|

Defineciler şehit mezarlarına dadandı

Büyük Taarruz şehitlerinin yeri sadece köyün yaşlıları tarafından bilinen toplu mezarlarının, defineciler tarafından tahrip edildiği belirtildi.

Aa
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:58 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Defineciler şehit mezarlarına dadandı
Defineciler şehit mezarlarına dadandı

Araştırmacı-yazar Hasan Özpunar, yaptığı açıklamada, 26 Ağustos 1922 tarihinde Afyonkarahisar'da başlayan Büyük Taarruz'un sadece Kocatepe'de değil, Kocatepe'nin kuzey doğusunda bulunan ve Kazuçtu Tepesi diye anılan, İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyü kırsalında da büyük bir taarruz yaşandığını bildirdi.

Türk ordusunun, 2. Ordu'ya bağlı 61. Tümen'in özellikle Kazuçtu Tepesi'nde, Yunanlıların 13. Tümeni'ne karşı büyük bir mücadeleye giriştiğini anlatan Özpunar, 61. Tümen'den 80 askerin şehit olduğunu ifade etti.

Şehit düşen 80 askerin ismi tespit edildi

Türk İstiklal Harbini incelerken söz konusu bölgedeki savaşı da incelediklerini aktaran Özpunar, şöyle konuştu:

"Burada şehit düşen 80 askerimizin ismini Milli Savunma Bakanlığı'mızdan temin ettik. Bunların isimleri elimizde mevcut. Bu şehitlerimizin kabirleri de biliniyor. Özellikle bu bölgede yaşayan insanların her zaman dile getirdikleri, 26-27 Ağustos'ta şehit düşen askerlerimizin toplu olarak defnedildikleri yer, Kazuçtu Tepesi'dir. Hava sıcaklıkları ve süren savaş nedeniyle şehitlerimizin pek çoğu, toplu olarak defnedilmiş. Sıradan taşlarla mezar yerleri belli edilmiş fakat aradan geçen 92 yılda bu mezarlar toprağa karışmış durumda. Çevre duvarı yok, üzerlerinde şehit olduklarına dair bir ibare yok fakat burada yaşayan insanların şehitlerin bu bölgede oldukları yönünde, babalarından duydukları bilgiler var. Araştırmalarımız neticesinde bu bilgilere ulaştık."

"Şehit mezarlarına saygısızlık yapılıyor"

Şehit mezarlarının son zamanlarda büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğuna değinen Özpunar, "Günümüzde şehit mezarlarını bekleyen tehlike, defineciler. Her yerde, özellikle arazide gördükleri bu şekildeki şehit mezarlarını, sanki tarih öncesinden kalmış gibi kazarak tahrip ediyorlar. Define bulma ümidi ile buraları delik deşik ediyorlar. Ayrıca bu şekilde şehit mezarlarına saygısızlık yapılıyor" diye konuştu.

Toplu şehit mezarlarının tespit edilmesi ve gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması gerektiğine dikkati çeken Özpunar, şöyle devam etti:

"Afyonkarahisar'da bu şekilde tespit edilen değişik mezarlar mevcut. Sinanpaşa ilçemizin Akdeğirmen köyünde 28 Ağustos 1922'de şehit düşen askerlerimizin düzenleme bekleyen kabirleri var. Orada da şehit mezarlarının üzerinde inekler otluyor. Tınaztepe'den Boyalı'ya, Çalköy'den pek çok yere kadar toplu şehit mezarları olduğu biliniyor. İnşallah buralar bir güzel yaptırılır ve şehit düşen askerlerimizin isimleri bir kitabede yer alırsa, gelecek nesillere de aktarılmış olur. Bizim arzumuz sadece bu."

"Defineciler, yazık ediyor"

Ayazini köyünden 76 yaşındaki Davut Şen ise babası, dedesi ve diğer büyüklerinden yaşanan taarruzu öğrendiğini bildirdi.

Savaşta şehit düşen askerleri toplu mezara taşıyanlardan o gün yaşananları birebir dinlediğini ifade eden Şen, şehit mezarlarına sahip çıkılmamasından yakındı.

"Defineciler, bunlara yazık ediyor. Bu tarihi eserleri kaybediyorlar" diyen Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O günlerin tarih, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan yok. Her defasında karşılaştığım devlet büyüklerine, burayı söylüyorum. Her neyi kaybedersek kaybedelim, benliğimizi kaybetmeyelim. Bunlara dikkat etmek lazım."

10 yıl önce