|

Buna müsaade edilemez

Türkiye’nin Yemen operasyonuna lojistik destek verebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran’ı uyardı: İran, bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu rahatsız etmeye başladı. Buna tahammül etmek mümkün değil. İran, Suriye, Irak ve Yemen’den çekilmeli.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 03:58 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan politikaları ile bölgeyi sıcak çatışmanın eşiğine getiren İran'a sert tepki gösterdi. Suudi Arabistan ve 10 ülkenin gerçekleştirdiği Yemen operasyonuna Türkiye'nin lojistik ve istihbari destek sağlayacağını da ifade eden Erdoğan “Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran'ın bu bakışının değişmesi lazım” dedi. Erdoğan, dün hem Fransız haber kanalı France 24'e verdiği röportajda, hem de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuya ilişkin mesajlar vererek özetle şunları kaydetti:



YEMEN BÖLÜNÜYOR


Yemen'de Husilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır ve burada adeta bir Şii, Sünni çatışmasına bu dönüşmüştür. Biz bu mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz, bunların karşısındayız. Yemen kendi içinde bir bölünmeye doğru gidiyor. Biz Yemen halkının tümüne kardeşimiz olarak bakıyoruz ve bu kardeşlerimizin hukuku üzerinde herhalde düşüncelerimizi beyan etmemiz gerekir. Şu anda askeri konuda herhangi bir şey söylemiyorum. Şu anda söylemem de doğru değildir. Ama lojistik konuda, istihbarat konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu açıkladım.



HERKESİ RAHATSIZ EDİYOR


Bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen'de olan gelişmeler, gerçekten tahammül sınırlarını artık zorlamaya başlamıştır. İran'ın açıklamaları doğaldır. İran'ın böyle bir açıklama yapması, zaten şu ana kadar Irak'ta, Suriye'deki gelişmelerde de kendisini ne yapmıştır, göstermiştir. Burada İran, bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayreti içerisindedir, böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu, bölgede birçok ülkeyi, bizi de Suudi Arabistan'ı da Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran'ın bunu görmesi lazım.



BİR DE DEAŞ'LA UĞRAŞILIYOR


Irak'ta yapılanları görüyorsunuz. Bir taraftan DEAŞ ile uğraşılıyor, bir taraftan İran'ın oraya göndermiş olduğu Devrim Muhafızları ile uğraşılıyor. Doğru bir şey mi bu?


İlginçtir, gönderdikleri elemanları, oralarda bakıyorsunuz özel fotoğraflar çektirmek suretiyle kendilerini ayrıca lanse ediyorlar, böyle bir gayretin içerisine de giriyorlar.



DEAŞ ÇIKIYOR İRAN GİRİYOR


Filanca ildeki operasyonu kim yapmış, filanca ildeki operasyonun arkasında kimler var, çok daha tehlikelisi önce diyelim ki DEAŞ terör örgütü bir yerden çıkıyor, ondan sonra oraya kim yerleşiyor, bakıyorsunuz oraya Şia yerleşiyor. İran Musul'da DEAŞ'ın yerini almamalı. Böyle bir şey olamaz. Burada da bizim gerçekten üzüntümüzü mucip olan şeyler var. Ve dert orada da yine aynı şekilde gelişiyor, yine maalesef bakıyorsunuz bir taraftan 'İslam' diyeceksin, bir taraftan 'Müslüman' diyeceksin ama öbür taraftan geleceksin, bunları yapmaya devam edeceksin. Aynı şey Suriye için de geçerli, Suriye'de de aynı durumdalar.



İran, Yemen Irak ve Suriye'den çekilsin


Erdoğan, konuşmasında İran'a da çağrıda bulundu: İran, Suriye'de de aynı şeyleri yapıyor. 300 bin insanın katili olan bir durum var ortada. Bu katile, destek veren bir anlayış, bunu savunmak mümkün mü? 'Ben Müslümanım' diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermiyorum, veremem. Ama diyoruz ki İran'ın bu bakışının değişmesi lazım. Yemen'den şu noktada, kuvveti, gücü neyi varsa çekmesi lazım, aynı şekilde Suriye'den çekmesi lazım, aynı şekilde Irak'tan çekmesi lazım, bu ülkelerin


toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir.



Bölge ısınınca Erdoğan'ı aradı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile 1 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.


Görüşmede, DEAŞ ile mücadele konusunda devam eden işbirliği, Irak ve Suriye'de barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürütülen ortak çabalar ele alınırken, iki lider Suriye ile ilgili “Eğit-Donat” programı kapsamında ılımlı Suriye muhalefetini destekleme, yabancı savaşçıların söz konusu ülkeye sızmasını önleme konularında işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar hakkında da görüş teatisinde bulundu.



MÜLTECİ TEŞEKKÜRÜ


Başkan Obama'nın görüşme sırasında, Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye sığınan yaklaşık 2 milyon insana ev sahipliği yapmasından ve yabancı savaşçılarla mücadele konusundaki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdir ve teşekkürlerini ilettiği öğrenildi. Yemen ve Ukrayna'daki son gelişmeler ile İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin ele alındığı görüşmede Erdoğan ve Obama, anılan meseleler ve diğer bölgesel konularda önümüzdeki süreçte de yakın işbirliği içerisinde birlikte çalışma hususunda mutabık olduklarını teyit ettiler. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Obama'nın Erdoğan'ı aradığı belirtildi.


#Erdoğan
#Yemen
#operasyon
#Cumhurbaşkanı
#Husiler
9 yıl önce