|

Çelik'ten Anavarza'yı ayağa kaldıracak talimat

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, tamamı ortaya çıkartıldığında Anadolu'nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak Anavarza'da yürütülen kazı çalışmaları için ödeneklerin arttırılması talimatını verdi.

13:38 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:44 - 24/11/2014 Pazartesi
AA

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tamamı ortaya çıkartıldığında Anadolu'nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak Anavarza'da yürütülen kazı çalışmaları için ödeneklerin arttırılması talimatını verdi.


Kısa süre önce Adana'nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan Bakan Çelik, buradaki kazılara ayrılacak ödeneklerin arttırılacağını söylemişti.


Çelik, Ankara'ya döner dönmez gerekli talimatları verdi ve Anavarza için ayrılan ödenekleri yükseltti.


2015 kazıları için 1 milyon lira ödenek ayrıldı

Böylece Bakanlığın, "tarihin ilk duble yolu"nu barındıran Anavarza'da yürütülen çalışmalar için kazıların başladığı 2012 yılından bu yana ayırdığı toplam ödenek miktarı 1 milyon lira oldu.


Son olarak bu ödenekleri 3 katına çıkaran Bakanlık, sadece 2015  kazıları için Anavarza'ya 1 milyon lira ödenek ayırmayı planlıyor.


Anavarza'ya ayrıca aralık ayı için ek olarak 100 bin lira ödenek çıkartıldı.


Bakanlığın kültür politikasında önceliğinin Anadolu coğrafyasında bulunan medeniyet eserlerini ve kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Bakan Çelik, şunları söyledi:


" Anavarza Antik Kenti'nde de Roma'nın, Bizans'ın, Sasanilerin, Kilikya Krallığı'nın, Osmanlı Devleti'nin yani birden çok medeniyetin ayak izleri var.Anavarza hem Anadolu tarihi için hem dünya tarihi için çok önemli bir yer. Hocalarımız, Anavarza Antik Kenti içinde yer alan ve şu anda toprak altında gün ışığıyla yeniden buluşmayı bekleyen bazı kitabeler bulunabileceğini ve Anadolu tarihiyle ilgili yeni keşifler yapılabileceğini belirtiyor. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızla el ele vererek, Anavarza'daki kültürel ve tarihi mirasın zarar görmeden ortaya çıkarılması, sergilenmesi, korunması ve dünyaya duyurulması için Bakanlık olarak üzerimize düşen bütün sorumluluğu yerine getireceğiz. Anavarza Antik Kenti'ni mümkün olan en kısa sürede eski günlerindeki ihtişamına kavuşturacağız."


Öte yandan, Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri de gelecek günlerde Anavarza'da inceleme yapacak ve bir çalışma takvimi oluşturulacak.


Anadolu'nun her bölgesinde yürüttüğü kazı çalışmalarıyla tarihin bir parçasını yerine koymaya çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ayrıca Adana'nın Kar

#Kültür ve Turizm Bakanı
#ömer çelik
#anavarza
#ödenek
#anadolu
#antik kent
#kazı çalışması
9 yıl önce