|

Dinçer, süt dağıtımını Sincan'dan başlattı

Cihan
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 13:59 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Dinçer, süt dağıtımını Sincan'dan başlattı
Dinçer, süt dağıtımını Sincan'dan başlattı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda Okul Sütü Dağıtım Projesi'ni başlattı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, burada yaptığı konuşmada projeyi başlatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dinçer çocuklara süt içmesini öğütleyen rahmetli Barış Manço'yu da unutmadı. Dinçer, “Doğrusunu söylemek gerekirse bugün bir kişinin daha aramızda olmasını isterdim. O bir kişi bütün hayatı boyunca, rahmetli olana kadar bize süt içmenin önemini anlatmaya çalıştı. Dişlerimizi fırçalamamız için uğraştı. Ispanak yemenin faydaları üzerinde durdu. Arabanın arka koltuğunda oturmanın hayatımızı nasıl koruyacağını anlattı. Bugün keşke aramızda olsaydı. Barış Manço belki de bir hayalinin gerçekleştiğini görüp çok mutlu olacaktı. Hakikaten bütün programlarında bize süt içmeyi, arabanın arka koltuğunda oturmayı, ıspanak yemeyi, dişlerimizi fırçalamayı öğretmek için çaba sarf etmişti. Bu vesile ile onu da rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

Sütün önemli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Dinçer öğrencilere “Kısa boylu kalmak, bodur kalmak ister misiniz?” diye sordu. Uygun ve düzgün boyda olmak için mutlaka süt içmek gerektiğini kaydeden Dinçer, “Türkiye'deki çocuklarımızın yüzde 10 ila 11 civarında boy sorunu var. Bunu da çözmenin yolu süt içmekten geçiyor.” dedi.

Dinçer şöyle devam etti: “Bir çok bulaşıcı hastalıktan kurtulmanın, ağız ve diş sağlığına kavuşmanın yine süt içmekten geçtiğini biliyor musunuz? Başka bir soru sormak istiyorum. SBS sınavında başarılı olmak istiyor musunuz? Üniversite giriş sınavında istediğiniz bölüme girmek istiyor musunuz? O zaman bizim zihni ve bedeni gelişimimize katkı sağlayacak sütü hep beraber içeceğiz.”

Okul kantinlerinde gazlı ve boyalı içeceklerin satışı ile ilgili düzenlemeleri hatırlatan Dinçer, aynı zamanda İstanbul'da bazı pilot okullarda sağlıklı beslenme programı başlattıklarını söyledi. Dinçer, “Aşağı yukarı 40 okulda pilot uygulamasını başlattığımız bu programa göre de çocuklarımızın okul boyunca gündüzleri yiyecek ve içeceklerini kontrol edeceğimiz, kantinlerde satılan yiyeceklerin sağlıklı ürün olmasını sağlayacak bir program yürütüyoruz. Bilim adamlarının oluşturduğu heyet, kantinler için bir standart oluşturabilir miyiz diye çalışma yapıyorlar. Eğer o pilot uygulama başarılı olursa tüm Türkiye'de sağlıklı beslenme ile ilgili programı yaygınlaştırmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

BAKAN EKER: BOYALI, ŞEKERLİ İÇECEKLER YERİNE SÜT İÇİN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasına “Bütün Türkiye'de 32 bin 500 okulda 7 milyon 200 bin öğrenci yeni bir proje ile tanışıyor.” sözleriyle başladı. Projenin amacının çocukların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmak olduğunu kaydetti. Öğrenciliği döneminde okullarda süt tozu dağıtıldığını dile getiren Eker, “Bugün çok daha sağlıklı, güvenilir, pastörize bir ürün olarak sizlere süt ikram edilmekte.” ifadesini kullandı. Eker konuşmasında öğrencileri obeziteye karşı da uyardı. Eker, “Olabildiğince gazlı, renkli, boyalı yüksek şeker ihtiva eden içecekler yerine süt içmenizi tavsiye ediyorum. Afiyet olsun, hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Konuşmaların ardından Bakanlar Mehdi Eker ve Ömer Dinçer, sınıflarda öğrencilere süt dağıttı. Bu sırada, 23 Nisan'da Milli Eğitim Bakanlığı'na gelen öğrenci grubunda bulunan ve Bakan Dinçer'i okuluna davet eden 4. sınıf öğrencisi Kezban Papatya da Bakanlara eşlik etti. Papatya, Bakan Dinçer'e bir plaket takdim etti. Bahçede ise elindeki 'Süt Dostum' adlı hikaye kitabını Bakan Dinçer'e imzalattı. Papatya, Bakan Dinçer'i okula davetinin ardından gelip gelmeyeceğini çok merak ettiğini belirterek, “En sonunda babamı Müdür aramış. Babam, Bakan'ın okula geleceğini söyledi. Sevinçten havalara uçtum.” diye konuştu.

Öte yandan Dinçer programın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Diyarbakır'da 50 öğrencinin sütten zehirlendiği iddiaları var. Ne diyeceksiniz?” şeklindeki sorusu üzerine Dinçer, “Daha bugün dağıttık, arkadaşlar.” cevabını verdi. Bakan Eker ise, “Daha yeni bu sabah başladı, arkadaşlar. Bismillah.” diye konuştu.

12 yıl önce