|

CHP’nin vaatlerini biz çoktan yaptık

CHP’nin seçim beyannamesinde yer alan sosyal politika vaatlerinin AK Parti’nin 12 yıldır hayata geçirdiği projeler olduğunu belirten Ayşenur İslam, "Sokaklarda dolaşan biri bunların Türkiye'de yaşayan gerçekler olduğunu görebilir" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:53 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, CHP'nin seçim bildirgesinde sosyal politikalar adına yer alan yaklaşık 72 vaadin son 12 yıldır AK Parti iktidarları tarafından gerçekleştirildiğini ve hâlihazırda yapılmakta olan sosyal politikalar olduğunu söyledi. Beyannamede yeni bir şeyin olmadığını vurgulayan İslam, “CHP'nin beyannamesini hazırlayan kişiler, Türkiye'de sokaklarda dolaşarak, birkaç yoksulun evine giderek ve bakanlığın kurumlarını gezerek aslında bildirgeye koydukları bütün vaatlerin Türkiye'de yaşayan gerçekler olduğunu rahatlıkla görebilir” şeklinde konuştu.



KILIÇDAROĞLU 180 DERECE DÖNDÜ


Bakan İslam CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun, 'sosyal yardımları şimdi iki katına çıkarıp mevcut sosyal yardımları artıracağı' vaadini hatırlatarak “Kılıçdaroğlu aslında bunu söyleyerek siyaseten 180 derecelik bir dönüş yapmış oluyor. Bugüne kadar hükümetin yaptığı sosyal yardımları 'kömür-makarna siyaseti', 'bağımlı nüfus yaratma', 'yoksulluğu kalıcılaştırma' diyerek tahkir eden bir tutum sergiliyordu şimdi o kişi gitti, onun yerine sosyal yardımları artırma vaadinde bulunan bir kişi geldi” diye konuştu.



AK PARTİ'NİN PROJELERİ


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam CHP'nin seçim beyannamesinde vaat ettiği sosyal politika vaatlerinin hâlihazırda uygulanan projeler olduğunu söyledi. İslam, Aile Bakanlığı tarafından uygulandığı halde CHP'nin seçim beyannamesine giren vaatleri şöyle sıraladı:



KARTLA YAPILIYOR


CHP'nin vaadi: Sosyal yardımların yapılış biçimi, yardım alan yurttaşların onurunu zedeleyici niteliktedir. Sosyal yardımlar çok sayıda kurum tarafından, kuralsız, düzensiz, adeta gelişigüzel bir biçimde dağıtılmaktadır.



Ayşenur İslam: CHP beyannamesinde yer verilen bu hususlar sosyal yardım alanında sağlanan gelişmelerden haberdar olunmadığının göstergesidir. Zira, yaklaşık 1,8 milyon vatandaşımıza Sosyal Yardım Kartı verildi. Tüm sosyal yardımların yüzde 92'si nakdi olarak yapılıyor.



REHABİLİTE ÇALIŞMALARI VAR


CHP'nin vaadi: Adli vakalara karışan çocukların sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog vb uzman ekip tarafından destek sağlayacağız.


Ayşenur İslam: Suç mağduru ve suça karışmış çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması amacıyla Çocuk Destek Merkezleri hizmet veriyor. Çocuklar bu merkezlerde rehabilite ediliyor.



KIZ ÇOCUKLARI İÇİN KANUN DEĞİŞTİRİLDİ


CHP'nin vaadi: Kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin önüne geçeceğiz.


Ayşenur İslam: Kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin önlenmesi amacıyla yapılan değişiklikle çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilecek cezanın alt sınırı 8 yıla, üst sınırı ise 15 yıla çıkartıldı. Ayrıca son verilere göre, erken evlenmelerde yüzde 50'ye varan iyileşmelerin gerçekleştirildiği görülüyor.


CHP'nin vaadi: Aile sigortası kapsamında yoksul çocuklara nakit desteği sağlayacağız.


Ayşenur İslam: Bakanlığımızca uygulanan program ile yıllık bazda ortalama 80 bin çocuğa ailesinin yanında ortalama aylık 560 TL destek veriliyor. Koruyucu aile uygulaması kapsamında ise çocuk başına ödenen miktar aylık ortalama 710 TL.



Engelli memur sayısı artırıldı


CHP'nin vaadi: Kamu hizmetlerinde kadın, genç ve engelli yurttaşlarımızın istihdam edilme olanaklarını artıracağız.



Ayşenur İslam: Kamuda iş imkânı sağlanan memur engelli sayısı 2002 yılında 5 bin 777 iken, 2015 yılında bu rakam 6 kat artarak 36 bin 165'i buldu. Engellilerin adil bir rekabet ortamında yarışabilmesini sağlamak için kanun değiştirilerek engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması getirildi.



CHP'nin vaadi: Engelli istihdamı ve engellilerin çalışma yaşamına uyum sağlayabilmeleri için etkin politikalar geliştireceğiz.



Ayşenur İslam: Garanti Bankası işbirliği ile “İşe Katıl Hayata Atıl Projesi”ni hayata geçirdik. Proje ile engellere değil yeteneklere, gruplara değil bireylere odaklanarak destekli istihdam modeli geliştirilmesi hedefleniyor.



CHP'nin vaadi: Aile Sigortası kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yaşam aylığı bağlayacağız.



Ayşenur İslam: Bakım ihtiyacı olan bütün engellilere bakım hizmeti veriyoruz. 2Nisan 2015 tarihi itibariyle ayda 458 bin 293 vatandaşımız bu hizmetten yararlanıyor.



Öğle yemeği masrafları karşılanıyor


CHP'nin vaadi: Eğitim ve sağlık hizmetlerine herkesin ulaşmasını sağlayacağız. Okullarda ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlatacağız.



Ayşenur İslam: Sağlıkta Dönüşüm Programı ve genel sağlık sigortası ile ülkemizde herkesin sağlık hizmetlerine erişimi sağlandı. 17 milyon öğrencinin ders kitapları ücretsiz veriliyor. 672 bin taşımalı eğitimden faydalanan öğrencimizin öğle yemeği giderleri karşılanıyor.



CHP'nin vaadi: Çocuk desteklerinin sürdürülmesini, kız çocuklarının okula gönderilmesi şartına bağlayarak kızların okullaşma oranlarını yükselteceğiz.



Ayşenur İslam: Yeni bir öneri değildir. 2003 yılından beri ülkemizde uygulanıyor. Şartlı Nakit Transferinde hâlihazırda çocukların düzenli olarak okula devam etmesi şartıyla ilköğretime devam eden erkek çocuklar için aylık 35 TL, kız çocuklar için aylık 40 TL; orta öğretime devam eden erkek çocuklar için aylık 55 TL, kız çocuklar için aylık 60 TL annelere ödeme yapılıyor.



Emzirme odaları iki yıldır var


CHP'nin vaadi: Çocuk desteklerini gebelikle birlikte başlatacağız.



Ayşenur İslam: Şartlı Nakit Transferi kapsamında hâlihazırda annelere aylık olarak 35 TL gebelik yardımı ve hastanede doğum yardımı yapılıyor.



CHP'nin vaadi: Doğan her yoksul çocuğa, mama ve bebek bezi de dâhil olmak üzere, altı aylık ihtiyaçlarını sağlayan “bebek sandığı” vereceğiz.



Ayşenur İslam: Yürürlüğe giren kanunla “Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır” hükmüyle doğum yardımı sadece yoksul değil, tüm vatandaşlara sağlandı.



CHP'nin vaadi: İş yerlerinde emzirme odalarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.



Ayşenur İslam: 150 kadın çalışanı bulunan işyerlerinin çocuk bakım hizmeti sunma veya sağlama ve işyerlerinde emzirme odası bulundurma zorunluluğu 2 yıldır var.



#seçimler
#seçim vaadleri
#ak parti
#ayşenur islam
9 yıl önce