|

Dinleme kayıtları iki ülkeye kaçırıldı

Yasadışı dinlemelerin ortaya çıkmasının ardından harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye''yi dinlediği belirlenen Alman gizli servisi BND ile paralel yapı ilişkisini de saptadı. Savcılık binlerce kişiye ait dokümanın yer aldığı arşivi bulmak için Avrupa''da iz sürüyor.

Star Gazetesi
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:53 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Dinleme kayıtları iki ülkeye kaçırıldı
Dinleme kayıtları iki ülkeye kaçırıldı

Paralel yapının yasadışı dinlemlerle elde ettiği binlerce kişiye ait dinlemelerin kayıtlarının Almanya ve Sırbistan''da olduğu tespit edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Almanya''nın Hanover kenti ile Sırbistan''da saklanan arşivin peşine düştü. Savcılık, paralel yapının Türkiye''deki yapılanmasının Alman gizli servisi BND ile yakın irtibatta olduğunu saptayarak Alman ajanların Türkiye''de irtibatlarını incelemeye başladı. İddiaya göre BND, Türkiye''de devletin kritik organlarına yerleşmek için paralel yapıyı kullandı.

Savcılık o arşivin peşinde

17-25 Aralık yargı darbesi girişimiyle deşifre olan paralel yapının binlerce kişiyi ''Siyasi casusluk'' ve ''Şantaj'' amacıyla dinlediğini ilk kez STAR ortaya çıkarmıştı. Türkiye''yi sarsan yasa dışı dinleme skandalı üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nın başlattığı soruşturma kapsamında Emniyet başta olmak üzere devletin birçok organına sızan paralel yapının yasadışı faaliyetlerine yönelik işlemler sürüyor.

Özel sistemle bulundu

Başarılamayan 17-25 Aralık polis/yargı darbesi girişiminin ardından paralel yapının Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Emniyet istihbaratın kayıtlarından özel bilgisayar sistemi kullanarak silip yurtdışına kaçırdığı belirtilen arşivin nerede olduğu ise tespit edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Almanya''nın Hanover kenti ile Sırbistan''da olduğu belirlenen arşivin peşine düştü. Savcılık ve emniyetin titiz çalışmaları sonucu paralel yapının Almanya''nın Hanover kenti ile Sırbistan''da arşivi sakladığı saptandı. 2010-2014 arası yapılan tüm dinleme, izleme, TİB''in çalınan arşivi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kabinedeki diğer bakanlar, milletvekilleri, sanatçılar, işadamlar ve gazetecilerin de aralarında yer aldığı binlerce dinlemenin arşivinin tamamı bu iki ülkede. Söz konusu tespit 17 Aralık''tan sonra başta emniyet olmak üzere birçok yerde özel bilgisayar sistemiyle yapılan ''sil'' işleminden kurtarılan dosya ve yazışmalar sonucu ortaya çıktı. Savcılık, özel bir bir bilgisayar sistemiyle paralel yapının kullandığı bilgisayarlarda ve ele geçen belgeler üzerinden uzun sürli bir çalışma yürüttü. Çalışma sonucu, söz konusu dinleme arşivi ve diğer belgelerin Almnaya ve Sırbistan''a götürüldüğü belirlendi.

BND-Paralel ilişkisi YENİ?DEĞİL

Yapılan araştırmaların ardından Alman gizli servisi BND ile Türkiye''deki paralel yapının irtibatta olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine savcılık, paralel yapının Türkiye''deki yapılanmasının Alman gizli servisi BND ile yakın irtibatta olduğunu saptayarak Alman ajanların Türkiye''de irtibatlarını incelemeye başladı. İddiaya göre BND, Türkiye''de devletin kritik organlarına yerleşmek için paralel yapıyı kullandı.

2009''dan sonra arttı

BND ajanlarının teknik olarak dikkat çekmemek için İstanbul Cihangir''de bir cafede yemekli buluşmalarda bir araya geldikleri belirlendi. Alan ajanlarının Türkiye''deki faaliyetlerini 2009 yılında artırdığı ve bu kapsamda yapılan dinlemelerin de Almanya''da muhafaza edildiği iddia edildi. Almanya''nın Türkiye''yi dinlemek için paralel yapıyla yakın ilişkiye geçtiğini belirleyen savcılık, şu an birçok kişinin özel hayatlarının yer aldığı arşivin nerede olduğunu araştırıyor.

10 yıl önce