|

Çiçek'e Umman'da Osmanoğlu sürprizi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, resmi ziyarette bulunduğu Umman'ın Başkenti Muskat'ta büyük bir sürpriz ile karşılaştı. Çiçek, Türkiye'nin Muskat Büyükelçiliği'nde Osmanoğulları Hanedanı'nın 25. kuşağını temsil eden Selim Osmanoğlu ve eşi Alev Osmanoğlu ile tanıştı.

Yeni Şafak
12:07 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:20 - 8/12/2014 Pazartesi
AA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin, Ortadoğu'da işler bu noktaya sürüklenmesin diye zamanında çok çaba gösterdiğini belirterek, "Bu sorunun çözümüne katkı verecek ülkeler ya sadece Irak açısından bakıyor ya da sadece Suriye'deki gelişmelere bakıyor. Çözüm bulunacaksa birlikte değerlendirilmesi gerekiyor ama bugünden yarına da bir çözüm gözükmüyor" dedi.


Çiçek, Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirdiği temaslarını değerlendirdi. 


Umman'ın, Türkiye'nin bu coğrafyada önem verdiği, ikili ilişkilerini her alanda geliştirmek istediği çok önemli bir ülke olduğunu belirten Çiçek, iki ülkenin tarihten gelen işbirliği olduğunu, geçen yıl diplomatik ilişkilerin 40. yılını kutladıklarını kaydetti.


Çiçek, Umman'da Türkiye için çok önemli imkanlar ve fırsatlar olduğuna işaret ederek, "Aramızda herhangi bir siyasi sorun yok. Bu nedenle başta müteahhitlik hizmetleri olmak üzere, savunma sanayi dahil, pek çok alanda Türkiye için fırsatlar var. O nedenle biz, hem hükümetler düzeyinde hem de parlamentolar düzeyinde bu ilişkileri daha da geliştirmeye gayret ediyoruz. Bunun sadece iki ülke bakımından değil, bölgedeki gelişmeleri de dikkate aldığımızda bu ziyaretlerin başka anlamları da olabilecektir. Onun için bu ziyareti önemsedik ve gerçekleştirdik. Burada çok hüsnü kabul gördük. Yaptığımız görüşmeler son derece faydalı ve verimli oldu. Şura Meclisi Başkanı, Başbakan olan Başbakan Yardımcısı, Konsey Başkanı ile görüşmeler yaptık" diye konuştu. 


"Toplantı yaptığınız Türk şirketlerin temsilcileri sizden bazı talepleri oldu. Bu talepleri yetkililere ilettiniz mi?" sorusuna Çiçek, "Bu talepleri bugünkü görüşmelerde belirttik. Çok ciddi bir sorun gözükmüyor. Taleplerinin bir kısmı Türkiye ile ilgili, buradan para transferinde yaşadıkları sıkıntılar var, burada çalışan Türklerin çocuklarının Türkiye'de üniversite eğitimi almaları konusunda yaşadıkları bir kaç sorun var" yanıtını verdi. 


"Türkiye ile aynı görüşleri paylaşıyor" 

Cemil Çiçek, KKTC'nin Umman'da temsilciliği olduğunu belirterek, Umman'ın sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak Türkiye ile aynı görüşleri paylaştığını, bunun da Türkiye açısından memnuniyet verici bir durum olduğunu bildirdi. Çiçek, "Ortadoğu'daki konular ile ilgili Türkiye'nin görüşlerini, düşüncelerini ifade ettik. Bir çok konuda aynı görüşleri paylaşıyoruz" diye konuştu.


İran'ın IŞID mevzilerini vurması ile ilgili soru üzerine Çiçek, şöyle konuştu:


"Türkiye'nin Ortadoğu konusunda görüşleri bellidir. İşler bu noktaya sürüklenmesin diye zamanında çok çaba gösterdik. İlgili ülkelere, muhataplarımıza, başta Irak olmak üzere bu işe dahil olabilecek her ülkeye, 'bu bölge mezhep çatışmasına, etnik çatışmaya doğru gidiyor, gelin tedbir alalım' dedik ama kimse gereğini yapmadı. Maalesef bölge, bir noktaya geldi. 'Mezhep esasına dayalı çatışmayı doğru bulmadıklarını' söylüyorlar; oysa biz kaç senedir söylüyoruz. Türkiye'nin haklılığı bir defa daha ortaya çıktı ama bunun bedelini o ülkeler ve biz ödüyoruz. Türkiye'nin görüşü belli ama bu sorunun çözümüne katkı verecek ülkeler ya taraf ya da bir bütünlük içerisinde olaylara bakmıyor. Ya sadece Irak açısından bakıyor ya da sadece Suriye'deki gelişmelere bakıyor. Oysa Irak ve Suriye, bu sorunun birlikte parçasıdır, çözüm bulunacaksa birlikte değerlendirilmesi gerekiyor ama bugünden yarına da bir çözüm maalesef gözükmüyor."


Çiçek, "Meclis'te Parlamento muhabirlerinin otopark sorunu ile ilgili haberlerin" sorulması üzerine, "Bu konuyu kendileri ile görüştük. Kendilerine yer verdik, veriyoruz. Başkaca kolaylık varsa onu da yaparız. Bu, başkanlık düzeyinde ele alınacak bir konu da değil. Zaten orada 20-22 araçlık bir park yerleri var, biz onlara bunun çok daha ötesinde park imkanlarını sağlıyoruz. Bir kısım talepleri var, imkan varsa cebimize koyacak değiliz o park yerlerini; yine Meclis'e gelenler park edecek, ister milletvekili, ister basın mensubu, ister sade vatandaş" diye konuştu.


TBMM Başkanı Çiçek'e Umman'da Osmanoğlu sürprizi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, resmi ziyarette bulunduğu Umman'ın Başkenti Muskat'ta büyük bir sürpriz ile karşılaştı. Çiçek, Türkiye'nin Muskat Büyükelçiliği'nde Türk işadamları ile yaptığı toplantıda, Osmanoğulları Hanedanı'nın 25. kuşağını temsil eden Selim Osmanoğlu ve eşi Alev Osmanoğlu ile tanıştı.

#tbmm
#cemil çiçek
#umman
#muskata
#osmanlı torunları
#osmanoğlulları
#selim osmanoğlu
9 yıl önce