|

Camiye sığındılar

Savcı mütalaasının ardından dün ilk kez görülen Ergenekon duruşmasında CHP'li 41 vekilin yargılamayı engelleme çabası dikkat çekti. İstanbul Barosu yönetiminden bir grubun da desteğiyle CHP'li vekillerin demir bariyerlere yüklenerek salon düzenini bozması üzerine kimlik yoklaması dahi yapılamayan duruşma başlamadan bitti. Bir grup ise camiye sığındı.

Cihat Arpacık
00:00 - 9/04/2013 Salı
Güncelleme: 01:03 - 9/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Camiye sığındılar
Camiye sığındılar

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen mütalaanın ardından Ergenekon davasında ilk duruşma dün yapıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen 282. duruşmada 67'si tutuklu 275 sanığın esas hakkında savunmalarını yapmasına geçilmesi bekleniyordu. 50 tutuklu sanığın katıldığı duruşma, hem içerde hem de dışarda yaşanan provokatif gerginlikler nedeniyle mahkeme heyeti tarafından perşembe gününe ertelendi.

BARO YİNE 'TARAF'

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yönetim kurulu üyesi bir grup da duruşmayı mahkeme başkanının talimatına rağmen sanık avukatları için ayrılan bölüme oturma konusunda ısrar etti. Görevliler tarafından izleyici bölümüne geçmesi istenen Kocasakal'ın yerinden kalkmaması dikkat çekti. Bu nedenle de jandarma görevlileri ile Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma yaşandı.

VEKİLLER SALONU KARIŞTIRDI

Duruşmaya gelen CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Umut Oran, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu 41 CHP milletvekili duruşmadaydı. Muharrem İnce duruşmaya girmeden yaptığı açıklamada, 'Bu mahkemeler Tayyip Erdoğan'ın mahkemeleridir' dedi. Daha sonra salonda yoklama yapılmasını engellemeye çalışan CHP'li vekiller ayaklarını yere vurup, alkış tutarak salondaki boş yerin açılmasını istedi. Avukatların yoklaması yapılırken de vekiller tepkilerini sürdürüp, 'Aç burayı' diye bağırdılar.

SERTER SLOGAN ATILMASINI İSTEDİ

CHP'li İnce, '40 tane milletvekili ayakta duruyor. Burayı boş bırakamazsın. Biz buraya gireriz' diye bağırırken, salondaki demir bariyerlere yüklenen vekillere jandarma engel oldu. Vekiller hep birlikte 'Adalet istiyoruz' diye bağırırken, izleyiciler de alkışladı. Bu sırada CHP milletvekili Nur Serter, İnce'ye 'Muharrem, slogan' diyerek slogan da atılmasını istedi.

YOKLAMA DAHİ YAPILAMADI

CHP'li İnce'nin birkaç kez ayağa kalkarak 'Haydi alkışlarla protesto edelim' demesi ve salondaki karmaşanın artması üzerine mahkeme kimlik yoklamasını tamamlayamadı. Bunun üzerine alınan ara kararı okuyan Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan, duruşma düzenini bozucu olaylar yaşandığını ifade ederek, duruşmanın 11 Nisan Perşembe gününe ertelendiğini söyledi.

İçerde CHP dışarda İP

Duruşma salonunda CHP milletvekilleri ve İstanbul Barosu'ndan bir grubun yargılamayı engelleme çabaları sürerken dışarda da İşçi Partisi (İP) ve CHP'nin yanı sıra bazı ulusalcı grupların saldırgan tutumu vardı. Önceki duruşmalarda olduğu gibi barikatları yıkarak mahkeme salonuna girmeye çalışan gruplar ellerine geçen taş ve demir parçalarını güvenlik güçlerine fırlattı. Grup, 3 sıra halinde oluşturulan demir bariyerleri yıktı. Güvenlik güçleri de gruplara tazyikli su ile müdahale etti. 'Ölmek var dönmek yok, yeminler edildi yıkılacak Silivri' diye slogan atılırken bazı göstericilerin çekiçlerle yerdeki parke taşlarını kırarak güvenlik güçlerine attığı görüldü. Biber gazı, camları açık olan mahkeme salonunda bulunanları da etkiledi ve duruşmaya ara verildi.

Muharrem İnce ve Umut Oran'ın da aralarında bulunduğu CHP'li 41 milletvekili, dün Ergenekon duruşmasında yargılamayı engelleyen protestoya imza attı.

Duruşmayı protesto etmek için Silvri'ye giden göstericiler, soğuk havanın da etkisiyle ısınmak için yakındaki bir camiye sığındı.


11 yıl önce