|

Dertleri Alevilik değil siyasi şov yapmak

Ankara'da yapılan Büyük Alevi Kurultay'ını protesto eden Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, toplantıya katılmayacağını çünkü kurultayı düzenleyenlerin dertlerinin inanç değil siyasi şov olduğunu söyledi.

Haber Merkezi
00:00 - 17/01/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:20 - 17/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Dertleri Alevilik değil siyasi şov yapmak
Dertleri Alevilik değil siyasi şov yapmak

Büyük Alevi Kurultayı Ankara'da yapıldı. Kurultayda Aleviler yeni bir anayasanın yapılması görüşüne vardılar. Alevi örgütleri, ayrıca Diyanet İşleri'nin kaldırılmasını istediler.

Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun toplantının inançtan öte siyasi bir şova dönüştüğünü belirterek kurultayı protesto etti. Kurultaya Dünya Ehli Beyt Vakfı'nın yanı sıra Cem Vakfı da katılmadı.

Dünya Ehli Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, kurultayı düzenleyenlerin olaya inanç temelli değil, ideolojik boyutlu yaklaştıklarını belirtti. Altun, kendisinin kurultayın açılış konuşmasını dinlediğini ve burada bilgisizce insanların eleştirildiğini belirterek, ortaya çıkacak sonuca ortak olmak istemedikleri için kurultaya katılmaktan vazgeçtiklerini kaydetti. Kurultayı düzenleyenleri siyasi şov yapmakla suçlayan Altun," İnsanların hedefi ideoloji olursa büyüğünü küçüğünü bilmezler" dedi. Altun, toplantının siyasi şov olarak düzenlediği için Alevilerin inanç boyutlu kucaklayıcılığının olmadığını vurguladı.

ÇOK FAZLA YANLIŞ VAR

Kurultayda yapılan konuşmalarda çok sayıda bilgi yanlışı olduğunu da vurgulayan Altun, konuşmacılardan birisinin 1965 yılından beri Aleviliğin olmadığı yönündeki sözlerine tepki göstererek, "Biz o tarihlerde Ehli Beyt gazetesi çıkardık, yılda 100-150 tane Ehl-i Beyt gecesi düzenledik" ifadesini kullandı.

ALEVİ GELENEKLERİ YOK EDİLİYOR

Kurultayda konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasında ısrarlı olduklarını belirtti. Geçmez, bunu Sünnilerin de özgürlüğü için istediklerini söyledi. Geçmez, hükümet tarafından başlatılan Alevi çalıştaylarının Alevi geleneklerini yok etmeye çalıştığını iddia etti. Geçmez, kendi inançlarının başkaları tarafından tarif edilmeye çalışıldığını belirterek, Alevi çocuklara zorla din dersi verildiğini, Alevi köylerine cami yaptırıldığını ileri sürdü. Geçmez, kendilerinin bu tür bir kardeşlik istemediklerini ifade etti.


Cihaner'e büyük ilgi

Kurultaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner çok sayıda Alevi dernekleri üyesi ve vatandaş katıldı.


DiYANET KALDIRILSIN

Kurultay sonrası "Büyük Alevi Kurultayı Sonuç Bildirgesi"nde şunlar yer aldı:

* Madımak Otel müze yapılmalıdır

* Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı.

* Dersim katliamıyla ilgili devlet arşivleri kamuoyunun bilgisine sunulmalı

* Seyit Rıza'nın mezarı yeniden açılmalı ve mezar ailesine teslim edilmeli

* Aleviliği siyasal amaçlar çerçevesinde yeniden tanımlama ve inşa etme girişimlerine son verilmeli

* Zorunlu din dersi kaldırılmalıdır

* Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı

* Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir

* Hacı Bektaş Dergahı, Alevilere teslim edilmeli

* Abdal Musa Türbesi'nin yanı başında taş ocağı yapılmasına müsaade eden yapım ruhsatı iptal edilmeli

* Antakya ve çevresinde yaşayan Alevilerin, kutsal günü sayılan Gadiri Hum resmi tatil olarak kabul edilmeli




13 yıl önce