|

Dink suikastinde yollar 'reis'e çıkıyor

Dönemin Trabzon polis şefi Altay, savcılık ifadesinde Dink suikastinin ardından bir polis ile bir şahsın 'Reis'in ismi karıştırılmasın' şeklinde bir beyanının takibe takıldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:33 - 25/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul Başsavcıvekilliğince yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında ifade veren dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, çarpıcı bilgiler verdi. 22 Aralık’ta ifadesi alınan Altay, suikast sonrasında İstihbarat Dairesi ve Trabzon istihbatın Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile yoğun bir ilişki içerisine girdiklerini ancak kendisine bilgi verilmediğini söyledi.

AKYÜREK KİMSEYE BİLGİ VERMEDİ

Tetikçi Ogün Samast'ın babasının ihbarının ardından kendisinin dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı arayarak detaylı bilgileri verdiğini belirten Altay, “O esnada İstanbul Emniyet Müdürünün yanında bulunan Ramazan Akyürek’in İstanbul Emniyetine hiç bir bilgi vermediğini biliyorum” dedi. İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler’in görevden alınması için Ali Fuat Yılmazer tarafından polis tabiri ile suikaste ‘yol verilip-verilmediği’ne ilişkin bir soru üzerine de Altay şu cevabı verdi: “Bu konuda bilgim yok ancak Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı’ya ‘Bu konularla ilgili Emniyet Müdürü Altay’ın bilgisi var mı?’ diye sorduğunda Sarı’nın ‘Hayır çünkü Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer bilgi vermemi istemedi’ dediğini ifade etmiştir.”

'REİS' TEKNİK TAKİBE TAKILDI

Altay, cinayetten bir gün sonra teknik takibe takılan bir görüşmeyi de dile getirdi. Altay, "Organize Suçlar tarafından teknik takipte olan Gürhan K’nin polis memuru Oktay D. ile yaptığı telefon görüşmesinde ‘Samsun’a Ogün’ü almaya gidecektik. Yakalanınca gitmedik. Reisin adının bu işe karışmaması lazım’ dediğini gördük. Bunun üzerine savcılığa bilgi verdik ve takibi sürdürdük’’ ifadesini kullandı.

7 yıl sonra bir ilk

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ‘kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına’ yönelik yürütülen soruşturmada dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Bu işlemle birlikte, 7 yıl sonra ilk kez bir şüpheli tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmiş oldu. 

SAVCI DEĞİŞTİ, İFADELER BAŞLADI

Çağlayan Adliyesi’ne gelerek İstanbul Savcısı Gökalp Kökçü’ye ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veren Sarı, ‘kasten adam öldürmenin ihmali davranış ile işlenmesi’ suçundan tutuklama istemiyle çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Kökçü hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Daha önce Dink soruşturmasına bakan Savcı Yusuf Hakkı Doğan’ın Yargıtay üyeliğine seçilmesi üzerine soruşturma, Savcı Kökçü’ye verilmişti. Kökçü, ilk olarak dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın ifadesini almıştı.
#Hrant Dink
#Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay
#Erhan Tuncel
#Yasin Hayal
9 yıl önce