|

Dağ kadrosu

Anayasa değişikliği ikinci tur görüşmelerinde CHP’nin yerini HDP aldı. Kendisini kürsüye kelepçeleyen Nazlıaka’ya destek vermek için bazı HDP’li kadın vekiller kürsüye gitti. Nazlıaka’nın etrafında etten duvar ören HDP’li milletvekilleri kelepçenin açılmaması için AK Partililere saldırdı. AK Partili Enç, 10 gün rapor aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 21/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Anayasa değişikliği görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu'nda görevi HDP aldı. İlk turda kavga çıkaran, kürsüyü işgal eden CHP'lilerin ikinci turdaki sakin tavırları nedeniyle devreye HDP girdi.



Meclis'te önceki gün, anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesinin oylamasına geçileceği sırada Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka kürsüye geldi. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Sizi çağırmadım kürsüye. İçtüzük'ü ihlal ediyorsunuz” dedi, mikrofonun açılmaması talimatını verdi.



45 DAKİKA ARA VERİLDİ


Nazlıaka, bir anda kendisini sol bileğinden mikrofona kelepçeledi. Nazlıaka, “MHP milletvekillerine seslenmek istiyorum, ülkemin yurtsever insanlarına seslenmek istiyorum. Yapmayın, bu yasaya oy vermeyin” çağrısı yaptı. Oturuma önce 10 dakika ara, Nazlıaka'nın tutumu sürdürmesi üzerine de 45 dakika ara verildi. Ara verildikten sonra MHP lideri Devlet Bahçeli, Genel Kurul'a girdi. MHP'liler Bahçeli'nin etrafında etten duvar ördü.



HDP'LİLERDEN DESTEK


Nazlıaka, Bahçeli'yi görünce, “Bahçeli, 'hayır' diyene kadar buradan ayrılmayacağım” diyerek kürsü işgalini sürdürdü. Tartışmaların yaşandağı dakikalarda bazı HDP'li kadın vekiller, Nazlıaka'ya destek vermek için kürsüye geldi. CHP'li Ceyhun İrgil, Nazlıaka'nın kelepçede sıkışan kolunu kontrol etti. CHP'li Şafak Pavey de kürsüde bulundu. AK Partili eski Bakan Sema Ramazanoğlu uzun süre Nazlıaka ile konuşarak ikna etmeye çalıştı.



ETTEN DUVAR ÖRDÜ


Bir saati geçen aranın ardından Bahçekapılı, tekrar 10 dakika ara verdi. Protestoda 2 saatin ardından verilen arada, AK Parti'li vekiller ile birlikte Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Nazlıaka'nın yanına gitti. İnceöz, önce kelepçenin kilidini açmak için 3 anahtar denedi. Bunlar kelepçeyi açmayınca, küçük civata sökücü ile kelepçenin civatalarını açarak mikrofondan kelepçeyi çıkardı. Bu sırada HDP'li kadınlar, oturumu sabote etmek isteyen Nazlıaka'nın etrafında etten duvar ördü. HDP'liler, Nazlıaka'nın kilidini çözmeye çalışan AK Partili kadın vekillere saldırdı.



ENÇ'E 10 GÜN RAPOR


HDP'li vekiller ile AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Aydoğan Enç arasında itiş kakış yaşandı. Bu sırada Enç, HDP'li Pervin Buldan ve Pavey yere düştü. Bahçekapılı oturumu açıp tekrar ara verdikten sonra Nazlıaka kürsüden uzaklaştırıldı. Buldan'a Meclis'te müdahale edilirken, AK Partili Enç de boyun ve bel zedelenmesi dolayısıyla hastaneye kaldırıldı. HDP'li milletvekillerinin saldırısına uğrayan Gökçen Özdoğan Enç'e, boynu ve kolunda zedelenme, karaciğerinde sıvı toplandığı yönünde teşhis konuldu ve 10 gün rapor verildi. Tartışmaların ardından geçilen görüşmelerde 4 madde kabul edildi.



Milletin kürsüsüne
kelepçe vurulamaz


HDP'lilerin saldırısını anlatan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, “Zor bir durumdu, Nazlıaka, özellikle kolunu hareket ettirmeye çalıştı ama kolu zedelenmesin ve kendine zarar vermesin diye büyük bir hassasiyet gösterdik. Civatalar sökülmek suretiyle, kelepçeyi çıkardık. Hassas, titiz bir şekilde bu eylemi sonlandırdık. Ama burada asıl amaç, milletin kürsüsüne karşı, eyleme son vermekti. Milletin kürsüsüne, millet iradesine kimse kelepçe vuramaz, işgal edemez. Bu tür eylemler, kürsü dokunulmazlığı ve demokrasi çerçevesinde değerledirilecek eylemler değildir. Milletin kürsüsüne ve demokrasiye hiçbir zaman kelepçe vurulamaz, vurulduğu takdirde de bir şekilde bunun sonlandırılması gerekir” diye konuştu.







#AK Parti
#CHP
#Gökçen Aydoğan Enç
#Aylin Nazlıaka
7 yıl önce