|

Bu evin içinden ceviz ağacı geçiyor

Tokat'ın Erbaa ilçesinde bir evin içinden devasa bir ceviz ağacı geçiyor. 20 yıldır evin içindeki ceviz ağacı ile yaşayan Tanoba ailesinin ilginç evi görenleri şaşırtıyor.

Cihan
00:00 - 15/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:23 - 15/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu evin içinden ceviz ağacı geçiyor
Bu evin içinden ceviz ağacı geçiyor

Tokat'ın Erbaa ilçesi Tanoba beldesine bağlı Akkoç Mahallesi'nde yaşayan İbrahim Tanoba (73) 60 yıl önce annesinin diktiği ceviz ağacını, evinin içinden geçmesine rağmen kesemiyor. Annesinin hatırasını yaşattığına inandığı için ailesinin bir parçası olarak gören İbrahim Tanoba, şunları söyledi: "Evimiz önceden şimdiki evimizin az aşağısındaydı. 90'larda büyük bir sel geldi ve bizim evi yıkıp geçti. Mecburen yeni bir ev yapmamız gerekti. Bahçemizin üst tarafına şimdiki evin olduğu yere yeni ev yapmaya karar verdik. Bahçemizde ağaçlarımız vardı annemde onlara kendi çocukları gibi bakardı. Özellikle bu ceviz ağacını kesmeye kıyamadım. Kendimde ustalıktan anlarım. Evi ağacın içinde olacak şekilde yaptık. Karşı çıkanlar oldu ama annemin yadigârı olan bu ağacı kesmeye kıyamadım. Evimiz bittiğinde salonun ortasında büyük ağaç gövdesinin yer aldığı, çatısından yine ağaç gövdelerinin ve dallarının çıktığı kocaman bir eve dönüştü. İnsanlar garip karşılıyorlar ama bu hikâyeyi anlatınca onlarda bana saygı duyuyorlar ve tebrik ediyorlar. İlk başta eşimde garip kaçtığı için içinden ağaç geçen eve razı değildi. Fakat o da annemi sevdiği için beni kıramadı.” dedi.


Evin içinden geçen ceviz ağacının cevizlerini toplamadığını, annesinin hayır duası alması adına komşularına verdiğini anlatan İbrahim Tanoba, "Bu cevizle özel ilgileniyorum, suluyorum. İlgilenmezsem yaprakları soluyor."

Ceviz sayesinde sıcak havalarda evimizin içerisi serin oluyor. Rüzgârlı havalarda çatıdan sesler gelse de, çatıyı sallasa da vazgeçemiyorum. Her yıl mutlaka ceviz veriyor. Cevizi herkesede yetiyor." diye konuştu.


Ağacın gövdesini böceklere karşı saçla kapatan İbrahim Tanoba, çocuklarına da 'Ben ölmeden sakın kesmeyin' uyarısı yaptığını da vurguluyor.


12 yıl önce
default-profile-img