|

Dört duvardan büyük sinagoga

II. Abdülhamid’in fermanıyla yapılan Edirne Büyük Sinagogu’nun restorasyonu tamamlandı. Avrupa’nın en büyük üçüncü sinagogu olan ibadethanenin, sadece duvarları ayakta kalmıştı.

Kübra Kara
05:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 13:45 - 23/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Edirne'de 1907 yılında yapılan ve zamanla tahrip olan Edirne Büyük Sinagogu, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilere açılıyor. 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce başlatılan restorasyon çalışmaları artık sona erdi. Sinagog, önümüzdeki ay törenle ziyaretçilere kapılarını açacak. Sinagog bir yandan Museviler tarafından ibadethane olarak kullanılırken diğer yandan müze olarak hizmet verecek.








ZAMANA DİRENEMEDİ

Edirne'de 1905 yılında çıkan büyük yangın sonrası bir çok yapıyla birlikte 13 ayrı sinagog da tamamen yıkıldı. Bunun üzerine II. Abdülhamid'in fermanıyla yeni bir sinagog yapıldı. 1907'de Fransız bir mimar tarafından yapılan Edirne Büyük Sinagogu geçen zamanla tahrip oldu. 1983'ten bu yana kullanılmayan sinagog, zamana direnemedi ve duvarlarında yıkıntılar meydana geldi. Harabe bir yapıyı andıran binanın sadece ön cephesi ayakta kalabildi. Avrupa'nın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük sinagogu olma özelliği taşıyan Edirne Büyük Sinagogu, kullanılamaz durumdaydı.




TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

Geçtiğimiz yıllar içinde sinagog binasının sağ ve sol cephesi büyük oranda, arka cephe duvarıysa tamamen yıkılmış. Restorasyon, 2008 yılında kurul tarafından onaylandı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçti. 2010 yılında ise restorasyon başladı. Bir ay içerisinde açılması planlanan sinagog için yaklaşık 4 milyon TL harcandı.



#Edirne
#Edirne Büyük Sinagogu
#Sinagog
9 yıl önce