|

Gülen’e Dumanlı koruma

- Ondan hiçbir talimat almadım - 2009’daki sohbeti hatırlamıyorum - Gülerce ve Şahin’in yazılarını okumadım - ’Tahşiye’nin anlamını bile bilmem - Evde televizyon izlemem

Mustafa Sait Özkan
00:51 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 19/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
Paralel yapıya yönelik 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın, Savcı Fuzuli Aydoğdu’ya 7 saat boyunca 35 soruya verdiği 22 sayfalık ifadenin detayları ortaya çıktı. Fethullah Gülen’in 2009 yılı nisan ayındaki konuşmasında ‘Tahşiye’ye dikkat çekmesinden sonra konunun önce Zaman gazetesinde gündeme gelip ardından operasyona dönüşmesi süreciyle ilgili sorular yöneltilen Dumanlı, Gülen’in sözkonusu sohbetini hatırlamadığını iddia etti. Gülen’in sohbetindeki ‘karanlık karar kurullarında’ ne kastedildiğini bilemeyeceğini belirten Dumanlı, Pensilvanya’nın Zaman gazetesi üzerinde de etkisinin bulunmadığını savundu. Görevi süresince Fethullah Gülen’den herhangi bir talimat almadığını öne süren Dumanlı, Gülen’in gazetede yönetici olarak bir vasfı bulunmadığını, sadece cuma günleri yazılarının yayınlandığı kürsü başlıklı köşesinin varolduğunu aktardı. 

EVDE DİZİ İZLEMİYOR

Dumanlı’ya ‘Tahşiyeciler’ ile ilgili haberler de soruldu. Dumanlı, “Hocaefendinin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış. Haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiş olsaydım 1. sayfaya alabilirdim” dedi. Tahşiyeciler konusunda Zaman gazetesi yazarları Hüseyin Gülerce ve Ahmet Şahin’in yazı yazdığını ancak kendilerine yazmaları konusunda talimat verilmediğini de öne süren Dumanlı, sözkonusu iki yazıyı da okumadığını belirtti. 

TALİMATINI GÖRMEMİŞ

Yazarların, Gülen’in yazısını görüp bunu kendi iradeleri ile yazılarında değerlendirmiş olabileceklerini söyleyen Dumanlı, kendisinin algı oluşturma çabası içinde olmadığını savundu. Dumanlı, Samanyolu TV’de yayınlanan dizilerde ‘Tahşiyeciler’ konusunun işlenmesine ilişkin soruları da, ‘TV seyretmediğini, dizide işlenen konuları bilmediğini, Samanyolu ile Zaman arasında bir bağlantının da bulunmadığını’ söyleyerek cevapladı. 

Dumanlı’ya CNNTürk’te Cüneyt Özdemir ile katıldığı programa ilişkin de sorular soruldu. Programdaki “İnsanlar Hocaefendi’ye kanaatlerini, düşüncelerini aktarıyor” sözleri hatırlatılan Dumanlı’ya, “Sizin de Gülen’in onayına sunduğunuz konular hangileridir?” diye soruldu. Dumanlı bu soruya, “İnsanlar Hocaefendi’yi arayıp izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da bunları dinliyor. Hiçbir talimatını görmedim. Sadece “Siz bilirsiniz, iyi olur” gibi sözler söylüyor. Cüneyt Özdemir’in canlı yayında bana sormuş olduğu ses kayıtları var ise bunların da usûlsüz dinlemelerden elde edilen, hukuki değer taşımayan dinlemeler olduğunu düşünüyorum” diye yanıt verdi.

Sorguda hocasını yalanladı

Ekrem Dumanlı, Fethullah Gülen ile aralarında dershanelere dair bir konuşmanın geçmediğini de iddia etti. Savcı bunun üzerine, Gülen ve Hidayet Karaca arasındaki ‘dershane’ konulu telefon konuşmasını sordu. O konuşmada Gülen, “Evet, hiçbir mahsuru yok olsun. Bence o da olsun. Ekrem Bey de, ‘gazetede bu meseleyi seslendirelim mi’ diye sormuştu bana bugün. Olsun, yumuşakça sadece. O da sizin sert bulduğunuz yanlar varsa, onu şey yaparsınız” demişti. Bu konuşmayı hatırlatan ve “Dershaneler konusunda haber yapmanız için Gülen’in size talimatı oldu mu?” diye soran savcıya Dumanlı, “Gülen bana bir talimat vermedi” dedi. 

İLK DEFA DUYDUM 

“Tahşiye konusunun dizide işlendiği, hatta bir polis soruşturmasına konu olduğunu ilk defa burada duyuyorum. Hatta Tahşiye kelimesini bile ilk defa avukatımdan burada duydum” ifadelerini kullanan Dumanlı, bir grup aleyhine algı operasyonu yapıldığı suçlamalarını reddetti. 

‘POLİSLER AKRABANIZ MI?’

Dumanlı’ya “22 Temmuz operasyonunda tutuklanan Ömer Köse, Yurt Atayün ve diğer kişilerin haberlerinin Zaman gazetesinde günlerce yayımlanmasının sebebi nedir? Bu kişilerle herhangi bir akrabalık bağınız var mı?” diye de soruldu. Dumanlı, bunların haber değeri olduğu için yayınlandığını ileri sürdü.

GÖRÜŞME MONTAJ İDDİASI

STV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca'ya da Gülen'den talimat aldığına dair internete de düşen telefon görüşmesi soruldu. Karaca ise "Hece hece montaj yapıldı. Suç duyurusunda bulundum" dedi. 


Eyüp Devlet Hastanesi’nin önü dün sabah Ekrem Dumanlı şovuna sahne oldu. Sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Dumanlı, hastane girişinde iki işaret parmağını havaya kaldırarak kendisini görüntüleyen kameralara, “Yezidlere boyun eğmek yok. Demokrasiden dönüş yok. Özgürlükten dönüş yok” dedi. 

#Fethullah Gülen
#Ekrem Dumanlı'nın ifadesi
#Tahşiye Operasyonu
9 yıl önce
default-profile-img