|

Cemaat'in 6 ismine şantaj davası

İşadamı Rıza Sarraf'tan şantajla 1 milyon dolar rüşvet isteyen Emniyet Müdürü Orhan İnce ve Bugün Gazetesi Muhabiri K. M.'nın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında şantaj suçlamasıyla dava açıldı. 17 Aralık soruşturması kapsamında Rıza Sarraf aleyhine haber yapmak için istenilen 1 milyon doları alamayan Cemaat muhabiri ve 5 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Yeni Şafak
12:26 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 13:03 - 27/03/2015 Cuma
Diğer

İşadamı Rıza Sarraf kendisinden 1 milyon dolar rüşvet istendiği iddiasıyla başını emniyet müdürü Orhan İnce'nin çektiği aralarında Bugün Gazetesi muhabiri K. M.'nın da bulunduğu bir gurup hakkında geçtiğimiz aylarda savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.



Şantajla haksız kazanç sağlamak


Sarraf, şikâyet dilekçesinde Emniyet Müdürü Orhan İnce ile Kapalıçarşı Karakolu'nda görevliyken tanıştığını ve başında bulunduğu karakola çelik yelek bağışı yapınca şahısla samimi olduklarını ifade etmişti. Sarraf, bu şahsın bir zaman sonra yardımseverliğini istismar etmeye başladığını, şantaj ve tehditle kendisinden haksız çıkar sağlamak üzere faaliyette bulunmaya başladığını anlatmıştı.



1 milyon istemişler


Orhan İnce'nin Adem Delgeç'i söz konusu faaliyetleri çerçevesinde yönlendirdiği, maliyeye ihbar edeceği tehdidinde bulunduğu kaydedilen şikâyet dilekçesinde 17 Aralık soruşturması kapsamında bu yönde tapeler ortaya çıktığını, söz konusu tapelerden de anlaşıldığı üzere Orhan İnce'nin Adem Delgeç'e devletin çeşitli kurumlarına kendisinden şikâyetçi olması için telkinlerde bulunduğu, firmalarında sözde usulsüzlükler olduğu bu durumun açığa çıkabileceği basında yazılabileceği şantajıyla 1 milyon dolar istendiğini belirtti.



İftira, tehdit, şantaj...


Sabah'ın haberine göre, Sarraf o dönem K.M. isimli bir gazeteci tarafından arandığını haberin yapılmaması için 1 milyon dolar istendiğini ve söz konusu kişinin yayımlanmamış haberin metnini de avukatına yolladığını kaydetti. Gerek firmalarında sözde usulsüzlükler olduğu iddiasını çeşitli makamlara bildiren gerekse de bir gazetede asılsız haber yapılması için aracılık şüphelilerin , fikir ve eylem birliği içinde iftira, suç uydurma, tehdit ve şantaj suçunu işledikleri gerekçesi ile şikâyetçi olduğunu belirten Rıza Sarraf'ın bu dilekçesi üzerine savcılık harekete geçmişti.



Sarraf parayı vermeyince...


Yaklaşık 1 yıldır titizlikle yürütülen soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Savcılık Rıza Sarraf'a şantaj yaptıkları iddiasıyla emniyet müdürü Orhan İnce, Bugün Gazetesi muhabiri K.M., Adem Gelgeç, Mustafa Ös, Mehmet Bozik ve Şeref Dereci hakkında iddianame hazırladı. İddianamede Orhan İnce ve devresi Mustafa Ös'ün Rıza Sarrfa'tan maliyeye ve devletin çeşitli kurumlarına hakkında şikayette bulunacakları ve basına verecekleri tehdidiyle para alabilmek için Adem Gelgeç'i kullanarak şantajda bulundukları, Bugün gazetesi muhabiri K.M.'ın da şantaj amacıyla Sarraf'ı aramak suretiyle ellerinde kara para haberi olduğunu, bu haberi yayınlayacaklarını söylediği, haberin aynı gazetenin bir başka personeli Ercan Gün tarafından Sarraf'ın o dönemki avukatı Halil İbrahim Koca'ya gönderilmek suretiyle 1 milyon dolar istendiği, fakat bu talebin Sarraf tarafından karşılanmadığı anlatıldı.



Şüpheliler hakim karşısına çıkacak


Müfettiş raporları, tanık beyanları, tape kayıtları ve bazı şüphelilerin tevilli ikrarlarının delil kabul edildiği iddianame kapsamında şüpheliler 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar. Söz konusu şantaj suçunu düzenleyen TCK maddesinde şöyle deniyor: Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Şüpheliler Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.


#rıza sarraf şantaj
#cemaat şantaj davası
#bugün muhabiri şantaj
#orhan ince şantaj
9 yıl önce