|

Davutoğlu: Omuz omuza olmalıyız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bölgedeki terör faaliyetlerine karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, "İster IŞİD ister PKK ve diğer yapılar olsun bu terör faaliyetleri karşısında hepimizin omuz omuza vermesi lazım" dedi.

Yeni Şafak
19:47 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 19:52 - 20/11/2014 Perşembe
DHA

 

"IRAK DİĞER ÜLKELERDE ÖRNEK TEŞKİL ETMEKTEDİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi arasında yapılan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Irak'ın yaşadığı sorunlara karşın gerçekleştirdiği parlamento seçimleriyle bölge ülkelerine örnek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Çok zor şartlarda terör tehdidi baskısı altında, güvenlik problemleri altında bir parlamento seçimleri gerçekleştirildi. Demokratik seçimler yapıldı ve bu parlamento kendi içinden yeni bir Irak hükümeti ve yeni bir Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı çıkardı. Irak bu anlamda bölgede demokratik seçimlerini yapıp kendi içinde yönetimini yenileyebilen özelliği ile diğer ülkelerde örnek teşkil etmektedir" diye konuştu. 

"TERÖR FAALİYETLERİ KARŞISINDA OMUZ OMUZA VERMELİYİZ"

"Türkiye her zaman Irak'ın yanında olacaktır ve Irak'ın barışı huzuru istikrarını kendi barışı huzuru istikrarı gibi görmektedir." diyen Başbakan Davutoğlu bölgedeki terör gruplarına karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Iraklı kardeşlerimiz bölgedeki mezhepçilik ve etnik ayrımcılık fikrine karşı aslında güzel bir dayanışma örneği sergilediler ve Irak'ın geleceği için çok büyük adım attılar. Bölgedeki terör faaliyetlerine karşı Irak ve Suriye ile omuz omuza çalışmakta kararlıyız. Bu terör örgütleri IŞİD ve diğerleri sadece bu ülkelere değil bölgeye de bir tehdit teşkil ederler. İster IŞİD ister PKK ve diğer yapılar olsun bu terör faaliyetleri karşısında hepimizin omuz omuza vermesi lazım."

BİDEN'İN ANKARA ZİYARETİ

John Biden'in Ankara ziyaretini değerlendiren Davutoğlu, "Türkiye ile Amerika arasında eskiden beri yoğun bir istişare vardı, bu yürümektedir. Biden'le istişareleri sürdüreceğiz. Bizim bu konudaki tutumuzuz açıktır, uluslaraarası koalisyon konusundaki tutumumuz açıktır" diye konuştu.

"SURİYE'DEKİ SORUN SADECE IŞİD'İN DOĞUŞUYLA BAŞLAMAMIŞTIR"

IŞİD'e karşı her çabaya destek vereceklerini hatırlatan Davutoğlu, Suriye'deki sorunun IŞİD'in yok edilmesiyle bitmeyebileceği konusunda uyarıda bulunurken, "Türkiye Kobani konusunda da dikkat ederseniz peşmerge güçlerinin geçişi Özgür Suriye Ordusu'nun Kobani'ye geçip destek olması konusunda da ciddi bir imkan sağlamıştır. IŞİD benzeri terör örgütlerinin bölgede etkin olmaması için her türlü çabaya destek veririz ancak şunun da unutulmaması lazım. Suriye'deki sorun sadece IŞİD'in doğuşuyla başlamamıştır. IŞİD yok edildiğinde de bitmeyebilir çünkü başka örgütler doğabilir" ifadelerini kullandı. 

CUBURİ: TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI İSTİŞARELER YAPTIK

İki ülke arasındaki işbirliği konusunda görüşmeler yaptıklarını söyleyen Cuburi, "İki ülke arasındaki bir çok alanda ortak çıkarlarımız mevcuttur ve yapılan görüşmede bir çok alanda nasıl işbirliği yapılacağına dair istişarelerde bulunduk ve özellikle terör örgütlerine karşı ortak mekanizmalar oluşturulması konusunda istişareler yaptık" dedi
#Davutoğlu
#Irak
#IŞİD
#PKK
9 yıl önce