|

Dev dalga

Siyasetçi, bürokrat, gazeteci ve kendi meslektaşlarını 2009-2013 yılları arasında sahte isimler üzerinden dinleyen 3’ü TİB personeli 54 şüpheliden 42’si, 20 ilde eşzamanlı operasyonlarla gözaltına alındı. Zanlılar arasında eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz da bulunuyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:37 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘usûlsüz dinleme’ soruşturması kapsamında 20 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. 2009-2013 yılları arasında aralarında siyasetçi, bürokrat, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu 45 kişiyi yasadışı dinledikleri tespit edilen 3’ü TİB mensubu 54 şüpheliden 42’si gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında Ankara Emniyeti İstihbarat Şube’den sorumlu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz da bulunuyor. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporları ve müşteki ifadeleri doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar 4 gün boyunca emniyette sorgulanacak. Gözaltına alınan bazı isimlerin, ‘önleme dinlemesi’ kapsamında sahte IMEI numaralarıyla kendi meslektaşlarını da dinledikleri belirlendi. 

GÜNEY VE GÜVEN KAYIP

Ankara merkezli yürütülen soruşturmada Bingöl, Mardin, Aksaray, Düzce, Bolu, Nevşehir, Kahramanmaraş, Şırnak, Konya, Van, Erzincan, Ağrı, Diyarbakır, Kırıkkale, Ordu, Hakkari, Iğdır, Kars, Erzincan ve Şanlıurfa’da 42 şüpheli gözaltına alındı. 3’ü TİB personeli 54 isim hakkında yakalama kararı bulunuyor. Gözaltına alınanlar arasındaki Ankara eski Emniyet Müdür Yardımcısı Durmaz’ın adı, Ankara eski Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’e kurulan kumpas ile gündeme gelmişti. Bu arada Durmaz’dan sonra İstihbarattan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Hami Güney ise evinde bulunamadı. Eski İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Zeki Güven’in de Bolu’daki evinde bulunamadığı öğrenildi. Düzce’de yakalanan eski İstihbarat Şube Müdürü Osman G. Ankara’ya gönderilirken, Konya’da görevli emniyet amiri A.S. ise adresinde bulunamadı. 

SİYASETÇİLERE TELEKULAK

Paralel yapının dinlediği isimler arasında 2014 yılında vefat eden MHP Mersin eski Milletvekili Ali Güngör, AK Parti İl Genel Kurul üyesi Cevdet Bayrak, BBP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Bozok, Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Genel Sekreteri Dücane Ergezen de bulunuyor. Dinlenenlerin arasında ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Anadolu Ajansı’ndan bir ismin olduğu da belirlendi. Konuşmaları kaydedilenlerden biri de ÖSYM’den. Çok sayıda sınav sorusunun paralel örgüt tarafından çalındığı 2009-2013 yılları arasında bir ÖSYM çalışanının da dinlenmiş olması dikkat çekti. 

Amirlerini de dinlemişler

 


Paralel yapının taktiği haline gelen ‘itibarsızlaştır’ ve ‘dışla’ oyunu bir kez daha deşifre oldu. Örgütün, kendi adamlarını kritik noktalara taşımak için sahte isimler, sahte belgeler ve IMEI numaraları üzerinden kumpas kurduğu isimler arasında bazı emniyet görevlilerinin de bulunduğu ortaya çıktı. Bu isimlerden bazılarının Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Asayiş Şubesi’nden sorumlu Müdür Yardımcısı Cem Akgün, Terörle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Sula, Keçiören İlçe Emniyet Müdürü Cihat Şerolar, Özel Güvenlik Denetleme Daire Başkan Yardımcısı İbrahim Seydioğulları olduğu öğrenildi. Müfettişler raporunda, dinleme talep formu ile mahkemenin dinleme kararlarının olmasına rağmen yapılan dinlemelere ilişkin özellikle emniyet görevlileriyle ilgili toplanan verilerin istihbarat arşivlerine girişlerinin yapılmadığına dikkat çekti. 

KUMPASIN TİB AYAĞI DA AÇIĞA ÇIKTI

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimlerin arasında 3 TİB personeli de bulunuyor. Mahkemece TİB’e gönderilen dinleme kararlarında yeralan isim ve IMEI numaralarını kontrol etmeden dinleme izni veren Yaşar Y., Adem A. ile Fikret Ö. de Ankara Emniyeti’ne getirildi. Ayrıca adreslerinde bulunamayan 12 kişi de emniyet ekiplerince aranıyor. 

Fuat Avni  sağırlaştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü usûlsüz dinleme soruşturmasında çok gizli hareket edildi. Soruşturmaya ilişkin emniyetten sadece bir kişi bilgilendirildi ve ve sözkonusu emniyet görevlisi bütün çalışmaları yürüttü. Ayrıca operasyona ilişkin talimat yazısı dün sabaha karşı saat 5’te, yani operasyondan kısa bir süre önce UYAP üzerinden gönderildi. Bu sayede operasyona ilişkin bilgilerin sızmasının önü kesilmiş oldu. Emniyetteki paralel yapı aracılığıyla bütün operasyona ilişkin bilgileri Twitter hesabından ifşa eden Fuat Avni ise dünkü operasyon ile ilgili bilgi aktaramadı. 

#TİB
#Muharrem Durmaz
#IMEI
9 yıl önce