|

Darbenin izleri gerekçede yazılı

17-25 Aralık darbe girişimlerini ‘yolsuzluk’ kılıfıyla sürdüren paralel yapının maskesini Meclis Soruşturma Komisyonu düşürdü. Komisyon raporunun gerekçesinde, 3 ihbar mektubunun da aynı bilgisayardan atıldığı, soruşturmayı yürüten polis ve savcıların bu işlemlere 7 ay ara verdiği ortaya çıktı

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2015 Pazar
Güncelleme: 20:42 - 10/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Paralel yapının darbe girişimi Meclis Soruşturma Komisyonu’nca ortaya çıkarıldı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerini ‘yolsuzluk’ kılıfıyla kamuoyuna maletmeye çalışan paralel yapının maskesini Meclis Soruşturma Komisyonu düşürdü. Komisyon, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesinin soruşturma kapsamında yapılan işlem ve eylemlerin usul ve esas bakımından mümkün olmadığına karar verdi. AK Parti’nin önergesiyle kurulan Komisyon, 4 eski bakanla ilgili iddiaları araştırırken hukuki olmayan yollardan elde edilmiş ve delil olarak dosyaya girmiş onlarca tapeyi tespit etti. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, yasadışı yollardan elde edilen bu tapelerle ilgili gerekli imha işlemini yapması için ilgili dosyaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. 


İHBAR MEKTUPLARI AYNI BİLGİSAYARDAN

Geçtiğimiz yıl 5 Mayıs’ında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu raporunda darbe girişimi de tüm yönleriyle ortaya kondu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın başlamasına neden olan 3 ihbar mektubunun da aynı bilgisayardan atılması kurulan kumpasın da boyutunu ortaya çıkardı.  


7 AY İŞLEM YAPILMADI

Komisyonun tespitlerinden bir diğer konu ise soruşturmayı yürüten polis ve savcıların uzun süre teknik ve fiziki takip yaptıkları isimlerle ilgili işlemleri son 7 aydır dondurmaları oldu. Soruşturma sürerken 7 aydır niye hiçbir işlemin yapılmadığı veya gerekli belge ve delillerin toplandıysa neden operasyon için harekete geçilmediği de yine komisyonun dikkat çektiği karanlık noklar arasında yer aldı. 


BULGULAR YASADIŞI ELDE EDİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AHİS) başta olmak üzere evrensel hukuk normları ve anayasa ile kanunlarda yasadışı elde edilen bulguların hükme esas olamayacağı net olarak vurgulanıyor. Bu kapsamda 14 adet dosyada bakanlarla ilgili yasadışı yoldan telefon görüşmelerinin kaydedildiği ve bunların tape haline getirildiği tespit edildi. Bu kapsamda bu tapelerin derhal yok edilmesi gerekirken, bunun dosyaya eklenmesi de ayrı bir hukuksuzluk olduğu belirtildi. Raporda usul olarak bakanların Yüce Divan’a gönderilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varıldı. 


14 tape savcılıkta

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, raporunu dün gece 24.00’e doğru TBMM Başkanlığı’na sundu. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, “imha edilmesi gereken tapeler konusunda ne yapıldığı” sorusuna, CMK uyarınca tespit edilen 14 tapeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiklerini bildirdi. Hakkı Köylü, “Barış Güler’e ait 13, Salih Kaan Çağlayan’a ait bir olmak üzere 14 tapeyi, dosyaları ve tapeleri çıkaran kaynak dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğu, bu kişilerle ilgili dinleme kararı oradan verildiği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdik. Bunları imha etme yetki ve görevi İstanbul Başsavcılığı’na ait. Biz imha etmedik, yetki ve görevin orada olduğunu belirttik. Bu tapeler, babalarıyla yaptıkları konuşmalardır. CD’lerde başka konuşmalar olduğu için onları ayırma imkanımız yok. O nedenle CD’leri göndermedik, dosyada kaldı” diye konuştu. Köylü, raporun, ekler ve dosyalar hariç, yaklaşık 190 sayfa olduğunu kaydetti.

#17-25 aralık
#paralel
#tape
9 yıl önce