|

Cengiz Çandar: Yeni anayasa Türkiye'yi kucaklamalı

Malatya)
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:40 - 25/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Cengiz Çandar: Yeni anayasa Türkiye'yi kucaklamalı
Cengiz Çandar: Yeni anayasa Türkiye'yi kucaklamalı

Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, “Yeni anayasanın toplumun dışında bir iradeyi, bir zümreyi ve bir anlayışı kucaklayan değil, Türkiye'yi kucaklayan bir anayasa olur diye düşünüyoruz.” dedi.

Malatya Belediyesi ile Küçük Millet Meclisi tarafından organize edilen "Anayasamızı Hazırlıyoruz" paneline katılan gazeteci Cengiz Çandar, "Devlet ve bireyin sosyo-ekonomik hak ve yükümlülükleri, mülkiyet ve miras" gibi konulara değindi.

Türkiye'de yeni bir anayasa ruhuna ihtiyaç olduğuna işaret eden Çandar, 1982 Anayasası'nın bir çok kez değişikliğe uğradığına dikkat çekti. Mülkiyet ve miras hakkının 1982 Anayasası'nın 35. maddesinde düzenlendiğini anımsatan Çandar, “Madde, 'herkes mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz' diyor. Bugüne kadar 1982 Anayasası'nın en radikal karşıtları dahil olmak üzere bu maddeye ilişkin taslak önerileri şöyle bir gözden geçirdim. Aşağı yukarı buna hiç dokunmamışlar. Dolayısıyla, toptan yok edilmesi herkesin hayrına olacak olan 1982 Anayasası'nın herhalde değişmesi icap etmeyen tek bir hükmü varsa o da mülkiyet ve miras hakkına ilişkin bölümüdür.” diye konuştu.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yıldırım'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu da 12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan bir anayasayla Türkiye'nin yaklaşık 32 yıldır yönetildiğini anımsattı. Mumcu, “Yeni bir anayasanın gerekliliğini millet olarak, Türkiye olarak konuşuyoruz, tartışıyoruz. Bana göre de tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz.” dedi.

12 yıl önce