|

Davutoğlu: Şehirlerimizi muhafaza edin

Başbakan Davutoğlu, "Belediye başkanlarımıza özellikle söylüyorum; şehirlerimizi muhafaza edin, bize emanet edilen mekana sahip çıkın. Bu bizim için ahlaki bir sorumluluktur" dedi.

15:35 - 25/11/2014 Tuesday
Güncelleme: 17:37 - 25/11/2014 Tuesday
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen toplu açılış ve araç teslimi töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde sözlerine "mekana selam olsun" diye başladığını hatırlattı. 


"Mekana selam olsun' demek aslında 'bize varoluşumuzun gerçekleştiği alan olarak sunulan tabiata, çevreye selam olsun' demektir" ifadesini kullanan Davutoğlu, bütün arzın insanlığın varlığını sürdürmesi için ilahi bir lütuf olarak verildiğini ve o mekanın korunması, gelecek nesillere aktarılmasının herkes için ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirtti. 


Davutoğlu, söz konusu yatırımların, sadece ekonomik ve siyasi bir faaliyet değil ahlaki bir sorumluluk ve mekana, insana saygının yansıması olduğunu söyledi. 


"Devletler anlamını kaybeder"

Çevre söz konusu olduğunda, siyasi farklılıkların göz ardı edilerek, aynı perspektiften bakma erdeminin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, BM Dışişleri Bakanları Konferansı'ndaki bir anısını paylaştı.


Konferansta kendinden önce konuşan bakanların, ulusal çıkarlarını öne alan sunuşları yaptıklarını anlatan Davutoğlu, kendisinin ise yazılı metnin dışına çıktığını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:


"Dedim ki: Hepimiz dışişleri bakanları olarak sahip olduğumuz mevki dolayısıyla kendi ulusal pozisyonumuzu savunmak durumundayız. Her konuda böyle olabilir ama bir konu istisnadır. Eğer konu çevre ise hepimizin temsil ettiğimiz devletlerin dışişleri bakanları olarak değil, insanlığın içişleri bakanları olarak konuşma sorumluluğumuz var çünkü eğer bu doğa, bu mekan bu cemal vasfının yansıdığı güzel tabiat korunamazsa insanoğlu var oluşunu sürdüremez, insanoğlu varoluşunu sürdüremediği zaman da devletler anlamını kaybeder."


 "Bize emanet edilen mekana sahip çıkın"

Davutoğlu, çevre konusunun milli boyutuna dikkati çekerek, bütün hükümetlerin en önemli görevinin, insanın hayat kalitesinin yükseltilmesi ve dünya standartlarının üstünde bir doğa-insan-şehir-çevre buluşmasını sağlamak olduğunu anlattı. 


Şehirleri insanın kurduğunu, doğanın ise imar edilmiş olarak insana sunulduğunu mekanlar olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Şehirle doğa, mekan arasında uyumu bozduğumuz zaman bu faaliyet İbn-i Haldun'un tabiriyle umran olmaktan çıkar" dedi. 


Davutoğlu, şehrin estetiğini korumanın doğanın estetiğini muhafaza etmekle mümkün kılınabileceğini kaydetti. 


İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu belirten Davutoğlu, "Sanki orada yaşayanlara bir emanet gibi tevdi edilmiş ve denmiştir ki İstanbul'la ilgili; 'Madem ki burada oturuyorsunuz ve burada oturma şerefiyle şerefyab olmuşsunuz bunu korumak zorundasınız'. O güzelliği İstanbul'a nakış nakış veren ilahi irade, o mekanı güzel kılmıştır. Şehir gelişirken umran olması o mekanın korunmasına bağlıdır" diye konuştu.


Bunun milli bir görev olduğunu belirten Davutoğlu, 62. Hükümet'in programını yazarken kalkınmanın önüne özellikle "insani" sıfatını getirdiklerini vurguladı. 


Davutoğlu, İstanbul Ümraniye ve Ankara Mamak'ta çöp depolarının, geçmişte şehrin hemen yakınında olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bu dönemlerden AK Parti belediyeciliğiyle çıktığını söyledi. 


"Çevre ve şehir söz konusu olduğunda kaybedilen bir saniyenin bile bedeli, vebali ağır olur" diyen Davutoğlu, "Belediye başkanlarımıza özellikle söylüyorum; şehirlerimizi muhafaza edin, bize emanet edilen mekana sahip çıkın, o mekan içinde olan insana saygıyla belediyelerimizi en temiz belediyeler, şehirler haline dönüştürün. Bu bizim için ahlaki bir sorumluluktur" değerlendirmelerinde bulundu. 


Davutoğlu, çevre konusundaki tarihi sorumluluğa da işaret ederek, çevreye verilecek zararların gelecek nesillerin rahatından, refahından, hayat standardından çalınmış sermaye olacağını vurguladı.


Toplamda 320 milyon liralık yatırım

Davutoğlu, bugün açılışını yapacakları yatırımların toplam bedelinin 320 milyon lira olduğunu bildirdi.  


Gümüşhane, Kilis, Düzce, Edirne ve Giresun ile canlı bağlantı kuracaklarını ve aralarında Ermenek'in de bulunduğu 5 ilçe belediyesine temizlik araçları vereceklerini belirten Davutoğlu, hayatını kaybeden madencilere bir kez daha rahmet diledi.  


Hizmetlerin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Davutoğlu, "Son derece önemli projeler, inşallah önümüzdeki dönemde bunları daha da artıracağız. 2002'de sadece 15 olan katı atık tesis sayısını 77'ye yükselttik, şimdi bugün 79'a çıkacak. Nüfusumuzun yüzde 70'i artık düzenli atık depolama imkanına kavuşmuş olacak. Bu oranı inşallah 2017 sonuna kadar yüzde 85'e, 2023'e kadar da yüzde 100'e çıkaracağız" diye konuştu. 


"Atık su tesisleri yüzde 100'den fazla arttı"

Değişik yörelerdeki 27 atık su tesisini de faaliyete geçireceklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, son 12 yılda belediyelerin atık su arıtma oranını yüzde 100'den de fazla artırdıklarını söyledi.  


Başbakan Davutoğlu, havzalardaki kirlenmeyi ortadan kaldırma için de ciddi bir çaba içerisinde olduklarını belirterek, "Edirne'den bahsedilince, Trakya'da Ergene Havazası'nın durumunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ergene Havzası'nın koruma eylem planı için 3 milyar 200 milyon liralık bir kaynak aktarıldı. Bu kaynakla inşallah, bütün bu mekanlar, havzalarımız en iyi şekilde korunacak, gelecek nesillere emanet edilecek" diye konuştu.  


Daha sonra Davutoğlu, protokol üyeleriyle kurdele kesti.

#başbakan
#ahmet davutoğlu
#toplu açılış töreni
#şehir
#mimari
9 years ago