'ne attığı molotofun ardından verdiği ifadelerini değiştiren ve “Polisler Cumhuriyet gazetesine atmam için bana bomba verdi.” diyen Bedirhan Şinal'in bu ifadesi için para aldığı ortaya çıktı. İfadesini değiştirip olayla ilgili polisleri suçlayan Şinal'in ifadesini değiştirmesinin ardından yapılan incelemede Şinal'e baskı yapıldığı ve 2 gardiyanın Şinal'e ifadesinde söylemesi için not verdiği belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile başlatılan soruşturmada Şinal'in ifadesinde adı geçen polislerin Şinal'le ilgili evraklarda isimleri yer alan görevliler olduğu anlaşıldı. Şinal'in hesap hareketlerinde şüpheli hareketler bulunmasıyla yapılan operasyonda Boğaç Kaan Murathan'ın avukatı Burak B.'nin de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Cumhuriyet Gazetesine 29 Mart 2008'de tarihinde molotof kokteyli attığı için tutuklanan Şinal İstanbul 12. Ağır Ceza mahkemesinde verdiği ifade ile gündemde yer almıştı. 1 Nisan 2008'de İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nde, 30 Nisan 2008'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, 19 Aralık2008'de Edirne Cezaevi'ndeki ek ifadesinde ve 9 Kasım 2010'da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ifadelerinde olayla ilgili kendisinin yanı sıra sanık durumunda olan 9 kişiyi de suçla yan Şinal Ağustos 2011 tarihinde verdiği ifade değişikliğe giderek polisi suçladı. Şinal ifadesinde "TEM Şube Müdürlüğünden polisler bana Cumhuriyet Gazetesi'ne atmam için el bombası vesilah verdi. Bombayı Cerrahpaşa'daki arkadaşlara verdim. Onlar bir olayda bu bombayı atmışlar, ama patlamamış, ama ben molotof kokteyli attım" dedi.

BASKI ARAŞTIRILDI

İfade işlemlerine 5 Ağustos'da deva edilirken Şinal Cumhuriyet'e saldırıyı polisin azmettirmesiyle olayı gerçekleştirdiğini belirterek olayla ilgili bir emniyet Müdürü ile iki baş komiserin ve bir polis memurunun isimlerini Şinal'in ifadeleri medyada geniş yer bulmuştu. Şinal'in gizli oturumda verdiği ifadesinde dava süresince Boğaç Kaan Murathan'ın, avukatı aracılığıyla ifadesini değiştirmesini ve polislerin aleyhine konuşmasını istediği kamuoyuna yansımıştı. İfadesinde Murathan lehine verdiği ifadenin de avukat Hakan Karakaş aracılığıyla kendisine yazılı şekilde gönderildiğini ve bu ifadeyi göndermesi için çok fazla para teklif edildiğini iddia Şinal'in karşısındaki kişilerin çok güçlü olması nedeniyle ifade vermekte zorlandığını belirtmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Şinal'in 4-5 Ağustos'taki ifadeleri için baskı alıp almadığı incelenmeye başlandı.

Savcılığın talimatıyla başlatılan soruşturmada Şinal'in ifadelerinde geçen kişilerin Şinal'in dosyasına hazırlayan polisler olduğu anlaşıldı. Baskı sonucu ifadelerini değiştirdiği iddiasıyla soruşturma genişletildi. Soruşturma kapsamında Şinal'in cezaevinde yapmış olduğu telefon görüşmeleri, cezaevi kamera kayıtları ve ziyaretçi defterlerinin yanı sıra Şinal'in duruşmalarda vermiş olduğu ifadeler ve mahkeme heyetine verdiği el yazısı notlar ve hesap hareketleri de incelendi. İncelemeler çerçevesinde Bedirhan Şinal'e ifade değiştirmesi için para teklif edildiği tespit edildi. Şinal'le irtibatı kuranların ise Silivri Cezaevinde görev yapan Yusuf B. İle Hüseyin D. İsimli gardiyanların olduğu iddia edildi. Şinal'in ayrıca 23 Kasım 2010 tarihinde bu iki gardiyandan şikayetçi olduğu öğrenildi. Bedirhan Şinal'in suç duyurusunda gardiyanların Murathan'ın avukatı Burak Bekiroğlu'nu azmettirmesiyle kendisine ifadesini değiştirmesi için baskı yaptığını iddia ettiği belirtildi.

7 KİŞİ GÖZALTINDA

İfadesini değiştirmesi için baskı gördüğü iddiaları ile ilgili yapılan soruşturmada Şinal'in hesap hareketleri incelendi. Hesapları inceleyen görevliler şüpheli hareketler bulunduğunu tespit etti. Soruşturma çerçevesinde elde edilen deliller neticesinde Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından operasyon gerçekleştirilerek Boğaç Kaan Murathan'ın avukatının da aralarında bulunduğu ikisi gardiyan toplam 7 kişi gözaltına alındı.


Darbeciden çeteciden hesabı yargı sorar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencileriyle Başbakanlık konferans salonunda bir araya geldi. Öğrencilere tecrübelerini aktaran Arınç, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla ilgili bir soru üzerine, 4 Nisan'da 12 Eylül davasının başlayacağını, 28 Şubat süreciyle ilgili şikayet üzerine savcılığın soruşturma başlattığını hatırlattı. 27 Nisan ile ilgili şikayet olursa savcılığın bununla ilgili de bir soruşturma yapacağını ifade eden Arınç, “Darbecilerden, çetelerden hesap soracak olan yargıdır. Ama hesap sorabilmesi için imkan hazırlayacak olan Parlamentodur' dedi.


Ergenekon hakimi tanıklık yapacak

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 'Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri' iddiasıyla açılan davaya bakan mahkeme heyeti, özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Başkanı Köksal Şengün'ün talimatla 'tanık' sıfatıyla ifadesinin alınmasına karar verdi. Davanın dünkü duruşmasında iddianamenin okunması tamamlanırken, sanık savunmalarının 20-21 Haziran'daki duruşmada alınması kararlaştırıldı. Şengün'ün ifadesinin alınması için görev yaptığı Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılacak.


12 yıl önce