|

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'ya gidiyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 9 Ağustos'ta Rusya'nın St Petersburg kentinde bir araya geleceklerini duyurdu.

Yeni Şafak
09:51 - 26/07/2016 Salı
Güncelleme: 11:24 - 26/07/2016 Salı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ile Moskova'da düzenlenen görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, "Bildiğim kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız dün itibarıyla ayın (Ağustos) 9'unda St. Petersburg şehrine geleceğini teyit ettiler diye büyükelçimiz bana bilgi verdi" dedi.



Şimşek, Rusya ile ilişkilerin hızlı bir şekilde normale dönmesi ve ilişkileri 24 Kasım öncesinin de ötesine taşımak için buraya geldiklerini belirterek "Rusya sadece değerli bir komşumuz değil, bizim önemli ve stratejik bir ortağımız. Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkililerimizi 24 Kasım öncesine değil bütün alanlarda daha da ötesine taşımayı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Rusya ile Türkiye arasında charter uçak seferlerin başlaması için gerekli bütün ilave güvenlik önlemlerinin alındığını ve Rusya tarafına iletildiğini ifade eden Şimşek, "Bütün 24 Kasım'da yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasındaki ilişkilerin sekteye uğradığını düşünmüyorum" diye konuştu.



Şimşek, "Son dönemde yaşadığımız talihsiz süreçte Rusya'nın ilkeli duruşu ve bize verdiği desteğinden ötürü teşekkür ederim" dedi.



Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç de iki ülke ilişkilerini kademeli bir şekilde geliştirmek istediklerini belirterek "Bugünkü görüşmemiz, Putin ve Erdoğan'ın telefon görüşmesi sonucu iki ülke liderinin görüşmesine içerik oluşturacak. Yapıcı görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.




Mehmet Şimşek duyurdu

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sürpriz ziyarete dair ilk açıklamayı dün Twitter hesabı üzerinden açıklamıştı.







İlk mesaj Haziran'daydı

Türkiye'nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus uçağını düşürmesinin ardından Ankara-Moskova arasında resmi düzeyde ilk temas Haziran ayında gerçekleşmişti.





Süreç yeniden başlıyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, durma noktasına gelen ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin kademeli olarak tekrar başlatılacağını söyledi.


#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Rusya
8 yıl önce