|

Cerrah'a yargı yolu

Adalet Bakanlığı, Dink davasında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah''ın aralarında olduğu 9 kamu görevlisi hakkındaki ''takipsizlik'' kararını kaldıran mahkemeyi haklı buldu. Böylece kamu görevlilerine dava açılmasının önü açıldı.

M. SAİT ÖZKAN / İSTANBUL
00:00 - 23/10/2014 jeudi
Güncelleme: 23:32 - 22/10/2014 mercredi
Yeni Şafak
Cerrah'a yargı yolu
Cerrah'a yargı yolu

Adalet Bakanlığı, Hrant Dink cinayetine ilişkin Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi''nin 9 kamu görevlisinin yargılanabilmesi için verdiği kararı onayladı. Adalet Bakanlığı''na 9 kamu görevlisinin ile ilgili olarak yapılan kanun yararına bozma talebi bakanlık tarafından reddedildi. Dink ailesinin cinayette ihmalleri olduğuna dair şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011 yılında dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis hakkında soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği''ne başvurmuştu.

DİNK AİLESİ İTİRAZ ETTİ

İçişleri Bakanlığı tarafından atanan mülkiye müfettişi ise soruşturma izni verilmemesi yönünde görüş bildirmiş ve İstanbul Valiliği de soruşturma için istenilen izin talebini reddetmişti. İstanbul Valiliği''nin verdiği bu karara itiraz eden Dink ailesi Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi''ne itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararının kaldırılmasına hükmetti. Dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilirken dosyayı, terör savcılığı yürüttü. Savcılık Adalet Bakanlığı''na başvurarak valiliğin verdiği karar sonrası başsavcılıkça söz konusu suç yönünden soruşturma yapılıp kamu davası açılabilmesinin mümkün olmadığına hükmetti.

DOSYA SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Terör savcılığı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararının, CMK 309. maddesi uyarınca bozulması için ''kanun yararına bozma'' talebinde bulundu. Adalet Bakanlığı ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nın bu talebini yerinde görmeyerek soruşturmanın yürütülmesi için dosyayı savcılığa gönderdi.

AİHM'e atıf var

Takipsizlik kararı kaldırılan 9 kamu görevlisinin isimleri şöyle: ''Celalettin Cerrah, dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstanbul Emniyeti''nde görevli Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan.'' Bakanlığın ret gerekçesinde, Dink ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurular sonucu alınan ihlal kararlarına atıfta bulunulduğu öğrenildi.

il y a 9 ans