|

Bu pazarda sadece kadınlar satış yapabiliyor

Iğdır'da ev hanımlarının da ekonomik hayata katılabilmesi için kurulan "Emek Pazarı"nda yalnızca kadınların satış yapmasına izin veriliyor. Evde yaptıkları reçel, erişte gibi el işi ürünlerini tezgahlarda satışa sunan kadınlar, bu şekilde ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeni Şafak
10:39 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:51 - 17/12/2014 Çarşamba
AA

Iğdır'da ev hanımlarının da ekonomik hayata katılabilmesi için kurulan "Emek Pazarı"nda yalnızca kadınların satış yapmasına izin veriliyor. Ev hanımlarına yönelik çalışmalar yürüten Iğdır Belediyesi'nce kent merkezinde kurulan pazar yerinde, esnaflık yapan kadınlar evlerinde hazırladıkları ürünleri satarak para kazanıyor. Bu kapsamda evlerinde çeşit çeşit reçel ve erişte gibi ürünler yapan kadınlar, el işi kıyafetleri de kendilerine ayrılan tezgahta satışa çıkarıyor. Pazar yerinin kentin en işlek noktasında kurulması sayesinde müşteri sıkıntısı yaşamayan kadınlar, bu şekilde ev ekonomisine katkı sağlıyor.


BOŞ ZAMANDA KAZANÇ ŞANSI

Pazar esnaflarından Gülsüm Nurdağ, kurulan pazar yeri sayesinde boş vakitlerini para kazanarak geçirdiklerini söyledi. Iğdır'da önceleri kadınların rahatlıkla çalışabileceği bir mekanın bulunmadığına işaret eden Nurdağ, "Çok şükür yapıldı, biz de burada kendi el emeğimizle yaptığımız ürünleri satıyoruz. Kazandığımız parayla hiç olmazsa eşimize yük olmuyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılıyoruz" dedi. Nurdağ, ev hanımı olduğu için herhangi bir mesleğinin bulunmadığını ancak kurulan pazar yeri sayesinde para kazanabildiğini aktardı. 


'ÜRÜNLERİ KENDİMİZ YAPIYORUZ'

"Burada satılan ürünlerin hepsini kendimiz yapıyoruz" diyen Nurdağ, şunları söyledi: "Ürünlerin hepsinin yapımı zor lakin para kazanınca yorgunluğumuzun karşılığını alıyoruz. Sadece kadınların burada çalışması da çok iyi bir durum. Rahat rahat çalışıyoruz. Günün büyük bölümünü burada birlikte geçiriyoruz. Müşterilerimiz de gayet iyi. Öyle gün olur 100 lirayla eve dönerim, bazen hiçbir şey satamam. Çok şükür iyi kazanıyorum."


PAZAR EV HANIMLARINI MUTLU EDİYOR

Esnaflardan Stare Güneş ise pazarda sadece kadınların çalışması sayesinde eşinin de bu duruma razı geldiğini aktardı. Pazarın açıldığı ilk günden beri tezgahının başında olduğunu vurgulayan Güneş, "Sadece kadınların çalışması çok önemli. Erkeklerin arasında çalışmak zor olurdu. Burada birlikte çalışıyoruz, birlikte yemek yiyoruz, birlikte namaz kılıyoruz. Bu pazarın açılması her ev hanımını mutlu etti. Evde yaptığımız ürünlerin bazılarını burada satıyoruz. Bu şekilde en azından eşime destek oluyorum, çoluğuma çocuğuma harçlık kazanabiliyorum" diye konuştu.

#emek pazarı
#ekonomik
#el işi
9 yıl önce