|

Darphane kültür bastı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1300’lü yıllarda Orhan Gazi tarafından ilk paranın bastırıldığı harabe halindeki darphane binasını restorasyonun ardından ilk günkü ihtişamı ile para müzesi olarak ziyarete açtı. Tarih başkenti Bursa’nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını belirten Başkan Altepe, “Müzemiz para yerine kültür basacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:54 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1300’lü yıllarda Orhan Gazi tarafından ilk paranın bastırıldığı harabe halindeki darphane binasını restorasyonun ardından ilk günkü ihtişamı ile para müzesi olarak ziyarete açtı. Tarihi darphane binası, Bursa’nın darphaneleri ve Bursa’da basılan paralarla ilişkin bilgi ve materyallerin sergilendiği para müzesi, bahçesindeki iki katlı betonarme bina ise bölgenin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dizayn edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarih başkenti Bursa’nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, “Osmanlı tarihi boyunca yaklaşık 40 merkezde para basıldığını biliyoruz. Bursa’yı bu merkezlerden ayıran en önemli özellik ilk Osmanlı sikkelerinin basılmasıdır” dedi.


TARİHİ KİMLİĞİNE UYGUN MÜZE

Maksem Mahallesi’ndeki tarihi yapı gerçek kimliğine uygun olarak Bursa’nın darphaneleri ve Bursa’da basılan paralarla ilişkin bilgi ve materyallerin sergilendiği para müzesi olarak, hemen karşısına yapılan iki katlı betonarme bina ise sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabileceği bir mekan olarak bölgeye kazandırıldı. Tarihi yapı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle ziyarete açıldı.


İLKLERİN ŞEHRİ; BURSA

Osmanlı tarihi boyunca yaklaşık 40 merkezde para basıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’yı bu merkezlerden ayıran en önemli özellik ilk Osmanlı sikkelerinin basılmasıdır. Bursa’nın fethinden hemen sonra basılan sikkelerin tedavüle girmesiyle Selçuklu paraları yavaş yavaş kullanımdan çekilmiştir. Tarihimiz açısından bu kadar önem taşıyan bir değeri yeniden halkımızın hizmetine açtığımız için mutluyuz. Müzemiz para yerine kültür basacak” dedi. Törene katılan Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner ile Maksem Mahallesi Muhtarı Mehmet Güleç, bölgeye böyle bir eser kazandırdıklarını için Başkan Altepe’ye teşekkür etti. 

#bursa
#darphane
#kültür
#recep altepe
9 yıl önce