|

Darbe girişimi iddialarına suç duyurusu

Nokta Dergisi'nde 29 Mart 2007'de yayınlanan ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükte dönemin Kuvvet komutanlarının iki kere darbe girişiminde bulunduğuna ilişkin ifadeler üzerine, suç duyurusu yapıldı. Diğer yandan Prof. Dr. Mithat Sancar savcıların soruşturma açmaması konusunda 'Savcılar görevi ihmal suçu işliyor' dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:45 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Darbe girişimi iddialarına suç duyurusu
Darbe girişimi iddialarına suç duyurusu
SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlükteki ifadelerle ilgili olarak Cumhuriyet savcılarını göreve çağırırken, Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlüğün yayınlandığı gün suç duyurusu yapıldığı öğrenildi.


Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 29 Mart 2007'de Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçeyle başvurarak, emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Oramiral Komutanı Özden Örnek hakkında Anayasa'yı ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.


Bekleviç, dilekçesinde eski Kuvvet komutanlarının eski TCK'nın 146 ve yeni TCK'nın 309.maddesine muhalefet ettiklerini savundu. Dilekçede, "Nokta Dergisi'nin 29.03.2007 tarihinde Sn. Özden Örnek'e ait olduğu belirtilen günlükler yayınlamıştır. Bu habere konu olan günlüklere göre Kuvvet komutanlarının Anayasal düzene karşı plan içerisinde bulunduğunu göstermektedir. Günlükteki ifadelere göre dönemin Kuvvet komutanları 765 sayılı eski TCK madde 146'ya ve 5237 sayılı yeni TCK madde 309'a muhalefet ederek suç işlemiştir" dedi.



'SAVCILAR GÖREVİ İHMAL SUÇU İŞLİYOR'

Prof. Dr. Mithat Sancar, darbe iddialarının doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmeyen savcıların görevi ihmal suçu işlediğini ileri sürdü.




Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, darbe iddialarıyla ilgili inceleme başlatmayan savcıların görevi ihmal suçu işlediklerini söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmesi istemiyle yeni bir hukuki tartışma başladı.



Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sancar, darbe hazırlığı yapmanın yasalarla düzenlenmiş ağır bir suç olduğunu söyledi. Türk Ceza Kanunu'nun 309'uncu maddesinin "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar" hükmünü düzenlediğini belirten Sancar, söz konusu iddiaların araştırılmasının her savcının görevi olduğuna işaret etti. Sancar, "İddialara konu olan suç Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giriyor. Dolayısıyla iddiaları hakkında sivil savcıların harekete geçmesi gerekiyor. Darbe girişimi kanunlara göre de çok ciddi ve ağır bir suç. Ancak şimdiye kadar hiçbir savcı bu iddiaların doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmedi. Harekete geçmeyen bu savcılar görevi ihmal suçu işliyorlar" dedi.



Daha önce andıç iddialarıyla ilgili sadece bilginin nerden sızdırıldığına dair soruşturma açıldığını anımsatan Sancar, "Bunlar fiilin üstünü örtmeye yönelik soruşturmalardır" şeklinde konuştu.



17 yıl önce