|

Dersim biziz

Başbakan Davutoğlu, günlerdir merakla beklenen Tunceli konuşmasında Alevi vatandaşlar için müjdelerini açıkladı: - Kardeşlerimize karşı hiçbir ayrımcılığa izin vermeyiz. - Fitne tohumlarına karşı ne gerekiyorsa hepsini yapacağız. - Dersim biziz, biz Dersimiz. Gönül yaralarını sarmak önce bize düşer. - Dersim’deki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı ‘Dersim Müzesi’ olacak. - Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak, türbeler restore edilecek. - Tunceli Üniversitesi’nin adı bundan böyle Munzur Üniversitesi olacak. - Alevilik inancı eğitim müfredatında daha çok yer bulacak.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:58 - 23/11/2014 Pazar
Diğer
İLHAN TOPRAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ideolojinin idam ettiği isimler İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza arasındaki bağa dikkat çekti. “Aralarındaki temel ortaklık devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmeleriydi” diyen Davutoğlu, bundan sonra ‘devletin resmi ideolojisi’ diye bir şeyin olmayacağını kaydetti. Davutoğlu, “Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız” dedi. 

4 ÖNEMLİ MÜJDE

Merakla beklenen Tunceli ziyaretinde Alevi vatandaşlara 4 önemli müjde de veren Başbakan, Tunceli Kışlası’nın Dersim Müzesi olacağını, Tunceli Üniversitesi’nin isminin de Munzur Üniversitesi olarak değiştirileceğini söyledi. Davutoğlu, Alevi inancında kutsal sayılan ocaklara giden yolların yapılacağını ve türbelerin restore edileceği müjdesini verdi. Davutoğlu, eşit yurttaşlık bilincinin geliştirilmesi ve alevi inancının din dersleri müfredatında daha fazla yer alması için de gerekli adımların atılacağını da ifade etti.  Davutoğlu şunları söyledi:

ÖĞRENMEK ZAMAN ALDI

“(Oğlumu benden sonra asın) diye yalvaran bir babanın, Seyit Rıza’nın gözü önünde oğlunu asan bir zihniyet zalimdir. Biz yüzleşiyoruz ve söylüyoruz. Size zulmedildi ve ayıp edildi. Sezen Aksu’nun ‘hadi gülümse bulutlar gitsin’ şarkısını biliyoruz. Ama onun arkasında Kemal Burkay’ın olduğunu öğrenmemiz zaman aldı. Bizim davetimizle geldi. Toprağını terk etmiş kim varsa kapımız onlara açıktır.” 

BERKİN DEYİNCE  YASİN’İ HATIRLA

“Yeni bir çığır açmalıyız. Psikolojik eşik aşılmalı, empati yapılmalı. Ama sizden ricamız da şu Dersimliler olarak herkes birbiriyle selamlaşsın. Kimse kendi dünyasına kapanıp monologla konuşmasın. Madımak dediğimizde, Başbağlar’ı, Berkin Elvan dediğimizde Yasin Börü’yü Burak Can’ı da hatırlayalım. Alevi kardeşlerimize karşı hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Personel atamalarımızda da bundan sonra tek bir ölçümüz vardır. Liyakat, liyakat, liyakat...”


Başbakan Davutoğlu Tunceli’de bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye tarihinde ilkkez bir başbakan Tunceli’de cemevini ziyaret etti. Burada 25 dede ile görüşen Davutoğlu, ayrıca Alevi gençleri ile de biraraya geldi. Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt ve beraberindeki dedelerden Cemevinin ikinci katında Tunceli bölgesindeki Seyit Alevi önderlerinin seceresi hakkında bilgi alan Davutoğlu’na Zülfikar hediye edildi. Davutoğlu, cemevi ziyaretinde Alevi gençlerin oluşturduğu Anadolu Alevi Gençleri Platformu üyelerinden 15 gencin görüşme talebini kırmayarak özel olarak bunlarla ayrı olarak biraraya geldi. Ardından Tunceli Üniversitesi tarafından organize edilen yemekte sanatçı Yavuz Bingöl de yer aldı. Bingöl sevilen iki türkü söyledi. 

2009 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ziyaret edilen Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Derneği ve Cemevi Başkanı ve dedesi Ali Ekber Yurt, Başbakan Davutoğlu’na 12 maddelik bir talep ve beklentilerini içeren dosya sundu. Ali Ekber Yurt, 2009’da Gül’e sunduğu taleplerin 5 tanesinin karşılandığını belirterek, “Bizim taleplerimizden 5 tanesi karşılandı. Madımak’ın müze olması için adım atıldı, din derslerine Alevi inancı ile ilgili müfredat yenilenmesi yapıldı. Bunun gibi önemli adımlar atıldı. Biz umutluyuz" dedi.

7 Şubat’ın devamı

Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun “MİT CHP’yi bölmek için faaliyet gösteriyor” iddialarına Tunceli ziyareti öncesi geldiği Erzincan’da cevap verdi. “Bu, 7 Şubat 2012’de MİT’e yapılmaya çalışılan komplonun devamı mahiyetindedir. Kılıçdaroğlu’nun kulağına bunu fısıldayanlar, 7 Şubat komplosunu MİT’e yapan çevrelerdir. Devlet kurumlarının tahrip edilmesine izin vermeyiz” diyen Başbakan, CHP’yi, Musul’da rehin alınan Başkonsolosluk görevlilerini başarılı bir operasyonla kurtaran MİT’in bile kurtaramayacağını vurguladı.


Mezarını bulun

Başbakan Davutoğlu, Dersim katliamının sembol ismi Seyit Rıza’nın torunları ile görüştü. Rıza’nın torunları İbrahim ve Hüseyin Kandil ile Zeliha Polat, Davutoğlu’na, “Dedemizi andığınız için size teşekkür ederiz. Sizden bir talebimiz olacak. Dedemizin mezar yerinin ortaya çıkarılmasını sağlayın” dedi.


El öptürme yok kucaklaşma var

İlklere ev sahipliği yapan ziyaret, hafızalardan silinmeyecek görüntülere de sahne oldu. Cem Evi çıkışında  bir esnaf Başbakan'a yaklaşarak “Bizi çok memnun ettiniz”  dedi  ve elini öpmeye çalıştı. İzin vermeyen Davutoğlu ise karşı hamle ile  vatandaşın elini öpmeye çalıştı. Esnaf da elini öptürmeyince kucaklaşmada karar kılındı... 

#Davutoğlu
#İskilipli Atıf Hoca
#Seyit Rıza
#Tunceli
9 yıl önce
default-profile-img