|

Çeber, davasındaki bilirkişiye dava

Dudak okuma uzmanı Özgür Tekol hakkında, "Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Aa
00:00 - 12/01/2010 Salı
Güncelleme: 20:59 - 12/01/2010 Salı
Yeni Şafak
Çeber, davasındaki bilirkişiye dava
Çeber, davasındaki bilirkişiye dava

Engin Çeber davasında bilirkişi raporunu hazırlayan dudak okuma uzmanı Özgür Tekol hakkında, 'Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran tarafından hazırlanan iddianamede, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesince Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, Engin Çeber davasında işkence, görevi ihmal ve diğer suçlardan sanık Fuat Karaosmanoğlu ile 59 suç arkadaşı hakkında yapılan yargılama sırasında mahkemece Özgür Tekol'un dudak okuma uzmanı bilirkişisi seçildiği, mahkeme heyetine sunulmadan bir gün önce raporun yayınlandığı ve raporun verildiği günün akşamı da özel bir televizyon kanalında Tekol tarafından soruların yanıtlandığının belirtildiği anlatıldı.

İddianamede, suç duyurusunda, 4-5 Haziran 2009 tarihlerinde yapılan duruşmalarda bilirkişi raporu okunmadan delillerin kamuoyu önünde tartışılıp adli yargılamayı etkilemeye çalışıldığı gerekçesiyle sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasının istendiği kaydedildi.

ATV Televizyonu Haber Sorumlu Müdürü Selma Yıldız'ın alınan beyanında, suçlamayı kabul etmediğini, programda dudak okuma uzmanının soruları yanıtladığını, yorum ve değerlendirmede bulunmadığını ifade ettiği aktarılan iddianamede, Özgür Tekol'un ise söz konusu programda dosyayla ilgili konuşmadığını, sadece bilimsel durumu açıklayıp, kullandığı teknikleri anlattığını söylediği bildirildi.

İddianamede, kamuoyunda dikkatle takip edilen Engin Çeber davasında raporun mahkemede okunmasından önce haber programlarına düşmesi, hakimlerin daha tartışmaya fırsat bulmadan kamuoyunca değişik platformlarda davayla ilgili yorumların ortaya çıkması bir bütün olarak göz önüne alındığında, eylemin adli yargılamayı etkilemeyi teşebbüs olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

İddianamede, dudak okuma uzmanı bilirkişisi Özgür Tekol ile Selma Yıldız hakkında 'Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacak.


14 yıl önce