|

Deprem yolsuzluğu karar aşamasında

Bakanlığı döneminde depremzedelere yapılan konutların ihalesinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen MHP'li Aydın'ın Yüce Divan'da görülen davasında karar Cuma günü

Haber Merkezi
00:00 - 17/07/2007 Salı
Güncelleme: 01:22 - 17/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Deprem yolsuzluğu karar aşamasında
Deprem yolsuzluğu karar aşamasında

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yakın çalışma arkadaşı Koray Aydın'ın Bayandırlık ve İskan Bakanlığı döneminde yapılan yolsuzluklarla ilgili kurulan Yüce Divan'ın kararını açıklamasına az kaldı. 20 Temmuz Cuma günü Yüce Divan'da Koray Aydın davası karara bağlanacak. Koray Aydın'la ilgili bütün iddialar ve rüşvet çarkı tek tek belgelendi. "Mavi Akım"ı da soruşturan Savcı Cengiz Köksal, aylarca süren çalışması sonucu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nı polislerle birlikte bastı. Bakanlık içinden gelen bilgiler doğrultusunda Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün belgelere el koyulmuştu. Bu baskın siyasi tarihte Mavi Akım soruşturması çerçevesinde ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'den sonra yapılan ikinci bakanlık baskını olarak geçti.

İSTİFA BASKIYLA GELDİ

Adapazarı bölgesini yerle bir eden depremden sonra depremzedelere geçici iskan sağlamak amacıyla prefabrik ve kalıcı konutlar yapılması ile ilgili ihalelerde yolsuzlukları tespit eden Savcı Cengiz Köksal, 22 Ağustos 2001'te sabah saat 06.00'da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri ile baskın düzenlerken 8 kişi gözaltına alınmıştı. Yaptığı yolsuzluklar belgelerle ortaya konulan Aydın, kamuoyundan gelen yoğun baskılara dayanamayarak, 5 Eylül 2001'de görevinden istifa etti. Aydın, herkesi suçlayarak istifa ederken milletvekilliği görevinden de ayrıldı. Ancak, Aydın'ın yargı dokunulmazlığı zırhını koruması için milletvekilliğinden istifası 3'lü koalisyonun ortakları tarafından Meclis gündemine getirilmeyerek korundu.

KOALİSYON AKLAMIŞTI

Aydın, hakkında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda koalisyon ortaklarının oyları ile aklandı. Bahçeli, bir süre sonra da Aydın'ı, iddianamade ismi geçmediği gerekçesi ile iade-i itibarda bulunarak grup başkanvekili yaptı. DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin akladığı Koray Aydın, 9 Kasım 2004'te TBMM Genel Kurulu tarafından Yüce Divan'a sevkedildi. Aydın "bakanlığı sırasında yapılan ihalelerde usulsüzlüklerde bulunduğu ve görevini kötüye kullandığı, malvarlığında haksız artışa sebebiyet verdiği" gerekçesiyle suçlanıyordu. TBMM'de Aydın hakkındaki oylamaya 430 milletvekili katıldı. Aydın'ın Yüce Divan'a sevk kararı, 408 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.


MHP de baraja takılmıştı

Bakanlıkta yapılan yolsuzluk operasyonu kayıtlara "VURGUN OPERASYONU" olarak geçerken asıl vurgunu ise Koray Aydın'ın sayesinde MHP yedi. MHP, yapılan seçimlerde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda yapılan yolsuzluklardan vurgun yiyerek, baraj altında kaldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yapılan bu yolsuzluk baskını bir anlamda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de sıkıntıyı soktu. Bunun nedeni ise bakanlık koltuğunda oturan ve bugün Yüce Divan'da yargılanan ilk MHP'li olan Koray Aydın'dı. Aydın, hem MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sağ kolu ve yakın çalışma arkadaşı olarak genel başkanına bir darbe vururken aynı zamanda da MHP'ye darbe vurdu. Bahçeli, operasyonun başladıktan sonra dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e bir yandan "ucu nereye kadar uzanırsa uzansın tereddüt etme" mesajı verirken, bir yandan da operasyonun siyasi amaçlı olduğu yönündeki duygularını açığa çıkararak alttan alta gözdağı vermeyi de ihmal etmedi.


19 ihaleye zincirleme şekilde fesat karıştırıldı

Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Aydın'ın 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak "fesat karıştırmak" ve "haksız mal edinme" suçlarından toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istedi. Aydın'ın eyleminin, "görevi kötüye kullanma suçu boyutunu aşıp, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğunu" iddia eden Ok, Koray Aydın'ın, haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL'nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini de talep etmişti. Aydın'ın bakanlığı döneminde aynı zamanda müteahhitlik yaptığı da ileri sürüldü.




17 yıl önce