|

Depremi unutma, unutturma

Marmara depreminin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde belediye tarafından deprem anıtı yaptırıldı.

İha
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:26 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Depremi unutma, unutturma
Depremi unutma, unutturma

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin merkez üssü Gölcük, depremin izlerini hala taşıyor. Toplam 15 bin 500 konutun yıkılması, 5 bin 333 vatandaşın hayatını kaybetmesi ve 5 bin 252 vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan asrın felaketinin merkezi Gölcük'te, belediye tarafından yeni bir şehir imar edildi. Donanma kenti Gölcük'te çöken sahil yeniden düzenlenerek yeşil alan olarak belirlenirken, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş depremden gereken dersi aldıklarını ve herkesin depremden ders alması gerektiğini söyledi.

Ellibeş açıklamasında, "Gölcük halkı asrın felaketi olarak adlandırılan büyük bir deprem yaşadı. Merkez üssü Gölcük olan depremin üzerinden tam 8 yıl geçti. Bu yıl 8. yılı tamamlamış oluyoruz. O günleri unutmamız mümkün değil. Özellikle depremde halkımızdan çok şehit verdik. Onların acıları hala taptaze yüreklerimizde duruyor. Nihayetinde bir gerçek var. Hayat devam edecek, devam etmeliydi. Geride kalanlar açısından en azından bu böyleydi. Gölcük halkı depremin hemen arkasından silkindi, tekrar ayağa kalkması gerektiğini anladı. Hep beraber el ele vererek, Gölcük'ü imar ve inşa etti. Yurt içinde ve yurt dışında birçok kişi kurum ve kuruluş, Gölcük'ün yaralarını sarmaya çalıştı. Tabii ki en büyük sorumluluk yerel yönetimler olarak belediyelere düştü. Çünkü bire bir insanlarla yaşayan belediyelerdi. 17 Ağustos 1999'da Gölcük'te bin 850 bina, 12 bin 500 konut, 2 bin iş yeri yıkıldı. 5 bin 333 insan hayatını kaybetti ve 5 bin 252 insan da yaralandı. Bugün ise karşımızda, tüm alt yapısı tamamen değişmiş, doğalgazıyla, yollarıyla, sosyal tesisleriyle, binalarıyla, park ve bahçeleriyle kültür ve sanat faaliyetleriyle ayağa kalkmış, dimdik yürüyebilen bir Gölcük var. Bu bizi sonsuz mutlu ediyor. Gölcük'ün yeniden eski günlerini aratmayacak günlere kavuşması bizi çok onurlandırıyor. Bizim bu güzel çalışmalarımıza, bugüne gelmemizde katkısı olan tüm kişi ve kuruluşlara gönülden teşekkür ediyoruz. Devletimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Gölcük'ü yeniden imar ve inşa ettik etmeye de devam ediyoruz.

Bu vesileyle de depremde şehit olan tüm insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Geride kalan ailelere sabır diliyoruz. Depremi ağıtlar yakıp ağlayarak anmak istemiyoruz. Biz dersimizi aldık ve bundan sonra mutlaka bu sarsıntılar olacak ama bu tarafta ama başka bir yörede. Hedefimiz bizim aldığımız dersi diğerleri de alsın" dedi.

Başkan Ellibeş, depremin üzerinden 8 yıl geçtiğini, halktan gelen talepler doğrultusunda depremin en fazla etkili olduğu sahilde bir deprem anıtı inşa ettirdiklerini ifade etti. İnşa edilen deprem anıtına giderek son çalışmaları gözden geçiren Başkan Ellibeş, anıtın 17 Ağustos'ta depremin yıldönümünde hizmete açılacağını sözlerine ekledi.

Ellibeş, "İnsanlar depremden önce buralarda yürüyorlardı. Depremden sonra bu kısmı halka açmayarak marina olarak düzenledik. O enkazın içinden filiz gibi doğdu buralar. İnsanlarımız 8 yıl geçmesine rağmen Gölcük'te bir anıtın olmamasının sebebini bize soruyorlardı. Depremin burada yaşandığını, ölüm ve yıkımlarla karşı karşıya kalındığını göstermek, bizden sonra gelecek nesillere hatırlatmak için bu anıtı yaptık. Üzerindeki saat ise depremin meydana geldiği saat olan 03.02'yi gösteriyor" diye konuştu.

Öte yandan Gölcük Belediyesi tarafından 16 Ağustos, 17 Ağustos ve 18 Ağustos tarihlerinde deprem konulu paneller düzenlenip fotoğraf sergileri açılacağı ve deprem şehitliğinde mevlit okutulacağı bildirildi.

17 yıl önce