|

Çeçen komutanı Rus gizli servisi mi öldürdü?

Rus basınına göre, Ümraniye'de öldürülen Çeçen komutanın infazında Rusya'nın parmağı var.

00:00 - 12/12/2008 Cuma
Güncelleme: 13:40 - 12/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Çeçen komutanı Rus gizli servisi mi öldürdü?
Çeçen komutanı Rus gizli servisi mi öldürdü?

İstanbu'un Ümraniye semtinde bayram ziyareti dönüşünde suikasta kurban giden Çeçen komutan İslam Canibekov'un ölümü Rus medyasında da büyük yankı buldu. Rus haber ajansı Ria Novosti ve Kavkazsi Uzel'in internet sitesindeki habere göre, Türk polisi suikastın Rus gizli servisi tarafından işlendiğini göz ardı etmiyor.



Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Gazeta, Kommersant, Utro ve Lenta gibi Rusya'nın önde gelen gazeteleri ise suikastta kullanılan 7.62 milimetrelik MSP “Grozda” silahına dayanarak eylemin altında Rusya'nın parmağı olduğuna işaret etti. Bu silahın 1970 yılından bu yana Rus Askeri İstihbarat Servisi'nin (GRU) kullandığına dikkat çeken Rus medyası, “38 yaşındaki Çeçen komutanın suikasta uğradığı yerde üç adet 7.62 milimetrelik kurşun bulundu. Türk polisi Canibekov'un susturucu silahla öldürüldüğüne inanıyor. Bu silah Rus Askeri istihbarat servisi tarafından 38 yıldır kullanıyor. Geçen eylül ayında yine İstanbul'da öldürülen Albay Gazi Edilsultanov da aynı silahla öldürülmüştü” görüşüne yer verdi.


Rusya'da aranıyordu

İslam Canibekov'un Rusya'da 30 kişiyi öldürmekten ve üç bombalı saldırıdan arandığına da dikkat çeken Rus medyası ayrıca Çeçen komutanın öldürülmesini Katar'da dört yıl önce işlenen cinayetle bağlantılandırdı. Katar'ın başkenti Doha'da yaşayan ayrılıkçı Çeçen lider Zelimhan Yandarbayev, 13 Şubat 2004'te aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölmüş, Katar polisi olayla ilgili iki Rus ajanı tutukladı ve 25 yıl hapse mahkum etmişti. CIA ise kısa bir süre önce cinayeti GRU'nun işlediğini ortaya çıkardı.

GRU NEDİR?

Troçki'yi de onlar öldürdü

Rusya ordusuna bağlı olarak faaliyet gösteren GRU 1927 yılında dönemin Sovyet lideri Joseph Stalin tarafından kuruldu. Amacı yurt dışına kaçan SSCB muhaliflerini ortadan kaldırmaktı. Örgüt Lev Troçki'yi 5 milyon dolara mal olan kovalamaca sonunda öldürmeyi başardı. 10 yıl önceki verilere göre GRU bünyesinde 25 bin ajan çalışıyordu.

Groza-1: Çok amaçlı suikast silahı

Rus Askeri istihbarat servisi GRU için üretilen silah 1994 yılından beridir GRU tarafından kullanılıyor. Moskova yakınlarında bulunna Tula'daki silah fabrikasında üretiliyor. Kısa namlulu, susturuculu, uzun namlulu ve el bombası atmak için kullanılıyor. İsteğe göre silahın üzerine gece görüş veya dürbün de takılabiliyor. Arkasına eklenen aparat sayesinde 30 mermili şarjör takılabiliyor.


ÖZELLİKLERİ:

Ağırlık: 3.2 kilogram

Azami menzili: 700 metre

Namlu: Çift namlulu

Mermi: 7.62 mm (AK47 kalaşnikov mermisi)


DAVAMIZI DURDURAMAYACAKLAR

Suikasta kurban giden Canibekof'un cenazesi dün düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenaze namazına katılan İslam Canibekov'un arkadaşları, cinayeti işleyenleri mutlaka bulacaklarını söyleyerek “Bu davayı durdurmaya çalışanlar bunu başaramayacak” dedi.


AİLESİ YAKINLARININ YANINA YERLEŞTİRİLDİ

Battaniye ticareti yaptığı belirtilen ve 4'ü kız 6 çocuk sahibi İslam Canibekov'un evi halen kapalı. Eşi ve çocukları bir yakınlarının yanına yerleştirildi. Canibekov'un, yaklaşık 1.5 yıl önce oturduğu adrese taşındığını söyleyen komşuları ise ailenin kimseyle görüşmediğini söyledi.


Çeçen ordusunda 'ikinci adam'dı

Öldürülen Çeçen komutan İslam Canibekov'un, 2002 yılında Türkiye'ye geldiği ancak ülkesinde Ruslara karşı pek çok operasyon düzenlediği öğrenildi. Canibekov'un Çeçenistan'da görev yaptığı dönemde başarıları nedeniyle Çeçenistan Ordusu'nda “ikinci adam” olduğu belirtildi. Polis, Canibekov'un battaniye ticaretiyle uğraşarak orta halli bir iş adamı olduğunu tespit etti. Emniyet yetkilileri, esrarengiz infazla ilgili iki ihtimal üzerinde duruyor. Bunlardan biri infazın Çeçen mafyası tarafından yapıldığı, diğeri ise gizli servis tarafından gerçekleştirildiği iddiası. Polis eski Çeçen komutanın kimse tarafından tehdit edilmemesi nedeniyle mafya infazı ihtimalinin daha zayıf olduğunu bildirdi. Cinayetin çok profesyonel biçimde işlenmesi nedeniyle gizli servis tarafından gerçekleşmiş olma ihtimalinin güçlü olduğu düşünülüyor.









15 yıl önce