|

Cibuti ve Somali'ye 10'ar bin konut yapacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Cibuti'ye de Somali'ye de 10'ar bin konut yapacağız. Çünkü o insanlar teneke evlerde yaşıyorlar. Orta sınıf insanlar teneke evlerde yaşıyor, naylonların içinde yaşayanlar var" dedi.

Yeni Şafak
15:54 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 13:57 - 31/01/2015 Cumartesi
AA

Çavuşoğlu, partisinin Hüsnü Bayer Spor Salonu'nda düzenlediği AK Parti Burdur 5'inci Olağan Kongresi'de yaptığı konuşmada, dün gece Etiyopya'dan geldiklerini ve Afrika Zirvesi'ne katılarak Türkiye'yi temsil ettiklerini söyledi.


Afrika'nın dünyada stratejik 3 ortağı bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, bunların Çin, Hindistan ve Türkiye olduğunu belirtti.


"İnsan dertli olunca hep böyle yollarda olur. Çok şükür ülkemizin imkanları ve gücüyle her gün yollardayız" diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:


"Geçen gün Polonya'ya, oradan Türkmenistan'a gittik. Türkmenistan'da Azerbaycan ve Türkmenistan ile üçlü kardeş toplantısı yaptık. Enerji, ulaştırma konuları, İpekyolu'nu Avrupa'dan Çin'e nasıl bağlarız? Bunları konuştuk. Kardeşliğimizi konuştuk. Daha sonra Etiyopya'ya, Suudi Arabistan'a, Cibuti'ye ve Somali'ye gittik. Gittiğimiz her yerde o halklar 'Türkiye'deki kardeşlerimize bizden selam götürün' diyor."


 "4 ayda 140 Dışişleri Bakanı ile görüştüm"

Çavuşoğlu, Türk bayrağını dünyanın her yerinde dalgalandırmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti. 4 ayda 140 Dışişleri Bakanı ile birebir görüşme yaptığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"İkili görüşmeler yaptım. Bir çoğu ile 3-4 defa görüştüm. Yüzlercesiyle de telefonla görüşüyoruz. Çünkü hepsi bizi arıyor. Bölgesel konularda, dünyadaki gelişmelerle ilgili Türkiye'nin Dışişleri Bakanının, Başbakanının, Cumhurbaşkanının görüşlerini almak istiyorlar. Ve sözümüzü her yerde söylüyoruz. Açıkça dürüstçe söylüyoruz, gördüğümüzü söylüyoruz, söylerken mazlumların sesi oluyoruz. Dünyada nerede bize ihtiyaç duyan, yardım elini Türkiye ne zaman uzatacak diye bekleyen insan varsa onların vicdanı oluyoruz."


 "Birleşmiş Milletler'de oy kaybedeceğiz diye tutumumuzu değiştiremeyiz"

Çavuşoğlu, zamanında sözlerini dinlemeyen ülkelerin bile "keşke Davutoğlu'nu dinleseydik, keşke Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiyelerini dikkate alsaydık" dediklerini kaydetti.


Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Ama iş işten geçti. Söylemedik mi 'Suriye'de bunlar olacak' diye size. Böyle zalim bir iktidar Suriye'yi mahvedecek demedik mi. İnsanları öldürmek için kimyasal silah kullanan bir zalimi durdurmazsak, milyonlarca insan evinden olacak demedik mi? Terör örgütleri ortaya çıkacak ve dünyayı kasıp kavuracak demedik mi? Bunları açık açık söyledik, yazılı da verdik. Kayıtlarda var. Irak'taki Maliki yönetiminin ülkeyi nereye götüreceğini çok açık söyledik. Şimdi ders alındı. Ama Suriye'de kaos devam ediyor. O insanların da umudu biziz ama biz doğruları söylemeye devam edeceğiz. Diyorlar ki "Türkiye yalnızlaşıyor" Biz ilkeli duruşta yalnız kalsak da bu ilkeli tutumumuzu hiç bir zaman değiştirmeyiz. Birleşmiş Milletler'de oy kaybedeceğiz diye tutumumuzu değiştiremeyiz. "


Çavuşoğlu, önlerinde 7 haziran seçimlerinin bulunduğunu bu seçimlerin yeni Türkiye için çok önemli ve kritik olduğunun altını çizdi.


"Dertliysen yollardasın"

"Dertliysen yollardasın. 14 senedir bu yollarda devam ediyoruz. Allah'a şükür hiç yorulmadık. Çok şükür enerjimiz hiç bitmedi. Binlerce kere şükür. Bu millete devlete olan aşkımız hiç azalmadı. Azalmayacak da. Yine yollarda olacağız" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Önümüzdeki süreçte yeni Türkiye'de çok daha fazla çalışmamız lazım. Sorumluluğum sadece Türkiye ile sınırlı değildir. Sorumluluğumuz içinde Balkanlar vardır. O Balkanlar'daki, Burdur'dan, Isparta'dan Toroslar'ın zirvesinden giden ve halen oraları bekleyen Yörükler'i unuttunuz mu? Unutmadık unutmayacağız. Oraya da hizmet götürmek zorundayız, onlara da okul yapmak zorundayız, onların da ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. Arakan'daki mazlumlara karşı sorumlu değilmiyiz? Cibuti'deki fakir insanlara, bölgedeki o hastalıktan kıvranan insanlara karşı sorumlu değil miyiz? Batı Afrika'da eboladan kırılan insanlara karşı sorumluluğumuz yok mu?"


Somali ve Cibuti'ye 10'ar bin konut

Bakan Çavuşoğlu, Somali'ye gittiğinde yapılan hizmetleri gördüğü zaman hem duygulandığını hem de gururlandığını kaydetti. Türkiye'nin evladı olduğu için gururlandığını ifade eden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:


"Böyle bir davanın mensubu olduğum için gururlandım. O insanların Türkiye'ye ettiği teşekkürü görünce gururlandım. Hastane yaptık. 200 yataklı hastane. İşletiyoruz. Oraya da doktor, hemşire, teknisyen gönderiyoruz. O insanlar açlıktan sefaletten kıvranırken biz gözümüzü yumabilir miyiz? Görmezden gelebilir miyiz? Bir tek yolu var asfalt, 25 kilometre, Türkiye yaptı. Şehirde tek asfalt yol. Havaalanı yapıyoruz, okullar yapıyoruz. Cibutiye de Somali'ye de 10'ar bin konut yapacağız. Çünkü o insanlar teneke evlerde yaşıyorlar. Orta sınıf insanlar teneke evlerde yaşıyor. Naylonların içinde yaşayanlar var. Hiç bir şey olmadan sokakta yatan insanlar var. O insanların yollardan geçerken bize bakışını gördüm. O gözlerinde bize karşı olan umutlarını gördüm. Bunları görünce insan durabilir mi."


Bu hizmetleri Türkiye'nin ekonomisi ve devleti güçlü olduğu için yapabildiklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Suriye gibi yönetilemeyen bir ülke olsa, Irak gibi hala terör belasının topraklarının yarısını işgal eden bir ülke olsak, Libya gibi bir ülke olsak bu hizmetleri götürebilirmiyiz?" diye konuştu.


 "Hain çetelere tuzluk olanlar bugün Burdur'a gelebiliyor mu?"

Çavuşoğlu, Suriye'den ve Irak'tan gelen 2 milyon insana her türlü imkanı verdiklerini ve bu güne kadar 5 milyar dolar harcadıklarını bildirdi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Helal hoş olsun. Ama daha önce IMF'nin kapısında 500 milyon dolar için bekleyen bir Türkiye olsaydı, bu kardeşlerimize kapımızı açabilir miydik?. Sağlık hizmetini onların da hizmetine sunabilir miydik O çocuklara okul yapabilir miydik? 140 bine yakın yeni doğmuş bebek var. O bebeklere imkan verebilirmiydik. Bizim sorumluluğumuz büyük. O yüzden daha güçlü olmamız lazım. Daha çok çalışmamız lazım. Yeni dönemde inşallah 7 Haziran'da Anayasa'yı değiştirecek bir çoğunluğu sahip olmamız lazım. Bu düşünce, inanç, heyecan ve sorumlulukla çalışacağız."


Burdurlu seçmenin 10 Ağustos'ta ve 30 Mart'ta ders verdiğini belirten Çavuşoğlu, "Kimlere ders verdiniz? Bu ülkeye darbe girişiminde bulunan hainlere verdiniz. Peki o hain çetelere tuzluk olanlar bugün Burdur'a gelebiliyormu? Gelemiyor. İşte önümüzdeki seçimlerde onları da temizleyeceksiniz Burdur'dan" dedi.

#cibuti
#somali
#dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu
9 yıl önce