|

Danıştay'dan sokak düğünleri kararı

Danıştay, Tunceli Belediye Başkanlığının gürültü sınır değerlerini sağlama kapsamında sokak düğünlerini yasaklama işleminin iptali için açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Aa
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:58 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Danıştay'dan sokak düğünleri kararı
Danıştay'dan sokak düğünleri kararı

Tunceli Belediye Başkanlığı, şehir merkezinde açık alanda yapılan düğünlerde öngörülen gürültü sınır değerlerinin sağlanması mümkün olmadığı gerekçesiyle sokak düğünlerini yasakladı. İşlemin iptali istemiyle Malatya İdare Mahkemesi'nde açılan dava ise reddedildi.

Mahkeme kararında, belediyelerin, konut gibi gürültüye duyarlı alanların yakınında, bitişiğinde, alt ve üstündeki alanlarda düğün ve benzeri açık hava aktivitelerinin yasaklanması, bu tür aktivitelerden çevreye yayılan gürültü düzeyinin kontrol altına alınması için uygun alanların ve sürelerin belirlenmesi konusunda yetkili olduğu anlatıldı.

Düğünlerde kullanılan elektronik müzik aletlerinin gürültü düzeyinin sürekli olarak belli bir seviyede tutulmasının mümkün olmadığı, bu nedenle ölçüm yapılamayacağı belirtilen kararda, gürültünün önlenmesi amacıyla sokak düğünlerinin yasaklanmasında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmedildi.

Bozma kararı

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 14. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kararda, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde, hastane, okul, park, kamp, sayfiye yerleri, konut, otel, huzurevleri ve benzeri dinlenme yerlerinin bulunduğu alanlarda daha sakin çevre oluşturabilmek için belediye sınırları içinde belediye, belediye sınırları dışında ilin en büyük mülki amirinin ek sınırlayıcı tedbirler alabileceğinin düzenlendiği belirtildi.

Bu çerçevede, bölgede kurulacak yeni bir gürültü kaynağında çevresel gürültü düzeyi ile ilgili geçici veya sürekli sınırlandırma kararları alınabileceği ya da yeni işletmenin bu bölge içinde kurulmasına izin verilmeyebileceği anlatılan kararda, bu düzenlemelerin, planlama aşamasına yönelik olduğu vurgulandı.

Kararda, gerek Çevre Kanunu gerekse Belediye Kanunu ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde, belediyelere, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini gürültü yönünden denetlemek konusunda tanınan yetkiler arasında, tüm il düzeyinde açık hava faaliyetleri kapsamında yapılan düğünlerin yasaklanması yönünde karar alma yetkisinin bulunmadığı kaydedildi.

Kararda, yönetmeliğe göre, açık hava faaliyetlerine, çevresel gürültüye maruz kalan kişilerin ve yaşanan şikayetlerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak, İl Mahalli Çevre Kurul kararı ile alan ve saat sınırlaması getirilebileceği aktarıldı.

İlde çevre kirliliğine neden olan veya olabilecek tesis ve işletmeleri belirlemek, yapılan iş ve işlemleri incelemek, değerlendirmek, gerekli önlemleri almak konusunda il mahalli çevre kurulunun yetkili olduğu belirtilen kararda, bu kapsamdaki tüm il şehir merkezinde açık havada yapılan düğünlerin gerçekleştirileceği alanların belirlenmesi ve yasaklanması konusunun da il mahalli çevre kurulunun yetkisinde olduğuna işaret edildi.

11 yıl önce