|

Davutoğlu: 2015 yılını dünyaya tanıtacağız

Çanakkale'de bir dizi etkinlik ve törenlere katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü olan 2015 yılını dünyaya tanıtmak için büyük çaba sarf edeceklerini söyledi.

Cihan
00:00 - 25/04/2011 Pazartesi
Güncelleme: 12:36 - 25/04/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Davutoğlu: 2015 yılını dünyaya tanıtacağız
Davutoğlu: 2015 yılını dünyaya tanıtacağız

Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıldönümü törenlerine katılmak için Çanakkale'ye gelen Bakan Davutoğlu, daha sonra Kolin Otel'de düzenlenen AK Parti 24. dönem milletvekilleri aday tanıtım toplantısına katıldı. Çanakkale milletvekili adaylarının tanıtımının ardından kürsüye çıkan Davutoğlu, "Değişen dünya dengeleri ve Türkiye'nin Dış Politika Vizyonu" konulu konferansa başlamadan önce, "Çanakkale adını duyup da kalbi hoplamayan, yüreği titremeyen, damarlarındaki kan akış hızı artmayan bir Türk olamaz." dedi.Davutoğlu, konferansına, "Bütün dünyaya 2015 yılını tanıtacağız. Bazılarının iddia ve iftira ettiği gibi bir soykırım yıldönümü olarak değil, bir milletin şanlı direnişinin, Çanakkale direnişinin yıldönümü olarak tanıtacağız." diyerek başladı. Genel seçimne hazırlanırken "Hedef 2023" sloganıyla halkın karşısına çıktıklarını anımsatan Davutoğlu, "Niçin? Çünkü bu millet 100 yılın muhasebesini yapıyor. 100 yılın muhasebesini yapmaya devam edeceğiz. 1911'de Trablusgarp Savaşı vardı, 2011'de Libya gündemimizin en başında. Mustafa Kemal'ler, Enver Bey'ler Osmanlı'nın en güzide subayları Trablusgarp'taydılar. Bugün de emin olun, iki aydır rüyalarımızda hep Libya var, çünkü o topraklarda bizim kardeşlerimiz var. Mistrata'nın yüzde 60-70'i Türk kökenlidir. Her birinin ya babaannesi ya dedesi bir şekilde Türkiye ile irtibatlıdır." dedi.


Bütün dünyada 2015 yılını tanıtım atağı başlatacaklarını sözlerine ekleyen Davutoğlu, "Çanakkale ruhu ve onların hatırası zihnimizden, gönlümüzünden hiç silinmeyecek. İliklerimize kadar işlemiştir, gelecek nesillere de iliklerimize kadar bu mirası devredeceğiz. Onun için 2015 yılını konuştuk. Bütün dünyaya 2015 yılını tanıtacağız. 100 yılın muhasebesini yapmaya devam edeceğiz. Onun için 'Hedef 2023' dedik. Nasıl 1911'le 1918 arasında 7 yılda bir milleti, ait oldukları bütün topraklardan çıkararak küçük bir coğrafyaya sokma çabası içerisine girmişse bazı çevreler, bazı mihraklar ve Anadolu'nun içine hapsetme hedefi gütmüşlerse ve zannetmişlerse ki bir savaş kaybetmekle bir millet bozguna uğrar ve tarihi iddialarından vazgeçer, yanıldılar. Ardından gelen İstiklâl Harbi ile cumhuriyetimiz kuruldu." şeklinde konuştu.


2023 vizyon ve hedefi kapsamında yapılacaklardan bazılarının rüya gibi geldiğine atıfta bulunan Bakan Davutoğlu, "İnşallah 2023'te bu aziz millet, dünya sahnesinde asırlarca oynadığı rolü tekrar oynamak üzere tekrar yerini alacak ve tarihe ağırlığını koyacaktır, bunu kimse engelleyemez." diye konuştu. Bunun için kendilerine büyük hedefler koyduklarının farkında olduklarını sözlerine ekleyen Davutoğlu, "İleri demokrasi dedik. Niçin? Çünkü milletiyle bütünleşmemiş bir devlet, tarih sahnesinde varlığını sürdüremez. Milletle bütünleşmenin en doğru yolu, millet iradesini milletin geleceği ile ilgili egemen kılmaktır. Millet iradesinden daha güçlü bir irade olamaz, olmayacaktır. İleri demokrasiden kastettiğimiz Edirne'den Hakkari'ye kadar, Ardahan'dan Muğla'ya kadar her bir coğrafyadan her bir kardeşimizin kendi geleceğini belirmeme kudretini gösterebilme hakkıdır." dedi.


Bundan sonra vesayet demokrasisi, şu veya bu şekilde kendisini seçkin görerek milleti hakir gören bir zihniyet, bir birikim iddiası olmayacağına dikkat çeken Davutoğlu, konuşmasını şöyle sonlandırdı. "Bundan sonra ebediyen sizlerin dediği olacak. Dünyanın gelişmiş demokrasileri neye sahipse, ülkemiz de ona sahip olacak. İleri demokrasi, 2023 vizyonunun en temel parçasıdır, çünkü bu halkın siyaseti belirleme kudretidir. Artık bizim literatürümüzde iç tehdit yok, bizim literatürümüzde dış tehdit dahi yok. İç enerji var, dış dostlar var."


Konferanstan sonra Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği tarafından "Yılın Bakanı" seçilen Davutoğluna, dernek başkanı tarafından Nusrat Mayın Gemisi maketi hediye edildi.



13 yıl önce