|

Dosyayı neden kapattırdınız?

Dink suikastine ilişkin ihmal soruşturmasında tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Akyürek'in 4 saati aşan sorgusuna bir istihbarat polisinin ifadeleri damga vurdu. O dönem Malatya'da görevli polisin “Dink Malatyalı olduğu için bilgisayar ağı üzerinden Dink dosyasını inceledim. Hayal’in telefon kayıtlarını sorgulattıktan sonra dosyayı bilgisayar ağı üzerinden kapattılar.” şeklindeki ifadesi sorulan Akyürek bilgisinin olmadığı ileri sürdü

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2015 السبت
Güncelleme: 22:47 - 27/02/2015 الجمعة
Yeni Şafak
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine yönelik yürütülen ihmal soruşturmasında tutuklanan dönemin istihbarat Daire Başkanı Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Razaman Akyürek toplam 7 saat sorgulandı. 4 saat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'da 3 saat de mahkemede ifade veren Akyürek'in sorgusuna Konya KOM Şube Müdürü Ali Loğoğlu’nun ifadeleri damga vurdu. 

DOSYAYI KARARTTILAR

Dink suikastının işlendiği dönemde Malatya İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde PKK, Organize Suçlar, ve Toplumsal olaylar masalarının amiri olarak görev yağan Loğoğlu, Hrant Dink’in Malatyalı olması ve Malatya’da Ermeni vatandaşların yoğunlukla yaşaması nedeniyle toplumsal olayların yaşanabileceğini düşünerek, İstihbarat Ağı üzerinden online giriş yaparak Dink dosyasını sorguladığını anlattı. İncelemesinde Akyürek imzalı tüm istihbarat raporlarını gördüğünü anlatan Emniyet Müdürü, bu sırada Yasin Hayal’in telefon numarasına ulaşarak Hayal ile ilgili de data kayıtlarından sorgulama yaptı. 

AKYÜREK: İLK DEFA DUYDUM

Loğoğlu sonraki süreci şöyle anlattı: “Ben Hrant Dink’le ilgili İDB kayıtlarından Dink dosyasına baktıktan hemen sonra İstihbarat Daire Başkanlığı’nca Dink’e ait İDB kayıtları kapatıldı. Bir daha da İDB kayıtlarından Dink dosyasına giremedik. Dink ile ilgili sayfa boş çıkmaya başladı.” Loğoğlu’nun sözlerinin sorulması üzerine Akyürek konuyu ilk kez duyduğunu öne sürdü. 

CERRAH’IN İFADESİ SORULDU

Akyürek’e İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın iddiaları da soruldu. Cerrah, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Muammer Güler’i kastederek “Bakanlarımız cinayetle ilgili son gelişmeleri sordular (…) O sırada İstihbarat Daire Başkanı Akyürek orada olduğu için bu konuda sizde herhangi bir bilgi, belge var mı diye sordum. Akyürek “yok” dedi.” İfadelerini kullanmıştı. Ancak soruşturmayı yürüten savcılık, bizzat Akyürek imzalı raporların bulunduğunu ve cinayeti işleyecek grubun Akyürek ve ekibi tarafından önceden tespit edildiğini ortaya çıkarmıştı. Bu konudaki sorulara cevap vermekten kaçınan ve suçlamaları reddetti. Akyürek, iddiaların dönemin Trabzon İstihbarat Müdürü Engin Dinç’e sorulması gerektiğini  söylemesi dikkat çekti.

Bilgileri gizlemedim 

Ramazan Akyürek’e, cinayeti soruşturan Trabzon ve  İstanbul Emniyeti’ne neden yardımcı olmadığı da soruldu. Akyürek, “Bilgileri gizlemek gibi bir kastım asla söz konusu değildir” dedi. 


Tutuklandı 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine yönelik yürütülen 'ihmal' soruşturmasında gözaltına alınan  dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tutuklandı.  Silivri CezaeAkyürek önceki gün Ankara'da  gözaltına alınıp kara yoluyla İstanbul'a getirilmişti. Emniyette ifade vermeyi reddeden Akyürek soruşturma savcılığında 4 saat, tutuklanması istemiyle sevk edildiği nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nde de yaklaşık 3 saat sorgulandı. Hakimlik, Akyürek'in, Türk Ceza Kanunu'na göre 25 yıla kadar hapis cezası öngörülen "ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçu ile "resmi belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanmasına hükmetti. Akyürek'ın cezaevine yollanmasıyla birlikte soruşturmada tutuklu sayısı 4'e çıktı. Daha önce de polisler Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu ile Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir tutuklanarak cezaevine yollanmıştı.

#Hrant Dink
#Razaman Akyürek
#PKK
٪d سنوات قبل