|

Burun buruna roket savaşı

Çatışmaların şiddetlenerek sürdüğü Kobani'de savaş burun buruna sürüyor. Suruç'tan kolaylıkla görülebilen dünkü çatışmalarda IŞİD militanlarının açtığı ateşe, birkaç metre uzaklıktaki PYD'liler anında roketatarla karşılık verdi. Yakın savaşa girmeyen peşmerge ise IŞİD mevzilerine katyuşa fırlattı.

Çetiner Çetin
00:00 - 3/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:54 - 2/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Burun buruna roket savaşı
Burun buruna roket savaşı

Kobani'de ÖSO ve peşmerge güçlerinin girmesinin ardından çatışmalar daha da şiddetlendi. Peşmerge yakın çatışmaya girmezken YPG ve ÖSO güçleriyle IŞİD militanlarının neredeyse burun buruna çarpıştığı gözlendi. Sınırın Türkiye tarafından rahatlıkla izlenen çatışmalarda dün, evden eve roketlerle çarpışan taraflardan önemli kayıpların olduğu bilgisi geldi.

İLK KEZ BU KADAR NET

Kobani'de 49 gündür süren savaşta, yaşanan çatışma anları ilk kez bu kadar net görüntülendi. Görüntülerde Kürt gruplarının, çok yakın mesafede bulunan IŞİD'e roketli saldırı düzenledikleri görüldü. Çatışmaların kentin güney bölgesinde yoğunlaştığı bildirildi. Özellikle sınır kapısı ve bölgenin doğu kesimlerinde yoğunlaşan çatışmalarda tarafların akşam saatlerinde ağır silahları kullanmaya başladığı görüldü. Koalisyon güçlerine ait uçaklar da IŞİD'e bombardımanını sürdürdü. Bölgeden yükselen yoğun duman, Suruç sınırından da görüldü. Kobani, Telabyad, Rakka ve Cerablus hattını 24 saat İHA'larla havadan takip eden ABD, dün ilk kez Predatörleri kullandı. Ancak ABD'li kaynaklar Pradetörlerin sadece gözlem amacı ile kullanıldığını ifade etti.

IŞİD KAPIDA ISRARLI

Kobani'nin doğusunda bulunan IŞİD militanları sık sık sınır kapısının bulunduğu bölgeye havan ile saldırmayı dün de sürdürdü. YPG güçleri ise bu saldırılara doçkalar ile karşılık verdi. Kentteki yüksek binalarda konumlanan keskin nişancıların da sık sık ateş ettiği duyuldu. IŞİD militanları, son birkaç haftadır kentin tek can damarı olan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirerek, kente Türkiye'den ulaştırılan insani yardım ve yaralı tedavisinin önünü kesmek istiyor. Öte yandan daha önce Rakka ve Telabyad'dan militan takviyesi yapan IŞİD'in yorulan militanları ile Rakka ve Musul'dan gelecek militanlarla değiştireceği öğrenildi. YPG-Peşmerge ve ÖSO'nun önümüzdeki günlerde taarruza geçeceği belirtiliyor.

Peşmergeden IŞİD'e katyuşa

Kobani'ye Cuma günü giren peşmerge, IŞİD'e yönelik ilk saldırısını önceki gece katyuşa füzeleriyle gerçekleştirdi. YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri yakın savaşa girerken peşmergenin geride konumlanarak, katyuşa füzeleriyle YPG'ye destek verdiği görüldü. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından destek ve eğitim amacıyla gönderdiği ve üç gün önce Suruç'tan geçen 155 kişilik peşmerge birliği, Kobani'nin batısındaki 3 ayrı noktaya konuşlandı. YPG'lilere ağır silah kullanımı konusunda eğitim vermeye başlayan peşmergeler, önceki gece Kobani'nin doğusundaki IŞİD militanlarının bulunduğu mevzilere yanlarında getirdikleri kısa menzilli katyuşa füzelerini fırlattı.


9 yıl önce