|

Cennet alev alev

Antalya'da bir kişinin ölümüne, 4 bin hektar ormanın zarar görmesine yol açan yangın dördüncü gününde büyük oranda kontrol altına alındı. Ancak bu defa da Manavgat'ın başka bir köyünde yeni bir yangın çıktı.

Antalya
00:00 - 4/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:53 - 4/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Cennet alev alev
Cennet alev alev

Türkiye'nin cennet köşelerinden Antalya 4 gündür cayır cayır yanıyor. Rüzgarın etkisi nedeniyle bir türlü kontrol altına alınmayan yangın köyleri, tarlaları, yeşil alanları yuttu. Rüzgarın hızını kesmesiyle dördüncü günde bir nokta dışında diğer bölgeler kontrol altına alındı ancak yangın hala söndürülemedi.

Öte yandan büyük yangın kontrol altına alınmaya çalışılırken bu sefer de Manavgat'ın Kalemler Köyü'nde yeni bir oman yangını çıktı.Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Antalya Valisi AlaaddinVali Yüksel ekiplerin iki yangını da kontrol altına almak için çalıştığını söyledi.

BİLANÇOSU ÇOK AĞIR OLDU

Antalyadaki meteorolojik koşulların alevlerin tamamen söndürülmesi için engel oluşturduğuna dikkat çeken vali, 4 gündür süren yangının bilançosunu da açıkladı.Vali Yüksel, alevlerin 60 ev, 88 ahır ve ambara zarar verdiğini 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 18 arı kovanının da telef olduğunu söyledi. Yangın zararlarının karşılanması için devletin tüm imkanlarının vatandaşlarla buluşturulacağını da söyleyen Vali Yüksel, yangın bölgesinde safari gibi tüm faaliyetlerin yeni bir duyuruya kadar yasaklandığını da söyledi.

BÜTÜN GECE UYUMADILAR

Yangın söndürme işçileri sabaha kadar çalışmalara devam ettiler. Yangının yaklaşması riski olan köylerde yaşayan vatandaşlar ise geceyi ayakta geçirdiler. Vatandaşlar, gece boyunca ellerindeki çapalarla yangının yaklaşma riski olan yöndeki otları temizleyerek ve hortumlarla çevreyi sulayarak alevlerin evlerine sıçramasını önlemeye çalıştılar. Türk Kızılayı tarafından bölgeye gönderilen obakent ve çadırlara rağmen, vatandaşlar evlerini bırakmak istemediler. Yangın riskine rağmen köylerinde kalan vatandaşların, evlerinin girişinde hazırladıkları yataklarda uyudukları görüldü. Bölgede bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yangında zarar görenlere gerekli yardımların yapılacağını dile getirdi.

MANAVGAT İKİNCİ DEFA YANIYOR

Bu arada Antalya'nın Manavgat ilçesinde yeni bir orman yangını başladı. Manavgat'a bağlı Kalemler köyünün Yeniköy mevkisinde başlayan orman yangınına Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi. Yerleşim birimlerine yakın olduğu belirtilen yangına, havadan ve karadan müdahale edildiği ancak yangının büyüme riskinin bulunduğu bildirildi.


Olimpos'daki yangın korkuttu

Antalya'nın Kumluca'da turistik Olimpos mevkisi yakınlarında çıkan orman yangınının ise üç yönden kontrol altına alındığı, yangının Musa Dağı'nın zirvesine doğru büyümeye devam ettiği bildirildi. Söndürme çalışmalarına jandarma ekiplerinin yanı sıra vatandaşların da destek verdiğini belirten yetkililer, yangında şu ana kadar zarar gören alan miktarının 50 hektar olduğunu açıkladılar. Söndürme çalışmalarının, bölgeye ulaşım bulunmaması ve şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle sürdürüldüğü ifade edildi.


Zararları devlet karşılayacak

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yangın bölgesinde, helikopterle incelemelerde bulundu. Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Şahin, bölgedeki yangının, Antalya'nın şu ana kadarki en geniş çaplı orman yangını olduğunu belirtti. Yangının neden olduğu maddi kayıpların bugün Bakanlar Kurulu'nun gündemine de geleceğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:”Tabi bütün bu tespitler sonucunda vatandaşlarımızın zararları devletçe karşılanacaktır. Ayrıca yarın (bugün), yangın sebebiyle zarara uğramış vatandaşlarımıza günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için 2 bin YTL gibi bir nakit para verilecek.”


Yeni bir konsepte ihtiyaç var

CHP lideri Deniz Baykal, Taşağıl Orman İşletmesini ziyaret ederek, yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı. Baykal, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, orman yangınlarına müdahale konusunda yeni bir konsept, yeni bir anlayış geliştirmeye ihtiyaç olduğunu belirterek, “Artık gitmesi kaçınılmaz olan yerde ormanı söndürmek için mücadele etmek yerine tehdit altındaki bölgeleri tehditten kurtaracak tedbir almayı öncelikli sayan bir yaklaşıma ihtiyaç var' dedi.



Su kovaları ellerinden düşmedi

Antalya'daki büyük yangından sonra dün de Manavgat'ın Kalemler Köyü'nde yeni bir yangın başladı. Yangının yerleşim yerine yakın olduğu ve büyüme riski bulunduğu bildirildi. Öte yandan 4 gündün gece gündüz yangın söndürme ekipleriyle birlikte hummalı bir çalışmanın içinde olan köylüler yanan evlerinden eşya kurtarmaya çalışıyorlar. Türk Kızılayı tarafından bölgeye gönderilen obakent ve çadırlara rağmen, vatandaşlar evlerini bırakmak istemediler.




16 yıl önce