|

Dinlemeler saat saat tespit edildi

Erdoğan’ın paralel yapının darbe için düğmeye bastığı 17 Aralık 2013 tarihinde dinlendiği ortaya çıktı. İhanet çetesinin Erdoğan’ı 25 Aralık'taki ikinci darbe girişimine kadar dinlediği belirlendi

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:33 - 20/01/2015 Salı
Diğer
Şüpheliler devletin zirvesinin kullandığı 161 telefondan 31’ini yasa dışı dinlemekle suçlanıyor. Şüphelilere, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ile “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek ve açıklamak” suçları yöneltiliyor. 8 kişilik bilirkişi heyeti 2 ay TİB’de inceleme yaptı. Silinen kayıtlar özel bir programla geri getirildi. Devletin zirvesine ait bu 31 kriptolu telefona ait kayıtların 363 tanesi tespit edilebildi. Devlet gizliliği içeren görüşmelerin kayıtları savcılıkça özel bir kasada tutuluyor.Erdoğan ait 3 kriptolu telefonun bulunduğu, söz konusu bu 3 telefonun da dinlendiği belirlendi.  

IMEI NUMARALI TİB’E VERİLDİ

Kriptolu telefonların dinlenebilmesi için kripto  şifreleri ve IMEI numaralarının bilinmesi gerekiyor. Şifre ve IMEI'leri sadece Palaz ile gözaltı kararı bulunan 5 TÜBİTAK personeli biliyor. Ekip kriptolu  tefonların IMEI numaralarını TİB’e ulaştırdı. IMEI'lerin gelmesinin ardından ise TİB, Emniyet  İstihbarata uç verdi. Bu işlemden sorumlu kişinin ise Bilgi Sistemleri  Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu olduğu belirlendi. Elieyioğlu, istihbarata uç verdikten sonra bütün  konuşmalar data olarak kaydediliyor. İstihbarattaki ekip kripto şifreleri kullanarak data olarak  kaydedilen konuşmayı sese çevirdi ve bu  şekilde devletin zirvesini kayıt altına aldı.

17 Aralık günü bile dinlediler

O dönem Başbakan olan Erdoğan’ın paralel yapının darbe için düğmeye bastığı 17 Aralık 2013'te de dinlendiği ortaya çıktı. Erdoğan ayrıca, 18, 19, 20, 26 Aralık tarihlerinde de dinlendi. Başbakan Davutoğlu’nun da Aralık ayında yoğun bir şekilde dinlendiği tespit edildi. Öte yandan Gölbaşı Başsavcılığı'nın, incelemek istediği TİB'e yakın bir AVEA baz istasyonunun TİB’deki incelemeler başlamadan 6 ay önce kaldırıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle burada inceleme yapılamadı.


Müdahil olurum

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, telefonunun 5 kez dinlendiğinin belirlendiğini ifade ederek, “Eğer iddianame tanzim edilir ve burada da bizimle ilgili olarak işlenen bir suç açıkça tarif edilirse doğrusu, açılacak davaya müdahil olmayı düşünürüm” ifadelerini kullandı.

SÜRPRİZ BİR DURUM YOK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, operasyonda gözaltına alınan 6 isimden 5’inin, TÜBİTAK’ta başlattıkları idari soruşturma sonucunda açığa alınan ve görev yerleri değiştirilen kişiler olduğunu belirterek, “Bizim açımızdan sürpriz bir durum yok” dedi.  
#paralel yapı
#Erdoğan
#dinleme
9 yıl önce