|

Deşifre eden polis de dinlendi

2009-2013 arasında rektörler ve askerlerin de aralarında olduğu 92 kişiyi yasa dışı dinlediği iddia edilen 26 emniyet görevlisine yönelik İzmir merkezli operasyonda 17 kişi gözaltına alındı. 2011'de paralel yapıyı deşifre eden Hulusi Cemil Altınlı ve eşinin de ifadeye çağırıldığı 2011 Mart ayından itibaren dinlemeye alındığı ortaya çıktı

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/01/2015 Wednesday
Güncelleme: 21:50 - 27/01/2015 Tuesday
Yeni Şafak
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, 13 ilde eş zamanlı paralel yapı operasyonu düzenledi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan toplam 26 kişiden 17’si gözaltına alındı. İzmir emniyet müdürlüğüne getirilen zanlılar, 2009-2013 yılları arasında İzmir’de aralarında üniversite yöneticileri ile askerlerin de olduğu 92 kişiyi yasa dışı yöntemlerle dinlemekle suçlanıyor. Dinlenen isimler arasında paralel yapıyı deşifre eden Emniyet İstihbaratçı polis memuru Hulusi Cemil Altınlı ile eşinin de bulunduğu öğrenildi. Altınlı, Hanefi Avcı’nın tanık göstermesi üzerine 2011'de ifadeye çağırılmış ve paralel yapıyı deşifre eden bilgiler vermişti. Dinleyen polislerden şikayetçi olan Altınlı ve eşinin 2011 yılı Mart ayında 3 ay süreyle dinlendiği öğrenildi.

EŞ ZAMANLI ŞAFAK  OPERASYONU

Sabah saatlerinde gerçekleştirilen İzmir merkezli operasyonda eşzamanlı olarak Adıyaman, Ankara, Kırklareli, Malatya, Hakkâri, Muş, Şırnak, Yalova, Erzurum, Denizli’de de gerçekleşti. İzmir merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltların devam edeceği, 11’i İzmir’de toplam 26 kişinin gözaltına alınacağı bildirildi. Gözaltına alınanların İzmir’e getirildi. Türkiye genelinde gözaltına alınanlar arasında Amir Haldun Çabuk, Amir Tarkan Kolik, Komiser Remzi Fatih Burcu, polis memuru İsmail Şahin, Komiser Hüseyin Gültekin, emekli polis İsmail Şahin, emekli polis Erdoğan Altay, Polis memuru Ahmet Yıldırım, Komiser Yardımcısı Selçuk Küçükarslan, Polis memuru Ahmet Akpınar, Polis Memuru Hasan Say olduğu bildirildi. 

ÖNEMLİ İSİMLERE KULAK KABARTTILAR

İzmir Valiliği tarafından İzmir’deki usulsüz dinlemelere ilişkin yapılan açıklamada, “2009-2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belge düzenlenerek başka isim ve İMEİ numaraları üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener, üst düzey emniyet mensupları ve gazeteci 92 şahsın dinlendiği anlaşılmıştır” denildi. 

KAÇAN 10 ŞÜPHELİ HER YERDE ARANIYOR

Açıklamada, usulsüz olduğu tespit edilen dinlemelere ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Yönetmek, Kurulan Örgüte Üye Olmak, Suç Örgütü Faaliyetleri Kapsamında Kamu Görevlilerinin Resmi Belgede Sahteciliği, İftira, Suç Uydurmak, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Kaydedilmesi, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirmek” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında olayın şüphelileri olduğu tespit edilen, dönemin  İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanı 17 rütbeli ve 9 polis memuru olmak üzere 26 şahıs hakkında yakalama müzekkeresi çıkartılmıştır” ifadeleri kullanıldı.  İzmir Valiliği ise, "16 şüpheli yakalanmış, geri kalan 10 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam etmekte" denildi.

Paralel kumpası ifşa etmişti

1998-2003 yılları arasında cemaate sızan Altınlı, paralele ait sırları deşifre ettiği için kumpasa kurban gitti. Meslekten atılarak cezaevine gönderilen Hulusi Cemil Altınlı, 2010’da Hanefi Avcı’nın paralel yapıyla ilgili suç duyurusunda ‘gizli tanık’ olarak gösterildi. Kimliği açık şekilde ifadesi alınan ve deşifre olan Altınlı, buna rağmen 2010’da paralel yapıyla ilgili tüm bildiklerini yer, tarih ve isim vererek anlattı. Ancak Avcı’nın dilekçesi takipsizlikle sonuçlandı. 17 Aralık’tan sonra Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, Altınlı’nın bir kez daha ifadesini aldı. Altınlı, 4 yıl arayla verdiği her iki ifadesinde de paralel yapının nasıl kumpas kurduğunu ayrıntılarıyla açıkladı.

#Hulusi Cemil Altınlı
#Hanefi Avcı
#İzmir
9 years ago