|

DEAŞ'tan önce PKK var

TBMM Başkanı Çiçek, "Yaşadığımız coğrafyada tek terör örgütü DEAŞ değil, ondan evvel, bizim 40 bin vatandaşımızı katleden PKK terör örgütü var" dedi. Paris'te Ocak ayı başında yaşanan terör saldırılarında Türkiye'nin en net tavrı koyan ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

Yeni Şafak
10:44 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 08:49 - 30/01/2015 Cuma
AA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Perinçek Davası"na Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hukuki açıdan yaklaşması gerektiğini söyledi.


Resmi ziyaret için Fransa'da bulunan Çiçek, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.


Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'daki görüşmeleri hakkında bilgi veren Çiçek, Fransa'ya uzun zamandır Meclis Başkanlığı düzeyinde ziyaret yapılmadığının altını çizdi. 


Çiçek, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretinden sonra ikili ilişkilerin canlandığını bu canlanmanın, ekonomik ilişkilerin de canlanmasına yol açtığını ifade etti.


Paris'te Ocak ayı başında yaşanan terör saldırılarında Türkiye'nin en net tavrı koyan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Çiçek, bu bağlamda terörle mücadelede tek bir ülkenin çabalarının yetersiz olduğunun uluslararası bir çabanın gerekliliğinin ortaya konulduğunu dile getirdi.


Çiçek, Türkiye'nin uzun süredir bu uluslararası işbirliğini dünyaya anlatamaya çalıştığını ama bu işbirliğinde de terör örgütleri arasında ayırım yapılmaması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:


"Tek bir ülkenin gayreti terör belasını defetmeye yetmiyor. Türkiye 30 senedir yaşadığı acı tecrübelerden sonra tüm dünyaya anlatmaya çalıştı ama yeterli sonucu elde edememiştik. Gelinen bu noktada herkes uluslarası işbirliğine vurgu yapıyor. Bizim açımızdan bakıldığında terör örgütleri arasında bir ayırım yapmak doğru değil. Terör terördür. Bunun önüne arkasına cümle koymak, şarta bağlamak doğru değil. Biz diyoruz ki 'terörün her türlüsüne karşıyız.' Dolayısıyla yalnızca tek bir terör örgütünün üzerinde durmamak lazım. Yaşadığımız coğrafyada tek terör örgütü DEAŞ değil. Ondan daha evvel, bizim 40 bin vatandaşımızı katleden PKK terör örgütü var. Şimdi DEAŞ'e karşı savaşıyor görüntüsü altında PKK'nın terör örgütü olduğu gözardı edilemez, ona meşruiyet kazandırılmaz. Bize görer terör örgütü akreptir, fırsat bulduğunda herkesi sokar."


"Bizim AİHM'den beklentimiz, konuya hukuk açısından bakmasıdır"


Çiçek, 24 Nisan'da yüzüncü yılı anılacak Ermeni iddialarına ilişkin de tarihçilerin karar vermesi gerektiğini dile getirdi.


"Türkiye'nin Ermeni halkıyla bir sorunu yok. Esas mesele diasporanın dünyada Ermenistan'ın da politikalarını ipotek altına alan bir karalama kampanyasını sürdürmesidir" ifadesini kullanan Çiçek, bazı grupların da bu karalama kampanyasından nemalandığını, adeta bu olayı bir ekmek kapısı haline getirdiklerini söyledi.


Çiçek, AİHM'de görülen "Doğu Perinçek Davası"nın siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.


Çiçek, "Bizim AİHM'den beklentimiz konuya hukuk açısından bakmalıdır" yorumunda bulundu.


"Herkes kısrağını kısa bağlasın"


Paris saldırılarından sonra Fransız basınında yer alan Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlayamadığı yönündeki iddialara da cevap veren Çiçek, her ülkenin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:


"DEAŞ saflarında savaşan 80'den fazla ülkeden terörist var. Türkiye kendi imkanlarıyla 7800 civarında kişiyi Türkiye'ye giremezler listesine aldı. 30'u Fransız vatandaşı olmak üzere, bin 100'den fazla kişi de sınır dışı edildi. Böyle bir kaos ortamında bu problemin çözümünü tek başına Türkiye'ye yüklemek haksızlık olur. Kaynak ülkeleri kendi vatandaşlarını iyi takip etmeli. Anadolu'da bi tabir vardır; 'herkes kısrağını kısa bağlasın.' Kendi kısrağını serbest bırakıp birilerini suçlamak gerçeği değiştirmez."


Görüşmelerde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci konusunun da görüşüldüğünü belirten Çiçek, Türkiye'nin üyeliğinin hem Türkiye'ye hem de AB'ye fayda sağlayacağını dile getirdi. Çiçek, şu anda Türkiye'nin önünde neredeyse müzakere edecek başlığın kalmadığını, bloke edilen fasıllarla ilgili Fransa'nın daha pozitif katkı vermesi gerektiği yönündeki beklentilerini de görüşmelerde dile getirdiklerini kaydetti.


Çiçek ayrıca, 2015 yılının Türkiye-Fransa arasında ayrı bir öneminin bulunduğunun altını çizerek, Türkiye'den Fransa'ya göçün 50. yıl dönümü olduğunu vurguladı.


Bu kapsamda da Türk vatandaşlarıyla bir araya geleceklerini kaydeden Çiçek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından, yaşadıkları topluma yararlı bireyler yetiştirerek entegre olmaları, iyi yerlere gelmeleri ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeleri gibi beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.


Vatandaşlarla bir araya geldi


Çiçek, daha sonra Paris Başkonsolosluğu'nda Fransa'da yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi. 


Çiçek burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ilişkilerde son iki yıldır hareketlilik yaşandığını belirterek, bu ilişkilerin parlamentolar arasında da geliştirilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.


Paris'te son dönemde yaşanan terör saldırılarına değinen Çiçek, "Türkiye olarak terörü insanlık suçu ve insanlığın vebası olarak kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin şart olduğunu vurgulayan Çiçek, "30 küsur yıldır terör konusunda uluslararası işbirliği istiyoruz. Bunlar sınır aşan suçlardır" dedi.


Çiçek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinerek, Ermenilerin bu yıl, iddialarını daha yoğun bir şekilde gündeme getirme gayreti içinde olduğunu ifade etti.


TBMM Başkanı Çiçek, "Karalama kampanyası bir geçim kaynağı haline geldi. Diaspora bunu bir geçim kaynağı olarak görüyor" diye konuştu.


Toplantıda vatandaşların sorunlarını da dinleyen Çiçek, kendisine yöneltilen sorunlara da cevaplar verdi.


Toplantıya, Çiçek'in beraberindeki TBMM milletvekillerinden oluşan heyet de katıldı.

#TBMM Başkanı Cemil Çiçek
#Cemil Çiçek
#Perinçek Davası
#Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
#Fransa
#Resmi ziyaret
#Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği
#Fransa Ulusal Meclisi ve Senato
#DEAŞ'tan önce PKK var
#DEAŞ
#PKK
#terör örgütü
9 yıl önce